top of page

Vad kan du göra på din hemester i Trelleborg?

Trelleborg är en gammal stad med anor från vikingatiden vilket du fortfarande kan se och uppleva än idag. Besök den rekonstruerade ringmuren från vikingatiden Trelleborgen, gå en konstrunda och besök Axel Ebbes konsthall eller se om du kan se någon påfågel eller höna i stadsparken. Läs vidare för att få reda på vad du kan göra när du hemestrar i Trelleborg.


Vad är Trelleborg för en stad?

Palmblad mot en blå himmel
Bildkälla: Sofia Berthsjö Svensson

Det första du möts om du kommer med bil till Trelleborg är alla palmer som är utplacerade runt omkring i staden. Trelleborg är nämligen mest känd för sina palmer och kallas ibland för palmernas stad. Dessa började planteras ut 1984. Då var de bara 24 stycken men idag har de ökat till över hundra och har kommit att känneteckna staden på flera sätt. Kommer du med tåget eller bussen hit möts du av den nyrenoverade centralstationen som öppnades igen 2015. Hit kommer du direkt med tåg från bland annat Malmö, Lund och Helsingborg och du kan ta bussen till bland annat badstranden i Höllviken.


När du är i Trelleborg så är du i Sveriges sydligaste stad och i en stad med gamla anor. Man vet inte hur gammal staden är egentligen men för mer än tusen år sen reste vikingarna en ringmur, eller en ”trelleborg” som det kallades på den tiden. Denna gav senare upphov till stadsnamnet Trelleborg.


Tiden gick och på 1500-talet anlades den stora hamnen som också kännetecknar Trelleborg. Idag går här dagligen flera färjor till både Polen och Tyskland och den är idag en av Sveriges största hamnar med en årlig trafikmängd på mer än tio miljoner ton.


Idag är Trelleborg en blomstrande stad med över 40 000 invånare med många möjligheter till både övernattning, mat och aktiviteter för dig som vill hemestra i södra Sverige.

Café Smyges skylt i Smygehuk
Bildkälla: Sofia Berthsjö Svensson

Trelleborg ligger även väldigt fint till på Söderslätt med både Höllviken och Ystad som grannar. Vill du utforska den södra kusten på din hemester i sommar kan vi rekommendera att hyra en cykel och cykla från Trelleborg till Sveriges sydligaste punkt Smygehuk. Då cyklar du längs med kusten och får följa havet på din väg. Väl framme i Smygehuk kan du promenera ut på den sydligaste punkten i Sverige och passa på att ta en glass eller en fika i ett av caféerna som finns i hamnen.Vad kan du göra i Trelleborg?

När du är i Trelleborg får du inte missa rekonstruktionen av den ringmuren som gav upphov till stadens namn, Trelleborgen. Här, på stadens högsta punkt, hittade man 1988 spåren av en ringborg och 1995 byggde man en rekonstruktion av muren som du kan besöka när du vill under hela året utan kostnad. Platsen tar dig tillbaka till 900-talet och du kan vandra mellan vikingarnas hus, utforska muren och besöka museet som har en vikingautställning, butik och ett café. Till museet tillkommer det en entré-avgift men till parken är det fritt inträde förutom när det är speciella evenemang. Ett evenemang som återkommer varje år är den årliga vikingamarknaden där vikingar av olika slag kommer dit och får oss som besökare att känna som att vi vandrar omkring i en vikingastad.


Är du intresserad av att lära dig mer om Trelleborg så är ett besök på Trelleborgs museum att rekommendera på din hemester. Museet ligger mitt i centrum, granne med vattentornet och den stora sjöormen som står på Stortorget. Det är ett kulturhistoriskt museum med samlingar från hela Söderslätt och har både fasta utställningar och tillfälliga utställningar, varav mycket är konst och konsthantverk.

Sjöormen på Stortorget i Trelleborg
Bildkälla: Sofia Berthsjö Svensson

Är du konstintresserad så är det till Axel Ebbes konsthall du ska bege dig. Här kan du se alla de oförglömliga skulpturer som han skapade under sina verksamma år. Spåren från hans konstnärsskap kan du även se runt om i staden då hans skulpturer syns på flera utmärkande platser i centrum. Den mest kända skulpturen hittar vi på Stortorget där en stor sjöorm står mitt på torget. Det är en fyra meter hög bronsskulptur som sammanlagt, om den vore utsträckt, är 50 meter lång. I stadsparken hittar du även en av Axels skulpturer, Irrblosset, i dammen som består av en kvinna som står på en dödskalle med en eld i handen. Är du intresserad av att lära dig mer om den offentliga konsten i Trelleborg finns det en app som heter Konstvandring i Trelleborg att ladda hem som leder dig på en konstrunda i staden.


Mitt i centrala Trelleborg ligger stadsparken som hyser några av stadens flygande invånare, bland annat nymfparakiter och höns. Har du tur får du även se någon av påfåglarna som brukar spatsera i parken! Dessa bor i eller vid dammarna som finns mitt i parken. I en av dammarna kan du även se en staty över den säl som i många år bodde i parkens damm och lära dig mer om hans liv.


Var kan du bo i Trelleborg?

Kommer du långväga på din hemester till Trelleborg och vill övernatta så finns det flera alternativ du kan välja mellan som alla ligger i centrum.


Clarion Collection Hotel Magasinet i Trelleborg
Bildkälla: Sofia Berthsjö Svensson

Med utsikt över hamnen kan du från Clarion Collection Hoten Magasinet se hur båtarna kommer och går i hamnen. Hotellet ger dig en blandning av värde, komfort och bekvämlighet samt en familjevänlig miljö med en mängd bekvämligheter speciellt framtagna för resenärer. Varje morgon börjar med en generös frukost på hotellet och sen under dagen kan du äta på någon av de restauranger som finns i centrum. Information om hur du bokar rum hittar du på Nordic Choice Hotels hemsida.


I en av Trelleborgs vackraste byggnader från tidigt 1900-tal ligger Dannegården. Här kan du vakna upp med utsikt över hamnen och äta middag på deras restaurang som erbjuder á la carte meny bestående av svensk, itlaliensk och internationell mat. På kvällen kan du umgås med dina medresenärer i deras mysiga bar eller ta ett avslappnande bad i deras jacuzzi. Vill du boka rum på hotellet så vänder du dig till Dannegårdens hemsida.


Entrén till Palm Hotell i Trelleborg
Bildkälla: Sofia Berthsjö Svensson

Nära hamnen ligger även Palm Tree Hotel och Systrar och Bönor som du också kan övernatta i när du är i Trelleborg. Kommer du med husbil eller husvagn så finns det flera ställplatser och campingar du kan övernatta på i utkanterna av staden. En av dessa är Nybostrands camping där du även kan hyra stuga, tältplats och lägenhet. Information om hur du bokar plats hittar du på Nybostrands campings hemsida.
Var kan du äta i Trelleborg?

När du är i Trelleborg rekommenderar vi att du besöker någon av alla de restauranger som ligger i centrum. Utbudet och variationen är stort med allt ifrån á la carte meny till pizzor och pokébowls. Är du sugen på hamburgare kan vi rekommendera Tusen & 2 som ligger på Corfitz-Beck-Friisgatan. Deras meny hittar du på Tusen & 2s hemsida. Är ni ett sällskap som önskar att äta olika saker så är Casa Blanca rätt för er. Här serveras ni allt från á la carte till pizzor och det finns även vegetariska alternativ för dig som önskar det. Deras meny hittar du på Casa Blancas hemsida.


Vattentornet i Trelleborg
Bildkälla: Sofia Berthsjö Svensson

Bara ett stenkast från Casa Blanca hittar du Vattentornets café och bistro. Detta gamla vattentorn som en gång försåg staden med vatten är idag ett populärt fik där du kan köpa glass och fika på somrarna. Du kan läsa mer om vattentornets historia och vad som finns i byggnaden idag på Vattentornet café och bistros hemsida. Är du mer sugen på pannkakor och våfflor kan vi rekommendera Letchi som är ett nytt café i Trelleborg. Här blir du serverad allt ifrån lyxiga våfflor till svalkande smoothies. Se och bli inspirerad av deras kreativa rätter på Letchis Instagram.
Vad mer får jag inte missa i Trelleborg?

När du är på besök i Trelleborg under sommaren får du inte missa att åka ut till Dalabadet och ta dig ett svalkande bad. Med buss, cykel eller till fots tar du dig med enkelhet ut till stranden där du även kan spela en runda minigolf eller äta en god middag på restaurang Siluett. Här finns även en camping för dig som är sugen på att övernatta med platser för tält och husvagnar samt stugor att hyra. Mer information om detta hittar du på Trelleborgs strands hemsida.

Vill du ha fler tips på vad du kan göra i Skåne i höst så kolla in vår artikel med 5 höstiga aktiviteter i Skåne. Har du några guldkorn från Trelleborg som man inte får missa när man är där? Tipsa då i kommentarerna eller i vår Facebook grupp Hemesterguiden Skåne.Comments


bottom of page