top of page

Hemesterguidens medarbetares sevärdhetstips

Det finns så många fina, spännande och intressanta sevärdheter som är värda att lyftas fram runtom i Sverige, och nu när våren är på väg kan det vara roligt att planera utflykter till nya ställen. För att ge lite inspiration har Hemesterguiden frågat några av sina medarbetare om deras bästa tips på sevärdheter!


Sofias sevärdhetstips är Ekopark Omberg i Östergötland, Sveriges artrikaste skogslandskap. Omberg är en av Sveaskogs mindre ekoparker, men också en av de mest välbesökta. Den vackra naturen, Ombergs rika kulturhistoria och berget med en magnifik utsikt gör Omberg till en fantastisk sevärdhet. Missa inte en utflykt när våren kommer och berget täcks av ett hav av blåsippor!

Bildkälla: Omberg Turisthotell


Moa vill gärna tipsa om Läckö slott, som är en intressant och fin sevärdhet särskilt på sommaren. Läckö ligger nära Lidköping i Västra Götaland, med en sagolik utsikt över Vänerns vatten. Det vackra barockslottet visar spännande utställningar och interiörer från slottets rika historia. Läckö slotts borggård har en fantastisk akustik, därför brukar man om sommaren anordna sommaropera som publiken åker långväga för att lyssna på. Missa inte heller en tur i Lilla Slottsträdgården, en förtrollande oas med en ny design varje sommar.

Bildkälla: Freedomtravel.se


Andreas bästa sevärdhetstips är Vildmarksvägen, ett fantastiskt äventyr på 500 kilometer i fjällen! Vägen går mellan Strömsund och Vilhelmina, och är en av få vägar i Sverige som går genom kalfjället Stekenjokk så man kan fjällvandra med bil. På vintern är vägsträckan över Stekenjokk stängd på grund av den stora mängden snö, men även på sommarhalvåret är det inte ovanligt med stora snödjup längs med vägen. Det uppmätta rekordet är 6 meter snö! Vildmarksvägen bjuder på många fina besöksmål genom det samiska kulturlandskapet. Här finns renar, björnar, elva enastående vattenfall, gårdsbutiker, vandringsleder med mera. Det vill ni verkligen inte missa.

Här väntar äventyret!


Bildkälla: Andreas Erlingsson


Fredrika tipsar om Bönsäcken på Hanö. Bönsäcken är en strandsporre på Hanös norra sida som sträcker sig ut i havet. De miljontals vattenslipade stenar som havet byggt sporren av är i ständig rörelse efter havets strömmar och stormande. Därför ändrar Bönsäcken utseende med tiden. Hanö är en vacker ö som verkligen är värd ett besök! Missa inte heller det spännande Drakmärket eller fyren, som är en av Östersjöns ljusstarkaste fyrar.

Bildkälla: Visit Blekinge


Jag själv vill tipsa om Västra Hamnen i Malmö, där Turning Torso står ut som ett elegant landmärke över stadsdelen. Västra Hamnen är full av fina och annorlunda små hus och innergårdar med intressant arkitektur och konstinstallationer som man kan ströva runt och titta på. Ett stenkast från området ligger havet, så det finns flera utsiktsplatser och trädäck att njuta av vårsolen från. Den modiga kan också kallbada från någon av badplatserna, och när sommaren kommer är havssträckan full av badsugna Malmöbor!

Bildkälla: Lina Stiller


Ambassadörerna tipsar

Även några av Hemesterguidens ambassadörer hade spännande tips att dela med sig av:


Therese Freid, som älskar att besöka gamla platser, tipsade om sjöbodarna i Valsäng på Tjörn i Bohuslän. De fem gamla sjöbodarna vid Valsäng Strand är knuttimrade och är daterade av Riksantikvarieämbetet till 1700-talet. Tänk så mycket väder och vind de små stugorna har härdat ut i under 300 år! Det är en naturskön och stämningsfull plats, vinter som sommar.

Bildkälla: Therese Freid


Ett extra tips från Therese är att göra runstensutflykter - verkligen en tur i Sveriges historia! I Sverige finns runt 4000 runstenar med ristningar ända från 200-talet och framåt. Nästa utflykt kanske blir att undersöka vad det finns för sevärda runstenar i just din region som du kan besöka!


Ida Danielssons sevärdhetstips är Avholmsberget i Hälsingland. Här ser man ut över Dellensjöarna, som är en 90 miljoner år gammal meteoritkrater. Vid Norra Dellens norra strand ligger Avholmsberget, som sägs ha en otrolig utsikt över både Dellensjöarna och de blåa bergen i bygden. 2014 höll Sveriges Radio en omröstning där Avholmsberget blev utsett till Sveriges näst vackraste plats. Så har du vägarna förbi är det definitivt värt ett besök!

Bildkälla: Avholmsberget Café Restaurang


I västgötska Södra Råda norr om Mariestad rekonstruerar man en medeltida timmerkyrka, som Brita Augustinson gärna tipsar om. Timmerkyrkan var invändigt täckt av målningar från 1300-talet, men brann ned i en anlagd brand 2001. Den nya kyrkan byggs på samma medeltida byggnadssätt som när originalkyrkan uppfördes, och det är intressant och spännande att följa arbetet för att bevara den gamla kyrkans långa historia.

Bildkälla: Sveriges Radio


Har du också något riktigt bra tips på en sevärdhet som fler borde känna till? Lämna gärna en kommentar här nedan eller i någon av våra regionala Facebookgrupper!


Comentários


bottom of page