top of page

5 museer att besöka med barn och ungdomar i påsk

Påsk innebär för de flesta efterlängtad ledighet! Alla som har barn kan nog hålla med om att det kan vara svårt att underhålla de små under all ledig tid. Vi har därför samlat ihop några tips på museum som erbjuder ett brett utbud av aktiviteter och upplevelser för barn i alla åldrar under påsklovet. Vare sig om ni är intresserade av historia, kultur eller helt enkelt att ha kul, finns det något för alla bland våra museer.


Stockholm

1. Junibacken

Barnmuseet som fokuserar på Astrid Lindgrens värld och karaktärer är ett måste för de yngre barnen. Under påsklovet uppmuntras alla barn att klä ut sig i påsktema, med fri tolkning av temat. Så klä ut barnen till hare, påskkärring eller varför inte ägg och besök Junibacken. Alla utklädda barn får sig ett påskägg i gåva. De håller även aktiviteter som pysselhörna, läshörna och kråkjakt med Mamma mu hela veckan.

Junibackens matsal med färgglad inredning och vimplar i taket
Foto: Simon Cederquist

Läs mer hos Junibacken.2. Sjöhistoriska museet

Museet fokuserar, som namnet avslöjar på sjöhistoria och dedikerar därför påsklovet åt ett av de mest kända fartygen, Titanic. På ett barnvänligt sätt berättas historien om det storslagna skeppet som sjönk 1912 efter att ha krockat med ett isberg. Museet kommer att hålla visningar, aktiviteter i deras skaparverkstad och tävlingar. Dessutom finns lekrummet Blubb där barn mellan 0-6 år kan springa av sig och lära sig mer om Östersjön.

Sjöhistoriska museets byggnad utifrån
Foto: Annelie Karlsson

Göteborg

3. Röhsska Museet

Detta är ett museum för design och konsthantverk så det är ingen överraskning att de väljer att hålla en aktivitet där kreativitet och skapande är i centrum. Under namnet “Designklubben” håller de i en workshop där deltagarna själva får skapa dukar med hjälp av olika tekniker som broderi och tryck. Tillsammans skapas en lång duk och deltagarna får även skapa en mindre som man då får ta hem. Aktiviteten är för barn från 7 år och uppåt.

Röhsska Museets lässal där en person sitter och arbetar
Foto: Ina Marie Winther Åshaug

Läs mer hos Röhsska Museet.


4. Maritiman

Världens största flytande museum Maritiman satsar på påsken. Mellan 7-16 april håller de aktiviteter både för de yngre och de äldre barnen. Hos pysselverkstaden kan barnen få testa på sin kreativa sida och skapa ett konstverk som de sen får ta med sig hem. Det hålls även en spännande workshop om morsekod för den som vill fördjupa sig i kodsystemet och för de yngre barnen anordnas en sagovandring ombord på fartyget.

Martiminan fartygsmuseum i skymning
Foto: James Silverman/Maritiman

Foto: James Silverman/Maritiman

Läs mer hos Maritiman.Höllviken

5. Fotevikens museum

Fotevikens museum är ett friluftsmuseum ca 40 minuter från Malmö med tåg.

Här hittar du en hel vikingastad, uppbyggd med samma tekniker och material som på den tiden, för att besökarna ska få en så autentisk upplevelse som möjligt. Staden befolkas sporadiskt av frivilliga som vill ge liv åt vikingatiden. Under påsken håller Foteviken aktiviteter som påskäggorientering, ansiktsmålning och guidade turer i staden.

Vikinga staden i Fotevikens museum en solig dag med mycket gäster
Foto: Fotovikens museum

Läs mer hos Fotevikens museum.


Har du tips på andra påskaktiviteter? Lämna gärna en kommentar nedan!
1 Kommentar


I Göteborg finns hur många som helst! 😊 För barn 2-4 år: Stadsmuseet. För barn 3-6 år: Världskulturmuseet. För barn 3-10 år: Sjöfartsmuseet. För de som gillar fordon rekommenderas även Spårvägsmuseet, Volvo museum och Aeroseum. Och glöm inte doldisen Radiomuseet! 😊

Gefällt mir
bottom of page