top of page

Historiska Lyran i Bredäng

Uppdaterat: 17 mars 2023

Att uttrycket att vara ”på lyran” sägs ha sitt ursprung i Villa Lyran säger en del om vilken festlig historia den här gula villan i Bredäng bär. Lyran har en spännande historia som vi har djupdykt i för att du ska få ut det mesta av ditt besök!


Konditori Lyran som ligger mellan Bredäng och Mälarhöjden, Stockholm

Villa Lyran, numera mer känd som Konditori Lyran, är en historisk plats som än idag attraherar besökare. Villans första ägare var filantropen Fredrika Limnell och hennes man Carl Limnell. Paret omgav sig gärna med vänner och andra kulturella celebriteter. De byggde därför upp Villa Lyran ute i vad som då var ödemark men med en imponerande utsikt över Mälaren. De höll en litterär och musikalisk salong i den stora matsalen under sommarmånaderna då paret använde Lyran som sitt semestertillhåll. Att paret Limnell valde att bosätta sig i Bredäng berodde också på de utmärkta kommunikationerna till stan med ångbåtslinjen. Än idag går det att färdas med ångbåt till Bredäng, sommartid trafikeras en sträcka mellan Stadshuskajen och Drottningholms slott. Stoppet i Bredäng ligger alldeles i närheten av Lyran såklart!


Lyrans bakficka som är en del av Konditori Lyran i Bredäng, Stockholm

Eftersom att Lyrans besökare var författare, musiker och andra konstnärliga själar har Lyran kommit att omnämnas av ett flertal välkända namn, till exempel av Henrik Ibsen och Lotten Dahlgren. Efter paret Limnells bortgång ansågs villans glansdagar vara över. Villan fick nytt liv när den började användas som bland annat restaurang och festlokal, men även som inspelningsplats för tv-program under 1950-talet.Den ödemarken som villan uppfördes på är idag stadsdelen Bredäng som byggdes ut under 1960-talet. I samband med detta tog Stockholms stad över ägarskapet av villan. Lyran är idag blåklassad av Stadsmuseet i Stockholm, vilket innebär att villan anses ha ett viktigt kulturhistoriskt värde. En stor del av exteriören och den fasta inredningen är bevarad sedan den byggdes 1867.


Villa Lyran med utsiktstorn i Bredäng, Stockholm

Idag bedrivs ett privat café vid namn Konditori Lyran som välkomnar gäster året om. Utöver att erbjuda ett rikt utbud av bakelser och tårtor från eget bageri har Konditori Lyran veckans lunch. De serverar även svenska klassiker som köttbullar med potatismos och räksmörgås. Om man vill fira bröllop, födelsedag eller annan höjdpunkt i historisk miljö finns möjligheten att hyra lokalen. Sommartid håller även Lyrans bakficka öppet och evenemang anordnas kvällstid.


Bakelser och tårtor från eget bageri hos Konditori Lyran, Bredäng

Konditori Lyran är väl värt ett besök både för hemestrande turister och för de som reser mer långväga. Missa inte att gå upp i tornet för den ultimata utsikten över Mälaren! Ytterligare tips är att kombinera ett besök på Konditori Lyran med en promenad i Sätraskogens naturreservat, skogen som omger Lyran. Strandpromenaden sträcker sig långt längs med Mälaren och ger fantastisk utsikt mot ön Kungshatt.
Besök Konditori Lyrans hemsida för mer information om öppettider och aktuella händelser.Comments


bottom of page