top of page

Lär känna södra Stockholm

Stockholm som huvudstad behöver ingen närmare presentation. De flesta har koll på de stora turistattraktionerna som Skansen, Junibacken, slottet och Stadshuset. Många missar att staden har så mycket mer att erbjuda och genom den här guiden vill vi leda er till några mer svårhittade, men ack så härliga, ställen. I den här guiden fokuserar vi på området Södermalm och söderut.


Att göra i södra Stockholm

Här finns aktiviteter för alla! Oavsett vad man har för intresse så har staden något att erbjuda, så här följer ett gäng tips där vi hoppas att alla ska kunna hitta något som lockar.


Hellasgården

Hellasgården ligger i Nackareservatet och har aktiviteter för alla åldrar året om. Vintertid kan du ägna dig åt bastubad, åka längdskidor eller gå en promenad för att insupa naturen. Sommartid finns desto fler aktiviteter som minigolf, boule, fotbollsgolf och mycket mer.


Aspuddsparken

Aspuddsparken är ett måste för den som är i Stockholm med barn! Här finns en stor lekpark, och de har även djur som grisar, kaniner, hästar och getter. Här kan barnen komma nära djuren och klappa. Parken anordnar även regelbundet aktiviteter som grillning och ridturer. Just grillning är dessutom en gratis aktivitet, där besökaren själv kan ta med sig egen mat att grilla. Parken håller även i djurklubbar. Det är en aktivitet som passar för den som har nära till parken, då djurklubbarna är åldersindelade grupper som får spendera tid varje vecka med de olika djuren i parken. Håll utkik under loven då parken anordnar extra aktiviteter för barn.


Svart skylt vid ingången till Aspuddsparken med information om öppettider
Aspuddsparken

Fullersta gård

För den som är mer konstintresserad rekommenderas ett besök hos Fullersta gård i Huddinge. Herrgården används idag som konstcentrum. De håller utställningar, har ett konstbibliotek och en konstverkstad som riktar sig till barn och ungdomar. I lokalerna huserar även Spröd stenungsbageri som säljer lokalt bakat bröd och fika.


Nya Carnegiebryggeriet

Stockholm har många bryggerier, så för ölfantaster finns det gott om platser att upptäcka i staden. Nya Carnegiebryggeriet har uppstått ur ett samarbete mellan Carlsberg och Brooklyn Brewery och finns sedan 2014 i Luma precis utanför tullarna. Det är inte bara bryggeri, utan även en gastropub huserar i lokalerna och ölprovning anordnas fem dagar i veckan. Om du planerar att besöka en ölprovning får du se till att förköpa biljett.


Nya Carnegiebryggeriet fotad från en brygga på andra sidan vattnet i motljus
Vy mot Nya Carnegiebryggeriet. Foto: Joakim Aglo


Skogskyrkogården

Arkitekturintresserade har nog bra koll på Skogskyrkogården. Som ett av 1900-talets viktigaste verk inom arkitektur och med dess placering på Unescos världsarvslista lockar Skogskyrkogården besökare från hela världen. Med en yta på 100 hektar och dess unika arkitektur är Skogskyrkogården ett utflyktsmål som passar även de som inte är inbitna arkitekturfantaster. Ett besök är i sig en magisk upplevelse, men för de som vill lära sig mer om verken anordnas guidade turer varje söndag mellan juni och oktober.


Skogskrematoriet i Skogskyrkogården, Enskede
Skogskrematoriet. Foto: Holger Ellgard

Boende

Vad gäller boende finns de flesta alternativ på Södermalm. Här finns de stora kedjorna som Scandic och Choice Hotels såväl som mindre aktörer. Här följer tre tips på boenden i södra Stockholm.


Långholmen hotell

Långholmen hotell har ett unikt läge i och med att det ligger på ön Långholmen vid Södermalm. Endast en kort promenad bort från närmsta tunnelbanestationen i Hornstull, är det ett perfekt boende för den som vill bo centralt men ändå få njuta av naturen. I 250 år, fram till 1975, drevs fängelseverksamhet i lokalerna som idag huserar Långholmen hotell.


Om du bor på Långholmen hotell får du inte missa att utforska ön. Bege dig ut på en promenad och upplev naturen. Långholmen är en favorit för många stockholmare sommartid!

Långholmen och Långholmen hotell sett ovanifrån
Långholmen hotell. Foto: Långholmen hotell


Hellstens glashus är hotellet för den som vill bo närmare pulsen på Söder. Hotellet ligger ett stenkast från Mariatorgets tunnelbanestation och Hornsgatan, med alla dess restauranger och nöjen. Detta är ett boutiquehotell vars unika lokaler har använts som bland annat metallgjuteri och glasmästeri innan hotellet tog över och renoverade till dagens resultat. Den industriella känslan återfinns i lokalerna genom tegelväggarna som träder fram i restaurang och lobby.


För den som inte vill bo på hotell rekommenderas Bredäng camping. Även i detta alternativ är tunnelbanan nära till hands vilket gör det till en perfekt bas att utforska södra Stockholm från. Campingen är populär och sommartid besöks campingen av både inhemska och utländska turister. Dess närhet till Mälaren gör detta till attraktiv viloplats för den som söker sig till naturnära upplevelser.
Mat och dryck

Söder om söder finns det flera spännande matupplevelser för den nyfikne. Vi har valt att lyfta fram tre helt olika alternativ för att visa på den bredden som finns här. Allt från mysiga fik till kulinariska upplevelser


Slow hands

Slow hands är ett café i Hägerstensåsen, precis intill tunnelbanan. Med omaka möbler och musik ur högtalarna skapar Slow hands en hemtrevlig miljö som passar för dig som vill fika med en vän eller sitta och jobba någon annanstans än hemmakontoret. Caféets utbud är veganskt, men det är inget man skyltar med. Hade du inte fått veta det på förhand hade du aldrig tänkt på det.c Kaffe är starkt i fokus här, så om du är en kaffefantast rekommenderar vi dig ett besök! Spana in deras Instagram för mer information om öppettider och event! @slowhandscafe


Insidan av Slow hand café, Hägersten. Fokus på en väggmålning i blått och rosa
Slow hands café


Tbilisis hörna

Tbilisis Hörna är numera ett välkänt inslag i södra Stockholm. Som namnet avslöjar, så är det här restaurangen som för dig som vill ta del av det kaukasiska köket. Menyn är bred, mycket grillat, vegetariskt och till och med georgiska pizzor. Hit kommer du om du vill testa på något nytt och lära känna en annan matkultur!


Matateljén

Om du söker en matupplevelse utöver det vanliga har du hittat rätt om du besöker Matateljén i Enskede. Kvarterskrogens lokaler är smakfullt inredda och ger en trivsam inramning till din upplevelse. Menyn är enkelt utformad, med enbart ett par förrätter och mellanrätter. Det är spännande smakkombinationer som är i fokus här. Numera finns även en systerrestaurang, Ateljéns pizza som tar sin an pizzahantverket. Med lika spännande smakkombinationer som Matateljén serveras här en utsökt kvalitetspizza.


Missa inte!

Missa inte en av stadens bästa utsiktsplatser, Ivar Los park. Här har du utsikt mot Stadshuset och Riddarholmen. Packa ned en filt, köp god picknick eller takeaway från en av de många restauranger i närheten och gå upp för Blecktornsgränd. Njut av solnedgången och den fantastiska utsikten!

Picknick i Ivar los park, Södermalm
Ivar Los park på Södermalm. Foto: Tove Freij/ mediabank.visitstockholm.com

Hemesterguiden rekommenderar

Vart du än går finns det härliga badplatser. Om du befinner dig på Södermalm

rekommenderas Långholmen, där du kan bada från klippor eller besöka Långholmens strandbad. Utanför tullarna hittar du många härliga bad. Ett barnvänligt alternativ är Långsjöbadet som har en sandstrand och bryggor man kan bada ifrån!

Solnedgången en sommarkväll i Långsjön, Älvsjö
Solnedgången sedd från Långsjön i Älvsjö.
Vill du mer inspiration på vad du kan göra på din hemester? Kika vidare bland våra andra artiklar här!

Komentarze


bottom of page