top of page

Hur reser du hållbart på din hemester?

Att resa hållbart handlar om att ta ett helhetsgrepp om resan och göra medvetna val med omsorg för miljö, kultur och människor. Att välja att åka på hemester i Sverige istället för utomlands är det bästa alternativet utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Sverige har mycket att erbjuda och du kan få en lika spännande upplevelse med tåg genom Sverige som flyg till andra sidan världen. Läs vidare för att få veta vad du kan göra mer för att göra din hemester mer hållbar.


Hus vid en sjö och skog att hemestra i

Att tänka på före hemestern

Oavsett vilken typ av resa du ska göra så är planeringen a och o för att kunna resa hållbart. Redan när du packar kan du tänka på att packa väskan lätt och smart för att den inte ska bli så tung. Detta kommer göra den lättare och mer praktiskt att ta med sig på tåg och buss. Välj gärna flerfunktionskläder som går att kombinera på olika sätt och ta även med återanvändbara prylar som till exempel en vattenflaska som du kan fylla på efter hand och tygpåsar som du kan använda om du ska handla.


Tåg framför ett skogslandskap.

Valet av transportmedel till och från din destination har stor påverkan på hur mycket negativt avtryck på miljön du inverkar. Tåget är det mest miljövänliga transportmedlet du kan välja och det mest effektiva klimatval du kan göra på din resa, medan flyg och kryssning är det som genererar mest utsläpp i naturen. I Sverige finns det ett bra järnvägsnät och du kan ta dig från Skåne upp till Norrbotten på ett dygn. Under sommaren 2021 kommer även SJ lansera ett tågluffarkort där du på 7, 15 eller 30 dagar får tågluffa fritt i Sverige. Information om detta hittar du på sj.se. Om du inte kan resa på något annat sätt än med bil så är det bättre att köra i en liten bränslesnål eller eldriven bil än en större och samåk gärna med flera då en person som kör genererar lika mycket utsläpp per person som om man skulle flyga.


När du funderar kring boendet så ska du kika efter Svanen eller Fairtrade-märkta hotell för att säkerställa att hotellet har ett fokus på hållbarhet i sitt arbete. På Svanens hemsida kan du se vilka hotell som är Svanen-märkta. Genom att välja miljömärkta hotell visar du att resenärer är intresserade av att bo hållbart och gynna boenden som tar ansvar. Du kan också fundera på om couchsurfing är ett alternativ för er eller om ni har möjlighet att sova över hos vänner eller släktingar för att på så sätt göra resan ännu mer hållbar. Ska ni till exempel ut och tågluffa så passa på att boka in er på nattåg för att slå två flugor i en smäll och komma fram till er destination utvilade och pigga redo att utforska en ny plats.


Kanoter och tält vid en sjö i Sverige.

Vad du kan göra under hemestern

När du har rest iväg så är det också en del hållbara val du kan göra medan du är på din hemester. På ditt boende kan du spara energi genom att:

  • Släcka belysning som du inte behöver.

  • Stänga av elektronik så att det inte står i stand-by läge i onödan.

  • Återanvänd handdukarna du får låna av hotellet.

  • Meddela hotellet att de inte ska byta lakan och sängkläder varje dag.

Är du på hemester så kan det också vara trevligt att gå ut och äta på restaurang. Lägg då tid på att hitta restauranger som arbetar med hållbarhet och som jobbar med ekologiska närproducerade råvaror och välj gärna vegetarisk mat istället för kött. Går du på en restaurang med buffé så ta inte mer mat än du kan äta upp och blir det något över så be om en doggy bag.


När det kommer till aktiviteter så är naturen i Sverige full av saker man kan göra som både är gratis och intressant. Det finns många naturrum du kan besöka utan kostnad som informerar om den svenska naturen på den platsen och tack vare den svenska allemansrätten så har du möjlighet att uppleva naturen på nära håll. På Instagram har vi en guide på olika Svenska nationalparker du kan besöka, den hittar du under våra guider. När du är ute i naturen så tänk på att följa allemansrätten. Detta innebär att du till exempel inte får bryta av grenar från träd och buskar, plocka fridlysta blommor eller skräpa ner. Ta gärna med dig en skräppåse när du beger dig ut i naturen och plocka upp skräp som andra har lämnat efter sig. Mer om allemansrätten hittar du på Naturvårdsverkets hemsida. Läs på i förväg vad som gäller på de platser som ni vill besöka och gå med i någon av Hemesterguidens facebookgrupper för att läsa vad andra rekommenderar för oväntade utflyktsplatser som ni kan besöka.


Gata i Malmö

Hemestrar du i en av Sveriges många städer så är det bästa sättet att utforska den på till fots eller på cykel. Det finns att hyra cyklar i de flera större städer och du kan hyra dem till ett rimligt pris. Var gärna kreativ i din utforskning genom att till exempel låta tärningen bestämma vilken väg ni ska välja i en korsning. I flera större städer finns det även olika guider som ni kan följa på cykel eller till fots. På så sätt kanske ni hittar nya oväntade platser att se och besöka.


Även när du är på hemestern är det bästa alternativet att välja att resa kollektivt, men behöver du resa med bil så välj en eldriven eller miljöklassad bil och håll koll på hur många kilometrar ni kör för att kunna klimatkompensera för dessa i efterhand.


När du kommer hem från hemestern

När du kommer hem från din hemester finns där några saker du kan göra för att verka för mer hållbart resande. Har du skrivit ner antalet kilometrar ni har åkt kan du klimatkompensera för detta hos bland annat klimatkompensera.se. Då skänker du pengar till projekt som ämnar att kompensera för de klimatavtryck vi utsätter jorden för. Du kan även berätta om dina hållbara val under resan och inspirera andra till att tänka mer klimatsmart under hemestern. Sist men inte minst ska du vara medveten om att genom att hemestra hållbart så är du med och driver på en positiv utveckling som bidrar till en ökad förfrågan på hållbar turism.


Vill du ha tips på destinationer för din nästa hemester eller inspirera andra till hållbara resmål för hemestern? Gå då in i en av våra Facebook-grupper och dela med dig av dina tips!





bottom of page