top of page

Schrams Gelato - Roslagens bästa glass i vackra lokaler fyllda med historia

Har du vägarna förbi Östhammar i sommar? Missa inte Schrams och deras underbara italienska gelato, gjord på plats av lokalproducerad mjölk och grädde. Det blir inte bättre än så!

Linda Bergsek i den fina Schrams-butiken med allt från gelato till inredning

Sedan 2021 har Linda & Mattias Bergsek berikat Östhammar med sin mysiga butik. Här hittar du gelato, fika, smörgåsar, matpajer & våfflor - och så otroligt gott kaffe såklart! Dessutom fyller olika italienska delikatesser, konfektyr och utvalda inredningsdetaljer hyllorna runt om i lokalerna.


Den italienska gelaton introduceras i Östhammar

Gelato med smak av saltkola - egentillverkad av ekologisk lokalproducerad mjölk!

Linda berättar hur hon, sedan tonåren, gått och sneglat på det där fina huset med en tygbutik på Drottninggatan i hemstaden Östhammar. En perfekt plats för något fint!


Efter 15 år i Stockholm och med erfarenheter som butikschef och dekoratör inom inredningsbranschen samt som projektledare för offentlig konst flyttade hon, hennes man Mattias och deras två barn, hem till Östhammar. Möjligheten att hyra den fantastiska lokalen i Schrams-huset dök upp och hon fick med sig Mattias i det efterlängtade projektet.

"Vi har alltid älskat allt italienskt och saknade riktigt bra, hemgjord, gelato i vår närhet. "

Mattias reste till Bologna, Italien, för att lära sig göra äkta gelato från grunden och tillverkar nu färsk italiensk glass gjord på lokalproducerad ekologisk mjölk och grädde - Schrams gelato!Vad är gelato egentligen?

Namnet betyder helt enkelt fryst och är en glass baserad på mjölk, till skillnad mot den gräddbaserade glass vi oftast är vana vid. Följaktligen innehåller gelaton mindre fett men också mindre mängd luft vilket gör den krämiga, och smakintensiva, konsistensen.


Sorbetto är den vatten- och fruktbaserade varianten som har sina rötter från arabvärlden. Där tillverkas Shrb - en sockersirapbaserad sorbet med örter & blommor som smaksättning, som hittade sin väg till Italien genom Sicilien under de arabstyrda åren strax efter romarriket.

Gelato i flera olika smaker! Mascarpone & vanilj med lemoncurd & maräng bl.a.

Schrams-husets långa historia

Historien börjar bakom huset på gården, där finns en gammal vacker timmerlänga som man bedrev ett färgeri i under 1700-talet.


Pär Vilhelm Schram köpte gården på 1860-talet (egentligen var det hans mamma som köpte den åt honom). Pär öppnade sedermera butik i en byggnad som tidigare stod där Schrams står nu och sålde de varor man producerade i färgeriet. Färgeriet lades ned kort innan Pär dog, 1902, som en följd av konkurrens från industrin, vilket var tidstypiskt för småskaliga hantverksmässiga företag.


Sonen Tor Schram föddes 1874 och tog över familjeverksamheten och gården efter sin far, och i sin iver att modernisera och effektivisera rev han det gamla huset, Schrams (ungefär) så som vi ser det idag, stod färdigt 1905.

gamla schrams tygbutik i Östhammar
Fotograf: Skötsner-Edhlund / Upplandsmuseet

Schrams är ett representativt och ändamålsenligt köpmanshus med stora skyltfönster som säkert var en källa till stor stolthet, både för familjen och staden. Det som även skilde den nya butiken från den gamla var att man nu istället sålde varor från många olika tillverkare, och inte egentillverkade. Fokus var fortfarande tyg, men även allt runtomkring, så som knappar, kragar, korsetter etc. Ett tag på 1910-talet hyr man till och med ut ett av rummet till en damhatt-och klädekipering.


Tor Schrams dotter Ingrid Schram tog över butiken efter sin far 1944, hon drev butiken fram till 2007 och många berättelser vittnar om att Schrams var en social mötesplats. Ingrid var dessutom den första kvinnan i hembygdsföreningens styrelse 1947!

Linda Bergsek, en av grundarna av Schrams Gelato.
Linda Bergsek utanför det vackra Schrams-huset

Idag kan du fortfarande hitta spår av den gamla tygbutiken inne i Linda & Mattias kafé - flera detaljer har bevarats och rustats upp, och en del gamla lådor, som fortfarande rymmer olika varor från den tiden, pryder hyllorna.


Läs mer om Schrams och se öppettider på deras hemsida. Eller kika in på deras instagram!


Vill du har fler tips på unika caféer? Kolla in vår guide med 11 mysiga caféer att besöka.


Comments


bottom of page