top of page

Varma mackor eller Ramen?

Uppdaterat: 12 mars 2021

Att laga mat är både rogivande och spännande, det finns så oerhört många smaker man kan experimentera med. Idag tänkte jag prata lite om matlagning utomhus! Det finns nog ingenting som slår just det, att packa ryggsäcken med mat för att sedan tillaga den i en vacker omgivning. Det behöver inte vara komplicerat, bara att man tagit sig tiden att packa väskan med något ätbart gör alltid turen mycket trevligare!


Matlagning-i-naturen

Visst ser det härligt ut, vi får passa på att hitta på saker utomhus nu när vädret tillåter. Snart är påsken här också, då är det perfekt att utforska den svenska naturen. Vi har ju trotts allt ca 5000 naturreservat i Sverige, plus 30 nationalparker. Hur många har du besökt? Tänk dig att sitta här en kväll, lyssna på naturens vackra läten, samtidigt som man avnjuter en soppa ramen. Nu tänkte nämligen jag bjuda på några av mina favoritrecept, som jag brukar ta med mig ut på mina äventyr!


Ramen recept

Ramen

Jag tänkte att jag börjar med den lite mer avancerade rätten, så håll i hatten för nu åker vi. Så här kan en klassisk ramen se ut, men det kan hända att den inte kommer se likadan ut när du gör den utomhus.


Men vad är Ramen för något?

Ramen är en japansk nudelsoppa och går att hitta lite överallt numera. Japansk snabbmat och en riktig smakupplevelse. Helst ska man koka sin egen buljong, men jag brukar steka lite chilli, vitlök och ingefära i olja. Sen tillsätter jag bara vatten, japansk soja, buljongtärningar och vitvinsvinäger och låter de sjuda i ca 20 min. Enklast är att bara smaka av eftersom, och anpassa den till dina smaklökar. Detta kan sedan serveras med ett kokt ägg, ramen-nudlar och salladslök. Fonden kan du förbereda hemma och packa med dig i en termos. Sen är det bara att värma på nudlarna separat när du väl ska äta. Det gör du enklast i en en kastrull ovanför elden, eller i ett triangiakök. Här kommer i alla fall ett förenklat, men ack så gott recept på ramen!


Recept till 2 pers:


Fond

1 msk rapsolja

2 st finhackade vitlöksklyftor

2 tsk färsk riven ingefära

1,5 tsk finhackad färsk röd chilli

1 liter vatten

2 st buljongtärningar - Kyckling, grönsak eller köttbuljong efter tycke.

1,5 msk japansk soja

0.5 msk vitvinsvinäger


Sjud i ca 20 min.


Topping:

100 g Ramennudlar som du kokar upp över elden

1/2 knippe salladslök som du lägger ner i fonden 2 minuter innan servering.

2 kokta ägg som du förbereder hemma.


Du kan även toppa med:

-Grillad kyckling

-Stekt fläsk

- Grillad svamp


Try it! och låt mig veta hur det gick. Som sagt, det var de mest avancerade receptet för idag. Nu går vi till lite enklare men ack så goda rätter.


Varma mackor

Mackjärn

När jag var liten så gjorde vi alltid varma mackor när vi var ute på äventyr. Det där har följt med mig än idag, och jag måste säga att det definitivt är en av mina favoriter. Det är enkelt, men också så himla gott. "Tips" det finns riktigt bra mackjärn som man lägger på elden! Jag vet inte, men det känns som att det kan vara en norrländsk grej att göra. Men det är just mackjärnet och elden som gör att det här blir en av mina favoriter. Mackorna får en speciell smak av det där välanvända järnet, och så är det superenkelt att packa med i ryggsäcken.


Varma mackor kräver inga speciella färdigheter för att lyckas. Jag föredrar det enkelt och tar gärna det som finns i kylen. Då blir det oftast smör, skinka, ketchup och pizzakrydda. Är det ett vinnande koncept?

-Definitivt, men du glömde sambal oelek.

Ja justja, sambal får man man inte glömma.



Man ska inte underskatta varma mackor! här kommer 3 enkla recept på varma mackor som du kan förbereda innan du beger dig ut i vildmarken.


1. Klassiskt recept 1 macka:

2 st skivor formfranska

2 st skivor rost

1 tsk Smör "Helst Bregott, extrasaltat"

2 tsk ketchup "Denna agerar lite som tomatsås på pizzan"

2 skivor basturökt skinka

3 skivor av din favoritost

1/2 tsk Pizzakrydda

1/2 tsk Sambal oelek

 

2. CheesyBasil recept 1 macka:

2 st Skivor formfranska

1 tsk Smör

2 skivor färska tomater

2 skivor mozzarella

2 skivor av din favoritost

6 blad färsk basilika

1 nypa flingsalt

 

3. CheesyAvocado Recept 1 macka:

2 st skivor ljust surdegsbröd

1 msk Pesto

1/2 Avocado

2 tunna skivor färsk tomat.

3 skivor lagrad ost eller cheddar

1 dl bladspenat


Grilla i mackjärnet tills den fått en fin gyllenbrun färg. Ett tips är att ta med dig några kaffefilter, som du kan lägga mackan i medans du äter. Supersmidigt!



Varma mackor med nutella och banan!

Nutella-banan-mackor

Något du också kan göra med ett mackjärn ute i skogen, är denna supergoda toast med nutella och banan. Perfekt om du vill ha en liten dessert med dig på turen, det kommer definitivt bli barnens favorit! Hittar du några bär på vägen, så kan även det vara gott att lägga till i receptet.


Recept 1 macka

2 st Toastfralllor

2 msk Nutella

6 Skivor banan


Grilla på dem i mackjärnet tills det har fått en fin gyllenbrun färg.


Det var allt jag hade för idag! Vad packar du med dig på ditt nästa äventyr, varma mackor eller Ramen?

bottom of page