top of page

Måla en himmel med akrylfärg och tvättsvamp

Sommaren närmar sig snabbt och vad kan vara bättre än att ta chansen att utforska din kreativa sida och tillbringa en dag utomhus med måleri? Oavsett om du väljer att måla på egen hand och njuta av lugnet och tystnaden, eller samlas med vänner för att skapa konstverk och inspirera varandra, kommer du att ha en riktigt härlig stund och uppleva konstens förtrollning.


Måla med akryl utomhus

Att måla med akrylfärger är både roligt och mångsidigt. Det är vattenbaserade färger som torkar snabbt och ger dig möjlighet att skapa lager på lager-effekter samt olika texturer. Genom att måla med akrylfärger kan du utforska olika tekniker och utveckla din konstnärliga förmåga. I denna artikel kommer vi att visa hur man målar en vacker himmel med endast en tvättsvamp som redskap och ge dig tips om vad du behöver köpa och hur du ska gå tillväga!

Vad behöver du?


Innan du sätter igång med målandet behöver du införskaffa material. Du kommer att behöva en tvättsvamp eller två, akrylfärger, en palettkniv, en palett att blanda färgerna på, en målarduk och en skål med vatten. Du hittar allt du behöver på Panduro.

För nybörjare är det inte nödvändigt att köpa på dig massor av olika färger och nyanser. Du kan börja med grundfärgerna blå, röd, gul och vitt och sedan blanda dem för att skapa de färger du föredrar att använda i din himmel.


akrylfärger winsor & newton

Ett bra och prisvärt alternativ för akrylfärger av hög kvalitet är Winsor & Newton, jag valde även att måla med färg i guldton från märket Amsterdam.

I detta fallet använde jag mig av en papperstallrik för att blanda mina färger på med hjälp av palettkniven, vilket funkar perfekt som budget-alternativ. När du har införskaffat allt du behöver är det enda som saknas nu en solig dag, något gott att dricka och en sprudlande kreativitet!

Steg för steg


akrylfärger färgpalett

1. Testa att blanda de färger som du gillar och vill ha med i din himmel på din palett. Blanda till exempel en liten klick blått med vitt för en härlig ljusblå, lite rött med vitt för ljusrosa, eller gult, rött och vitt för att skapa olika nyanser av orange, från en ljus solnedgångsfärg till en djupare gyllene ton. Skapa olika färgkombinationer, nyanser och toner för att ge din himmel en unik karaktär!
målning med akrylfärg

2. Ta fram din tvättsvamp, dutta på

färg från din palett och arbeta sedan i små cirkulerande sektioner för att tillslut täcka hela målarduken och för att få färgerna att blandas ihop på ett smidigt och snyggt sätt, utan alltför tydliga kanter eller övergångar av färg. Var inte orolig om du i detta stadiet känner dig missnöjd, och var inte heller rädd för att du använder dig av för mörka toner - trust the process.


målning med akrylfärg

3. När det första lagret färg har torkat är det dags att ta nästa steg! Upprepa processen genom att applicera ett till lager färg tills du känner att du har byggt upp en solid grund som du är nöjd med. Nu är det dags att experimentera med lite mer färg av de ljusa tonerna för att skapa kontrast mot det mörka och för att ge din målning mer djup och ljusstyrka. Genom att lägga till dessa ljusa nyanser kan du ge himlen en känsla av dimension och levande rörelse. Var försiktig och använd en lätt hand när du blandar och applicerar färgen för att skapa en harmonisk övergång mellan de olika tonerna.
målning av himmel med akrylfärg

4. När du är nöjd med den grund du har skapat och har täckt din målarduk med flera lager färg är det dags att ge liv åt de vita molnen. Ta fram den vita färgen och använd en försiktig duttande teknik för att låta molnen växa fram och skapa den luddiga och fluffiga känslan på utvalda platser i din himmel. Var inte rädd för att experimentera med olika storlekar och former på molnen för att ge din himmel en naturlig och unik karaktär. Tänk på att moln är mjuka och luftiga, så försök att undvika alltför hårda kanter och linjer.
The final touch


För att få molnen att sticka ut lite extra duttade jag på lite extra av färgen guld som the final touch. Guld ger en elegant och skimrande effekt som kan lyfta ditt konstverk till en ny nivå. Det bästa med akrylfärgen är att den torkar så snabbt och har därmed utrymme för misstag eller korrigering. Så måla på tills du känner dig nöjd med din vackra himmel!


målning av himmel med akrylfärg

Tadaa!

Vill du få ytterligare förklaring hur du ska gå tillväga? Kolla gärna in vår film här på Instagram


Comments


bottom of page