top of page

En närodlad påsk

Snart börjar vi närma oss påsken som för många associeras med släktträffar, påskäggsjakt och självklart ett stort lass med god påskmat. Eftersom vi fortfarande ska hålla oss i vårt närområde är det en perfekt tid att stötta våra lokala bönder och handla svensk närproducerad mat i påsk. Varför inte göra påskhandeln till en utflykt för hela familjen och besöka en mysig gårdsbutik?



För en stadsbo som mig är det något alldeles unikt med gårdsbutiker, stressen från stan blir som bortblåst när jag vandrar omkring bland gårdsbutikens varor och lugna atmosfär.



Jag besökte Annedals gårdsbutik i Vellinge och gick runt bland grönsaker, choklad, marmelader och påskris. Om du inte bor i skåne regionen så kan du kolla in webbplatsen Gårdsnära för att hitta en gårdsbutik nära dig.


För att besöka Gårdsnäras webbplats klicka här.


När jag besöker gårdsbutiker eller handlar lokalt inför påsken brukar jag handla bland annat ägg, potatis, morötter, gräslök, påskris, lök, grönkål och mejerier. Jag som är vegetarian har inte kött med på min lista, men det finns en rad bra gårdsbutiker som säljer kött och fisk som produceras hållbart och djurvänligare. Här nedan följer ett par tips på hur du kan använda några av produkterna efter besöket.



Pyssla med ägg


Ett spännande påskpyssel att göra efter besöket i gårdbutiken är att färga ägg med naturliga färgämnen såsom lökskal, rödbetsjuice, rödkål, gurkmeja eller kaffesump. Perfekt för dig som gärna tar tillvara på både kaffesumpen och lökskalen som annars går till spillo! Varje ägg får en unik färg och det är både enkelt och roligt att testa sig fram med olika råvaror. Gör pysslet själv eller med familjen som en mysig påskaktivitet.


Hur gör man?


1. Koka äggen tillsammans med vatten, lite ättika, vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger och tillsätt råvaran du tänker färga äggen med. Om du vill färga med lökskal lägger du lökskalet runt ägget och fäster med en tråd eller ett gummiband. Vill du vara lite extra kreativ kan du fästa spetsband, gummiband eller liknande runt ägget och låta det kokas tillsammans med din färgning för att skapa fina mönster.


2. Låt äggen och det färgade vattnet svalna i kylen, det är bra att låta dem ligga så länge som möjligt men jag lät dem ligga ca 30 minuter vilket fungerade alldeles utmärkt.


3. Skölj äggen med lite vatten och de är klara!



Ägglekar!


Innan det är dags att avnjuta de fina äggen kan ni passa på att leka ägglekar med dem.


Picka ägg- en standard lek som vi alltid gjort i min familj, leken går ut på att picka ägg mot varandra. Antingen pickar alla mot varandra och den som är sist kvar med ett helt ägg vinner. Eller så kör man som vi brukar göra, den som blir kvar med ett sprucket ägg måste lämna över ägget till den som spräckte det.


Rulla ägg- detta är precis vad det låter som, äggrullning ner för en kulle alltså. Den vars ägg rullat ner snabbast vinner eller den vars ägg är minst sprucket.


Äggstafett- leken görs ofta vid 5 kamper men passar även bra till påsken. Markera var stafetten startar och slutar och dela upp er i lag, sedan är det bara skedar som fattas! Alla motståndare får vars en sked att balansera ägget på som ska bäras med hjälp av munnen. Här gäller det att ha ett bra balanssinne, tappas ägget måste man börja om.


Äggjakt- här kan du tänka kreativt, äggjakt kan utföras på en rad olika sätt. Kanske kan du skapa gåtor som behöver lösas för att hitta äggen eller en tipsrunda?


Skicka ägget- alla motståndare sitter i en ring, ett ägg ska skickas från person till person utan att använda händerna. Om ett par tappar ägget åker dem ut!



Förätt till påsk - Råraka


Här får du användning av både potatis, lök, morötter, grönkål och mejeriprodukter som du inhandlat på gårdsbutiken. Detta är ett enkelt men gott recept som går snabbt att laga och kan göras i många varianter. Kanske en rätt att servera som förrätt i påsk?


Jag använde mig av:

Potatis

Morötter

Rödlök

Grönkål

Gräddfil

Tångkaviar


Tillagning:

Börja med att riva önskat antal potatisar & morötter, du kan variera antal efter hur många portioner du behöver. Blada sedan ihop dessa i en skål, salta och peppra. Gör bollar i önskad storlek och lägg i en stekpanna med olja i, platta ut med stekspaden och stek tills ''plättarna'' är gyllenbruna. Hacka rödlök och grönkål som du dekorerar rårakorna med, släng på en skvätt gräddfil (jag la örter i min) och tångkaviar. Tångkaviarn går givetvis att byta ut till vanlig rom. Servera och njut!




Dekorera påskriset

Vik pappret och klipp ut önskad form, klipp sedan 5-7 likadana bitar. Lägg alla bitar i varandra och häfta två gånger i mitten på pappret, vik sen ut alla delar så att du får en fin form. Sy med nål och tråd i toppen för att skapa ett hänge.


Voila! Häng upp i påskriset och njut av dina skapelser i påsk!



Tips! Har du inget bra papper hemma?

Presentpapper eller bakplåtspapper går också bra att pyssla med.


Jag fick inspiration från Helena Schaeder Söderberg inför detta pyssel, klicka här för att ta del hennes beskrivning och ytterligare tips.



Brukar du handla lokalt inför påsken? Tipsa gärna i kommentarerna om vad som brukar stå på din lista, eller om du har tips på en riktigt bra gårdsbutik!

bottom of page