top of page

Fem snabba tips för hemmakontoret

Coronapandemin har gjort att många arbetar eller studerar hemifrån just nu, och många sitter också i improviserade hemmakontor. Det är inte alltid lätt att anpassa sig till att jobba hemifrån, så Hemesterguiden har samlat fem snabba tips som kanske underlättar arbetsdagen för dig som jobbar eller pluggar hemma!


1. Fixa arbetsytan

Oavsett om du sitter vid köksbordet eller vid ett skrivbord underlättar det att ha en ren och öppen yta. Ta bort onödiga saker som är i vägen och gör plats för dig och din dator. Extrasladdar, adaptrar och hörlurar kan till exempel lätt läggas undan i en låda tills du behöver dem. Samla pennor i en mugg istället för att ha dem löst liggande och strö inte post-its överallt. Det är inte alltid lätt att organisera sin yta, men försök hitta ett sätt som känns bra för dig. Jag delar till exempel skrivbord med min sambos speldator, så här gäller det att kompromissa om ytan!


Såhär ser min arbetsplats ut hemma hos mig. Liten men effektiv!


2. Sitt bekvämt

Bra ergonomi är A och O för att jobba hållbart. Får du ont i ryggen efter en stunds arbete påverkar det inte bara ditt jobb utan också allt annat i livet. Investera i en bra stol som går att höja och sänka, så att du kan anpassa sitthöjden till bordet du jobbar vid. Skulle du sitta lite för högt med benen kan du använda en fotpall av saker du har hemma. Jag brukar lägga några böcker på golvet att ha fötterna på, då är det lätt att anpassa höjden efter behov. Då slipper man avdomnade ben!


3. Rör på dig

När du jobbar på kontoret eller pluggar i skolan är det lättare att komma ihåg att resa sig då och då på kafferaster och pausar. Men hemma är det lätt att tiden försvinner, och helt plötsligt märker du hur stel du är. Res dig upp åtminstone en gång i timmen och sträck på dig, så märker du stor skillnad. När du rör på dig och sträcker ut kroppen ökar du syre- och blodproduktionen i kroppen och hjärnan, och då får du mer energi och presterar bättre samtidigt som din kropp mår bra.


Det behöver inte vara avancerad stretching, gör vad som känns bra för dig!


4. Fyll på med energi

Att dricka kaffe eller energiläsk ger en tillfällig boost, men för att få ny härlig ork kan det vara bra att ta en längre paus ibland och gå en promenad. Att gå en rask promenad i frisk luft ger dig mer energi ganska snabbt. Det behöver inte vara en lång sväng, bara fem-tio minuter ger stor effekt det också! Jag brukar gå en lunchrunda i mitt bostadsområde där det är grönytor och en liten damm som är fin att titta på, och när jag har tid går jag en längre promenad som tar mig till öppna fält. Då får jag både en skön frihetskänsla och massor med energi för resten av arbetsdagen!


Favoritpromenaden genom en liten skånsk pilträdsallé


5. Gör det hemtrevligt

För mycket saker på din arbetsyta kan göra att det tar emot att sätta sig och jobba, men det är inte heller så motiverande att ha det kalt och opersonligt. Gör det lite hemtrevligt där du ska jobba! En fin krukväxt, bra belysning och ett väldoftande ljus är enkla små sätt att göra hemmakontoret mer personligt och motiverande. Du kan också skapa en skön spellista på Spotify som håller dig sällskap i bakgrunden, men stäng såklart av den om du har möten!


Bildkälla: Lina Stiller

Comments


bottom of page