top of page

5 Ställen att besöka i Östergötland

Östergötland, landskapet i sydöstra Sverige, bjuder på vackra landskapsvyer, kultur, kullersten, Madicken och mysig skärgårdskänsla längs Vättern. Jag har valt ut några av mina favoritställen här i Östergötland, har du besökt någon av platserna? Kanske har du något guldkorn att dela med dig av till oss andra? Lämna gärna en kommentar om din favoritplats i Östergötland! Här kommer i alla fall några av mina favoritställen i Östergötland.


1. Ågelsjön i Norrköping

Tips att besöka i Östergötland-Ågelsjön-Vandring-bada-klättra
Bildkälla: @kallercreations - Instagram

Ågelsjön som ligger ungefär 12 km från Norrköping och bjuder på äventyr med promenad längs Ågelsjöns naturreservat. Här hittar du omväxlande naturskön miljö som går att besöka både på vintern och på sommaren. Ågelsjön runt startar och slutar vid Hultsbruks parkering. Vissa delar kan vara lite tuffare speciellt nu under vintern, men är du ute efter lite äventyr så kan jag varmt rekommendera att spendera en heldag här. Det finns även gott om grillplatser, så glöm inte att packa väskan med din favoritpicknick, varm dryck och lite ved för att gör upp en mysig brasa. Under sommaren erbjuder även denna sjö gömda badplatser runt hela sjön och gillar du att klättra finns det även väldigt fina bergsväggar för just klättring, både för nybörjaren och den erfarna klättraren!


-Läs mer om Ågelsjön genom att klicka HÄR.2. Linköping domkyrka

Att-göra-i-östergötland-linköping-domkyrka
Bildkälla: @AndreasErlingson

Linköpings domkyrka som är Sveriges näst största kyrkobyggnad och lyser upp stadskärnans mittpunkt är helt klart värt ett besök. Du kan beskåda kyrkan från långt håll, ta en promenad runt, för att sedan avsluta med att gå in i kyrkan och ta in alla dessa sagolika detaljer som omfamnar en. Passa på att tända ett ljus för någon du tänker på, har du tur så kanske du möts av körsång och vackra toner från orgeln.


- Lyssna på ett avsnitt av P4 Östergötland om Linköpings domkyrka HÄR.


3. Vadstena

Tips-att-göra-i-östergötland-vadstena
Bildkälla: https://www.visitostergotland.se/sv/vadstena/

Vadstena är känd för sin historia som går långt tillbaka till medeltiden. Med den sagolika vasaborgen och de medeltida kullerstensgatorna alldeles intill Vättern, så erbjuder Vadstena på äkta hemesterkänsla. Ta en promenad, titta in i de små mysiga butikerna, sätt dig på en uteservering, men glöm inte att spana in Vadstenafyren som bara i sig är värt ett besök. Har du tid över så kan du även passa på att ta en avstickare mot Hästholmen och prova den omtalade glassen från 31:ans glass och kök, som har blivit utnämnd till Sveriges bästa glass enligt influencern Mustiga Mauri!


- Läs mer om Vadstena HÄR


4. Söderköping

Saker-att-göra-i-östergötland-söderköping
Bildkälla: https://www.ingalindstrom.com/orte/soderkoping/

Söderköping som ligger längs Göta kanal är verkligen ett perfekt ställe att stanna på om du har vägarna förbi både med båt och bil. Här kan du lätt spendera några dagar av din semester! Ta en promenad eller cykla längs Göta kanal, strosa runt i drothemskvarteren på det gamla gatorna där tiden står stilla. Hajka upp på Ramunderberget, 318 trappsteg från en magnifik utsikt över Söderköping. Ta med barnen på guidade turer och upplev ställen där Madicken spelades in är bara några av de saker du kan göra här.


- Läs mer om vad Söderköping har att erbjuda HÄR.


5. Flygvapenmuseum Linköping

Att-göra-i-östergötland-flypvapenmuseum-linköping
Bildkälla : Stefan Kalm creative commons

I Linköping hittar du även detta flygvapenmuseum, här kan du gå runt och titta på historiska flygplan som tar dig tillbaka till tidigt 1900-tal. Lär dig om militärflygplanens utveckling och testa att köra JAS 39 GRIPEN i deras flygsimulator. Ta med barnen och låt dem testa hur det är att stå mitt i en storm, eller varför inte låta dem bygga ett flygplan i flyglabbet! Just nu när jag skriver detta så har dem tyvärr stängt pga corona, men det hindrar inte mig från att planera in nästa besök, kanske till sensommaren?


- Få ett litet smakprov vad du har att vänta dig HÄR.


Missade vi ditt favoritställe? Kommentera gärna här nedanför i så fall eller skriv i vår Facebookgrupp Hemesterguiden Östergötland.

Comments


bottom of page