top of page

8 tips för hemester i Uppsala

Uppsala, en av Sveriges äldsta städer, kallades fram till 1200-talet för Östra Aros innan dagens namn tog över. Det är även Pelle Svanslös stad, ni vet den där härliga katten utan svans. Här finns historia, kultur och massor av härliga hemesterpärlor att njuta av!


1. Fjällnora friluftsområde

Ett paradis fullsmockat med aktiviteter för alla typer. Här kan du bada i sjöarna, vandra i de vidsträckta skogarna, fiska, cykla eller varför inte hyra en trampbåt. Vintertid kan du åka skridskor på sjön Trehörningen eller ta med längdskidorna ut i spåren! Är du tillräckligt äventyrlig och modig finns även en äventyrsbana med 30 stationer högt uppe bland träden att genomföra.


Har du inte skridskor eller skidor finns detta att hyra på plats!

Bildkälla: Uppsala Kommun


2. Ulva kvarn

Ulva kvarn är en utflyktspärla strax norr om Uppsala som är uppbyggd av ett kvarhus med anor från 1300-talet. Förutom en enastående miljö finns här idag en hantverksby med butiker, konsthantverkare, restaurang och café. Här arrangeras det ofta marknader, loppisar samt diverse utställningar och det finns även möjlighet till fiske, bad och mysigt häng ute i naturen.

Bildkälla: Destination Uppsala


3. Linnés Hammarby

Här hittar du en av Sveriges mest bevarade 1700-talsgårdar. och fungerade som sommarbostad åt familjen Linné. Idag hittar vi en permanent utställning om Carl von Linné och hans familj på platsen. Gå en rundvandring och se hur familjen bodde och besök den lummiga parken där Carl von Linné själv odlade.


Upplev det lantliga lugnet från Linnés tid på gården i Hammarby!


4. Skokloster slott

En praktfull byggnad upprättad vid Mälarens strand. Här upplever du miljöer från 350 år tillbaka när slottet byggdes då slottssamlingen inte fått skingras. Många rum står bevarade som det gjorde på den tiden och överallt finns gamla, vackra föremål att vila blicken på - exempelvis textilier, glas, möbler.


Besök slottet på egen hand eller boka en guidad visning!

Bildkälla: Skoklosters Slott


5. Botaniska trädgården

Vad är vackrare än Uppsalas botaniska trädgård? Här njuter du av en barockträdgård och besöker det tvåhundraåriga orangeriet. Packa picknickkorgen och njut av den på någon av gräsmattorna eller njut av fika och lunch på Café Viktoria.

Bildkälla: Barn i Uppsala


6. Öregrund & Gräsö

Öregrund är en av Sveriges bäst bevarade trästäder och den enda staden på ostkusten där solen går ner över havet. Här upplever du historia, kultur och shopping på exempelvis Sundbodens Gårdsbutik. Paddla kajak, fiska, spela golf eller besök orkidéetäta Örskär.


Efter att ha utforskat Öregrund kan du ta vägfärjan över till Gräsö. Här finner du ett unikt kulturlandskap med orörda ytterskär och härliga lövskogar. Aktiviteter så som cykling och vandring är populärt på ön och här finns även fina sandstränder för den som är badsugen. Konst är vanligt på Gräsö och varje år arrangeras en konstvecka!

Bildkälla: Visit Roslagen


7. Lennakatten

Varför inte ta en tur längs en av Sveriges vackraste järnvägar? Lennakatten avgår från Uppsala Östra station och tar dig till Faringe. På vägen åker du bland annat förbi Fjällnora (se tips 1 i den här artikeln), där flera aktiviteter är tillgängliga. Stanna och ät ångloksbiff på Augusts Värdshus i Almunge, fika på Järnvägscaféet i Marielund eller besök lok- och vagnhallarna i Faringe.

Bildkälla: Destination Uppsala


8. Güntherska Hovkonditori & Schweizeri

Mysig miljö och en smakupplevelse utöver det vanliga - välkomna till Güntherska Hovkonditori & Schweizeri! Här möts du av en fantastisk lukt av nygräddade bröd och bullar, goda små kakor och fantastiska tårtor. I köket gräddas det oemotståndliga napolitanska pizzor och i butiken säljs det lite allt möjligt. Här är ett besök nästan ett måste när hemestern går till Uppsala!


Har vi glömt ett riktigt guldkorn i listan? Tipsa oss genom att lämna en kommentar eller dela med dig i vår facebookgrupp Hemesterguiden Uppsala.

Comentarios


bottom of page