top of page

5 mysiga besöksmål i Kronoberg

Uppdaterat: 11 juni 2021

Kronoberg bjuder på mycket historia och fantastisk natur. Ett besök här kan leda till större insikt i fejden mellan Nils Dacke och Gustav Vasa, men också historian om Åke på myren. Om du bara vill slappna av finns det både en nationalpark och ett naturreservat som bjuder på artrika skogar. Oavsett vad du väljer att göra, så finns det något här för alla.


Kronobergs Slottsruin

Biskopsborg var slottsruinen från början när den byggdes på 1400-talet. Gustav Vasa var sedan den som byggde ut slottet tillsammans med sina söner. Efter att Kronoberg blev svenskt och det inte fanns något hot från danskarna, så börjades de tas sten från slottet för att bygga inne i Växsjö. Vid ett besök i slottsruinen kan du se föreställningen I skuggan av Vasa som visar småländsk historia samt ger en inblick i Dackefejden. På sommaren är slottet öppet varje dag och det går att boka guidade turer.


Bilkyrkogården i Ryd

Har du hört historien om Åke på myren? Det hade inte jag, men det är en väldigt intressant historia och den tillhör bilkyrkogården. Den är kultförklarad och skyddad de närmsta åren. Bilar från 1900-talet är "begravda" där och det finns mycket historia att se i dessa bilar. Läs historien om Åke Danielsson här.


Åsnens Nationalpark

Det är ett fantastiskt sjölandskap med fina skogar. Parken innefattar många av de olika svenska miljöerna. Det finns många orörda öar, med väldigt gamla träd. Sveriges nyaste nationalpark bjuder på många olika fågelsorter bland de mer än 1000 sjöarna. Har du tur kan du skåda en älg eller kanske ett lodjur! Ett tips är att paddla bland ögrupperna, det är en häftig och rogivande upplevelse.

Bildkälla: Visit Småland

Transjö Hytta

De två mästarna Jan-Erik Ritzman och Sven-Åke Carlsson har byggt hyttan själva och gör diverse glaskonst som är placerad i och runt om i naturen vid hyttan. Det går utmärkt att ta med sig en picknickkorg och fika medan du tittar på de fina skulpturerna och den härliga naturen. I en gammal lada finns en utställning och en liten shop om du är intresserad av att köpa med dig ett stycke glaskonst hem.

Bokhultets Naturreservat

Länets största bokskog hittar du här bland fina vandringsleder. Mindre hackspett finns att skåda där och till följd av multnad ved och döda träd samlas en betydande mångfald av både småkryp och svamp. Det finns dessutom fågeltorn som kan användas av besökare i naturreservatet. Ta med dig en termos kaffe att dricka medan du blickar ut över den vackra Borgmästarudden.

Bildkälla: Länsstyrelsen i Kronobergs Län

Har vi glömt ett riktigt guldkorn i listan? Tipsa oss genom att lämna en kommentar eller dela med dig i vår facebookgrupp Hemesterguiden Kronoberg.

Commentaires


bottom of page