Att semestra i en husbil är en fantastisk upplevelse som verkligen är att rekommendera till alla som vill upptäcka Sverige på ett mer fritt sätt. Att åka på roadtrip ger en känsla av frihet som är svår att beskriva och samtidigt får man utforska vårt avlånga land på ett sätt som inte är möjligt annars.
Charmen med vanlife är att du kan stanna var du vill och när du vill. Det finns inga begränsningar för var du kan åka eller hur länge du kan stanna på varje ställe. Du kan uppleva på ditt eget sätt och i din egen takt och spänningen och friheten om vart man ska somna och vakna upp varje morgon är kittlande. Tänk er att vakna upp till en soluppgång och kunna äta frukost på stranden medan man tittar ut över havet. Det låter inte helt fel va?
Foto: Robin Andersson
Att få möjligheten att kunna vara spontan och bila vart du vill, när du vill är fantastiskt. Om du ser att vädret är bättre på en annan plats, kan du bara packa ihop och åka vidare. Du kan ta tillfället i akt att besöka nya platser som du inte alls hade planerat eller hört talas om tidigare. Det kan vara ett besök på en historisk plats, en pittoresk by eller en grönskande nationalpark.
Några fina sträckor att bila i sommar:
Kustvägen mellan Göteborg och Malmö är en fantastisk rutt som tar dig längs Sveriges västkust och genom små fiskelägen. Det finns många vackra campingplatser längs vägen där du kan stanna och njuta av den pittoreska miljön.
Siljan - Siljan är en stor sjö i Dalarna och området runt sjön är känt för sin vackra natur och rika kulturhistoria.
Gotland - Här är det fullt med campingplatser där du kan stanna och utforska allt från medeltida ruiner till modern konst.
Värmland - Värmland består av vackra skogar och sjöar. Ett utmärkt resemål för naturälskare.
Österlen - Österlen med sina vita stränder och lantliga miljö.
Och det här är bara några av många! Om du vill ha fler tips så klicka in på Vanlifesverige hemsida. Här du kan lyssna på inspirerande podd och köpa unika husbilsartiklar.
Att åka på husbilssemester är som sagt en fantastisk upplevelse, men det finns några saker du bör tänka på innan du ger dig iväg.
Här är några tips som kan vara bra att ha i åtanke:
Planera rutten och boka campingplats i förväg. Det är inte alltid detta behövs men om du vill få en garanterad ställplats så är det klokt.
Packa smart. Se till att du packar det du behöver för resan, men var noga med att inte packa onödiga saker. Tänk på vikten och storleken av det du tar med dig eftersom det finns begränsningar för förvaring.
Fyll på vatten-och gasoltank. Beroende på var du ska övernatta så kanske du inte har dricksvatten i närheten, eller ett kök. Så se till att ha en välfylld tank innan du åker.
Var noga med underhållet. Innan du ger dig ut på vägarna, se till att husbilen är i gott skick. Gör en kontroll av alla funktioner, byt ut olja och filter om det behövs och kontrollera däcken och bromsarna. Se även till att du har alla nödvändiga säkerhetsutrustningar i husbilen, såsom brandsläckare och varningstriangel.
Glöm inte mat och dryck. Ta med dig tillräckligt så du klarar dig dem första kommande dagarna, men tänk på att utrymmet i kylskåpet kan vara begränsat.
Myggmedel, myggnät och flugsmällare. Glöm för guds skull inte detta om du vill få en god natts sömn.
Den härliga upplevelsen av att kunna njuta av en fantastisk utsikt medan du ligger i sängen. Det ger en speciell känsla av närhet till naturen där du får varva ner och slappna av.
Har du koll på lagar, regler och annat som är viktigt? Här kommer några heads ups!
Körkortskrav. För att få köra en husbil som väger över 3,5 ton krävs ett C1-körkort. Med vissa undantag beroende på årtal körkortet utfärdades. Mer information finns på Transportstyrelsens hemsida.
Hastighetsbegränsningar. Hastighetsbegränsningarna för husbilar är samma som för personbilar. På motorvägar är den högsta tillåtna hastigheten 120 km/h, medan på andra vägar är hastighetsbegränsningen oftast 90 km/h.
Parkering. Det är tillåtet att parkera en husbil på de flesta allmänna parkeringsplatser, men det är viktigt att kolla efter skyltar och markeringar för att undvika böter. I vissa städer finns det särskilda parkeringsplatser för husbilar.
Miljözoner. I vissa städer finns det miljözoner där det kan vara förbjudet att köra en äldre husbil. Det är viktigt att kolla upp vilka regler som gäller för den stad du besöker.
Allemansrätten. Det är inte tillåtet att köra i terräng (all typ av naturmark) med husvagn och husbil. Väljer du att övernatta på en rastplats kan du i regel stanna i högst 24 timmar på vardagar och något längre tid under helger.
Gasol och säkerhet. Många husbilar har gasolspis. Det är viktigt att hantera gasen på ett säkert sätt och se till att ventilationen är tillräcklig. Kontrollera gasolbehållaren regelbundet och byta ut den vid behov.
Foto: Robin Andersson
Life saver-appar:
Park4Night - Här ser du alla campingplatser (inklusive fricampingar) och kan läsa recensioner.
Google Maps - Tips att markera ut innan vilka ställen du vill stanna på innan avfärd.
SMHI - Alltid värt att dubbelkolla vädret innan ni åker vidare till nästa ställe. Kanske är värt att stanna en extra natt för att slippa regnet.
Spotify - Lyssna på poddar under längre bilsträckor eller musik vid en kväll vid havet.
Om du har möjlighet att åka genom Sverige i en husbil så ska du verkligen ta tillfället i akt – det är en upplevelse du sent kommer att glömma. Men det är viktigt att ha koll på lagar och regler för att undvika böter och problem. Tänk på hastighetsbegränsningar, camping- och parkeringsregler. God tur!
Comments