top of page

Valborg 2021

Imorgon är det valborgsmässoafton, vanligtvis firar vi tillsammans med vänner och familj. Kanske med en picknick i parken, grillning i trädgården eller med ett glas vin på en uteservering. I år finns det mycket andra roliga saker att göra, och vi tänkte gå igenom några här med er. Men vi tänkte också dyka ner i varför vi egentligen firar. Har du koll på valborg?


Lite fakta om Valborgsmässoafton

Känner du till Sankta Walpurgis?

Sedan 1400-talet har nämligen dagen firats till minne av henne. Det tyska helgonet som som blev helgonförklarad 1 maj. Hennes namn förknippades därefter med vårfesten och de olika seder vi förknippar firandet med, så som bland annat tändandet av vårbrasor.


Men varför vårbrasor?

Häxor + Brasor = Valborgstraditioner

De sades att häxorna under 30 april och 1 maj flög på sina kvastar och red på sina getter till utvalda platser för att träffa djävulen och göra hemskheter. För att förhindra detta så tändes brasor, man skrek, tjoade och blåste i horn. Allt oväsen tillsammans med eldarna oskadliggjorde alla spökerier.


Valborg i Sverige

Innan kristendomen kom till norden så firade svenskarna en mycket äldre tradition under valborg. Man ansåg nämligen att gränsen mellan de levande och de döda var som svagast under natten mellan april och maj. Idag ser de mer annorlunda ut. Svenskarna firar traditionellt valborg, men utan koppling till det tyska helgonet. Istället anses valborg stå för våren, ljuset och värmen. Men inte nog med att vi firar in våren, värmen och ljuset. Även Kungens födelsedag vävs in i firandet.


På senare år har valborg även kommit att vara studenternas högtid. På olika universitet och högskolor i landet anordnar studenterna karnevaler, forsränning, lekar och baler. Bland annat anordnar Chalmers i Göteborg, Cortégen och studenterna på Uppsala Universitet bygger flottar för den årliga forsränningen. En annan bredare tradition är att träffas i städernas parker för picknick.


Tips på aktiviteter under Valborg

Picknick

De flesta parker där många personer brukar samlas på valborg är avstängda eller förbjudna att besöka, men det betyder inte att du inte kan ha picknick med dina närmsta någon annanstans. Kanske i din trädgård eller på balkongen? Att ha picknick på en plats du vanligtvis besöker kan verkligen ge en känsla av vardagslyx.

Sjung in våren

Att körer sjunger in våren den 1 maj tillhör tradition, i år tycker vi att alla borde passa på att se våren sjungas in digitalt. Sök runt efter den kör du vill se sjunga in våren, har de ingen konsert planerad inför valborg så finns det kanske klipp från tidigare år. Vi rekommenderar att titta på SVT1 kl. 19.00 den 1 maj då Lunds Studentsångare kommer hälsa våren välkommen med skönsång.


Digital fest

Bjud in alla dina vänner till en digital fest. Det är underskattat att sätta sig på en solig plats med sina bästa vänner över videolänk och ta ett glas vin eller en kopp kaffe. Det går självklart att göra något lite extra av ert samtal, t.ex. genom att skapa en quiz som du överraskar med. Många vanliga festlekar går lika bra att köra över videolänk.

Restaurang

Passa på att lyxa till det med en middag på din lokala restaurang. Ät en den rätten du vanligtvis inte brukar unna dig själv. Tillsammans med din närmsta vän eller familj kan ni njuta av ett lyxigt restaurangbesök.


Vandra

Gå den där vandringsleden du väntat med att gå. Ta vandringsryggsäcken på ryggen och traska iväg. Det är fridfullt att gå ute i naturen när det blir vår. Lyssna på fåglarna kvittra och se hur naturen blir grön på nytt. Ett tips är att ta med dig en bra bok att läsa under pauserna.

Oavsett hur du väljer att fira, så tror vi att det kommer bli fantastiskt. Kom bara ihåg att du inte längre behöver skrämma iväg häxor och spöken, så en brasa är inte nödvändig för att fira en härlig valborg! Hur ska du fira valborg? Kommentera gärna nedan eller tipsa andra i någon av våra facebookgrupper.


Opmerkingen


bottom of page