top of page
Skribentens bildAndreas Erlingson

Vad är en jägmästare och vad vet du egentligen om naturreservat?

Uppdaterat: 13 maj 2021

Hur hittar man naturreservat här i Sverige? Vi intervjuar jägmästaren Frans Byström från Västerbotten för att få lite bättre koll på vad ett naturreservat är. Han berättar om varför nyttjandet av naturresurser är så viktigt och ger oss tips på några naturreservat i Västerbotten, som skiljer sig lite från mängden. Han berättar även vad du ska tänka på när du beger dig ut i vildmarken.


Frans-Byström-jägmästare-Fiske-Öring
Frans Byström






















Vem är du och varför valde du att bli jägmästare?

Mitt namn är Frans Byström och är uppvuxen i Saxnäsfjällen i Västerbotten, där jag har jobbat en lång tid som fiskeguide. Hela Saxnäs lever av naturturism och därav mitt intresse för att lära mig mer om nyttjandet av naturresurser. Att bli jägmästare blev ett självklart val då man får lära sig om just skogsbruk, vilt och fiskeförvaltning. Jag har valt att rikta in mig på just fiskeförvaltning och har idag kunnat landa ett jobb inom det.


Vad gör en jägmästare?

Den klassiska jägmästaren är expert på skogsbruk och skogsindustrin. Idag så är det dock större press med naturhänsyner och för att gynna biologisk mångfald, vilket skapar en hel del jobb också.


Idag tänkte vi prata lite om just naturreservat, för oss som inte är så bekanta med termen naturreservat, vad är det?

Det är en form av skyddad natur. Vi har lite olika skydd här i Sverige för miljön, bland annat nationalparker, natura 2000 områden, naturreservat och biotopskyddsområden som är permanent skyddade områden för att skydda en särskild miljö och hotade arter. Naturreservat är ofta medelstora skyddade områden som hyser särskilda naturvärden och är till för att skydda värdefulla naturmiljöer och arter. Nationalparker är ämnade att skydda landskapstyper och är då oftast större.


Finns det något naturreservat som du tycker att man borde besöka?

Ja absolut, kan nämna tre stycken här i Västerbotten.


Sörheden

Tallskog
Tallskog

















Sörheden ligger utanför Umeå och är lite speciellt. Det är i princip bara sandmark med tallskog, som är flera hundra år gammal vilket är väldigt sällsynt i Sverige idag. Det är i princip helt platt, med väldigt grova tallar och mycket ljusinsläpp vilket gör det väldigt trevligt att ströva omkring. Det blir inte lika mörkt och skuggigt som i en granskog. Där kan man även hitta väldigt häftiga och sällsynta svampar. Exempelvis goliatmusseronen, en delikatess även känd under sitt japanska namn matsutake, tallsvamp, som är en av världens dyrbaraste matsvampar och hävdas vara lika tilltalande som tryffelsvamp.



Starrberget

Starrberget - naturreservat
Starrberget


















Starrberget ligger också utanför Umeå om man kör mot Lycksele. Det här är ett tips om man är lite mer åt det aktiva hållet. Här har du en vandringsled upp på berget och är man intresserad av bergsklättring så finns det i ordninggjorda leder där.



Marsfjället

Marsfjäll-saxnäs-naturreservat
Utsikten över Marsfjäll från Saxnäs - Fotograf: Andreas Erlingson




















Marsfjället är ett väldigt stort naturreservat där du har väldigt mycket att vandra på. Här finns det också övernattningsstugor och leder där du kan ta dig upp till nästan 1600 m över havet. Sen har du även nere i de låglänta delarna väldigt bra fiske om man lyckas komma åt fiskekort via länsstyrelsen. Eftersom det är lite större också så kan man lätt spendera några dagar här.


Marsfjället är väl där du är uppvuxen?

Ja exakt, på andra sidan sjön i princip ligger Saxnäs där jag är uppvuxen. Så om du kommer sent på kvällen så kan du alltid övernatta i Saxnäs. Där finns det hotell och vandringshem så att du kan börja i gott skick på morgonen.


Om vi säger att vi vill vandra på marsfjället, var börjar vi vår vandring?

Antingen så börjar du i Marsliden som ligger ungefär 2 mil från Saxnäs, eller så börjar du i Fatmomakke som ligger 2,5 mil ifrån Saxnäs, som är en gammal samisk kyrkby med byggnader från 1800-talet.


Går det att besöka på vintern?

Ja det går jättebra, det finns både skoterleder och skidspår.



Naturreservat - Symbol - Markering
Naturreservat markeras ut så här

















Varför är det så viktigt att vi har naturreservat?

Hela svenska skogen är idag brukad väldigt intensivt och det finns många arter som är störningskänsliga, som inte klarar av att man hugger ner skogen vart hundrade år. Idag har vi därför ca 5000 naturreservat ”små oaser” där dessa arter kan få vara för sig själv och fortleva. Det blir som ett nätverk mellan alla naturreservat som gör att det kan sprida sig, för de klarar inte av att leva i det brukade områdena.


Vart kan man hitta information om olika naturreservat?

Då skulle jag rekommendera att gå in på länsstyrelsens hemsida och titta på deras karta där alla naturreservat är inringade. Där kan du se vilka som är nära dig, vad dom heter, varför det är ett naturreservat och vad det finns för särskilt att besöka.


Finns det något man bör tänka på när man besöker ett naturreservat?

Har du hittat ett naturreservat du vill besöka på länsstyrelsens hemsida exempelvis, så kan du klicka in dig på vad som gäller för just det naturreservat som du vill besöka. Det finns lite föreskrifter på vad du får göra och inte göra. Sen kan man ju tänka på att det är skyddade av en anledning, så ska du slå upp ett tält så försök att göra så lite naturpåverkan som möjligt. Slå gärna upp ditt tält där det redan finns färdiga rastplatser. Använd gärna de befintliga lederna och eldstäderna som finns.


Sista frågan då, vad bör man tänka på när man beger sig ut i vildmarken?

Var väl förbered, strosa inte ut ensam och se till att ha karta och utrustning för att klara dig. Planera din rutt och berätta gärna för folk vart ni tänkt att vandra. Vi vill inte överbelasta sjukvård och räddningspersonal. Tyvärr så har vi sätt en större belastning nu då efterfrågan har ökat och folk som inte har koll beger sig ut i ett område som kan vara väldig tufft, med storm och dylikt. Så kort sagt, se till att vara väl förberedd.


 


Stort tack till Frans Byström som ställde upp på den här intervjun. Vi blir också väldigt glada när ni läsare kommenterar, så lägg gärna en kommentar på dina bästa tips om naturreservat som du har besökt 😃


I samband med tips på naturreservat har vi nu en tävling på Instagram. I samarbete med Överlevnadsbutiken har du nu chansen att vinna ett Trangia Stormkök 25-1. Allt du behöver göra är att besöka vår Instagram (@hemesterguiden) och följa instruktionerna i bildtexten. Tävlingen hålls exklusivt på Instagram där även vinnaren presenteras på fredag.


Ha en fin dag!



Comentarios


bottom of page