top of page

Vad är det bästa med skidåkning?

Längdskidor som från början var ett sätt att ta sig från platsen A till B där snödjupet inte tillät promenader, har idag vuxit och blivit alltmer än bara ett verktyg och jaktredskap. Längdskidor går att få tag i överallt och går att hitta i varenda sportbutik.


Förutom längdskidan som var den första skidan så vitt jag vet, så finns det mängder av andra roligheter som vuxit fram ur det där som en gång bara var ett färdmedel på snö. Idag hittar vi även slalomskidan, snowboarden och turskidan om jag bara ska nämna de allra vanligaste.

Längdskidor-fjällen
Photo by Polina Kirilenko on Unsplash

Vad är det egentligen som får oss att tycka om skidåkning så mycket?

För min egen del så har skidåkning funnits med sedan barnsben så jag vet inte vad jag skulle göra om jag inte hade skidåkningen. Jag hade förmodligen haft något annat intresse där jag kunde hitta samma känsla i alla fall, för jag tror de flesta av oss har något som vi brinner lite extra för, vad det än nu må vara. Med det sagt hoppas jag kunna inspirera och dela med mig av känslan som jag får när jag står där med skidorna på ett fjäll, med en ryggsäck, solen i nacken och vänner som är lika taggade som jag.Vad är det bästa med skidåkningen?

När jag ser tillbaka på alla gånger man har varit i fjällen så är det ofta helheten jag ser. Jag ser vilka jag var där med, stugan vi bodde i, när vi gjorde oss redo på morgonen, när vi grillade varma mackor och den vackra utsikten över fjällen. Jag minns ett lugn, en känsla av att vara här och nu, med folk jag älskar. Men också den där blandningen av naturens omgivning och spänningen med att vara ett med snön. Farten ner för berget och varje sväng som måste kontrolleras i varje sekund, gör att man verkligen hamnar i det där som vi alla söker "ett flow". Ingenting förutom det vi gör nu spelar någon roll, adrenalinet som rusar i kroppen och endorfinerna som spelar oss ett spratt från topp till tå. Väl nere så är man i extas och vill uppleva samma sak igen, igen och igen för att tillslut avsluta med en matbit i naturens omgivning bland vackra fjälltoppar.

Puder-skidåkning-snö

Vad är egentligen det perfekta åket?

Givetvis ska det var soligt och inte för kallt, för mig som åker puderskidor, skidor som är lite större för att lättare kunna flyta på lössnön, så ska det gärna ha kommit 30 cm nysnö också. Som ni ser på bilden här ovanför så var det inte direkt soligt, men det var nysnö och vi hade en hel dag med "perfekta åk". Det är också bra om man kan hitta något ställe där det inte är så mycket folk, man vill ju åka skidor, inte stå i kö. Sen beror det lite på vad man är ute efter såklart, alla vill ju inte inte åka puder som jag.


Hur viktigt är egentligen vädret när man åker skidor?

Är det en sak jag alltid håller koll på under vintern så är det vädret. Jag vill veta om det kommer 30 cm nysnö nästa vecka, då planerar jag givetvis för skidåkning. Jag ringer runt till mina vänner, planerar och packar väskan. För det är så jag är, spontan skulle man kunna säga. Men för mig så är det en livsstil, en gemenskap med vänner som är lika entusiastiska som jag. Jag vill att alla ska få känna det där, att ha något man verkligen brinner för, något som får en att drömma om nästa gång.


Jag skulle kunna skriva en bok om varför skidåkning är så fantastiskt, men för att inte bli för långrandig så avslutar jag nog så här.


Vad får dig att känna det där flowet, har du något liknande intresse som du delar med dina vänner, hur hittar du ditt lugn, när känner du dig som mest levande och fri?


Vänliga hälsningar Norrlänningen.


Comments


bottom of page