top of page

Upptäck silverstaden Sala

Vill du uppleva en vacker småstad med närhet till naturen? Då är Sala, Västmanlands pärla, ett utmärkt val. Här kan du inte bara promenera i den charmiga stadskärnan, utan också njuta av lyxiga spaanläggningar och spännande äventyr både ovan och under marken. För ett besök i staden måste nästan innefatta en tur under jord för att upptäcka de gnistrande gruvgångarna i Sala Silvergruva.
Sala och Kristina kyrka
Sala har många vackra byggnader. Här syns bland annat Kristina kyrka.

Att göra i Sala

Vad gör du då en dag i Sala? Det bästa är att det finns mycket att välja på, det svåra är just att välja. Här kommer fem tips på saker att hitta på under ditt besök i Sala.


Besök silvergruvan

Salas mest kända turistattraktion är svår att missa när man läser turistguider. Men det är den värd! Ett besök i gruvan och dess tillhörande museum är roligt och lärorikt för alla åldrar. Det erbjuds visningar av gruvan på olika nivåer i berget. Ett tips är att förlägga besöket i gruvan en riktigt varm dag, då är det nämligen skönt och svalkande under jord.


Sala Stadspark

Bara en kort promenad från stadskärnan brer stadsparken ut sig. Med vackra fontäner och konstverk, härliga dammar med hundratals fåglar och breda promenadstigar är det lätt att fördriva tiden i stadsparken. Dessutom kan parken stoltsera med en stor och rolig lekpark, en minigolfbana och en spännande skatepark för den modige.

Sala stadsparks lekpark
I Sala stadspark finns en stor och rolig lekpark.

Upptäck historien på Väsby Kungsgård

Väsby Kungsgårds museum finns flertalet privata samlingar med till exempel historiska vapen, husgeråd och möbler. Under sommaren håller uthusen öppna där man bland annat kan besöka en gruvbostad och ett textilmuseum.


Klappa alpackor hos Norrängens Alpacka

Ett besök hos Norrängens Alpacka utanför Sala lämnar ingen djurvän oberörd. Här på Sveriges största alpackagård kan du hänga med de söta djuren och passa på att ta en alpackapromenad. Får du inte nog kan du stanna över natten i det mysiga boutiquehotellet och avnjuta en härlig middag på den engelska puben.


Skäm bort dig själv på Sätra Brunn

Ända sedan 1700-talet har Sätra Brunn varit en viloplats för människor som behöver lugn och ro. Här kan du sjunka ner i en skön pool, njuta av en härlig spabehandling eller bara chilla i relaxavdelningen. Sätra Brunn erbjuder även boendepaket och god mat som du kan avnjuta i deras mysiga restaurang. Väl värt ett besök för den som behöver ett avbrott i vardagen!

Poolen vid Sätra Brunn
Koppla av vid Sätra Brunns härliga pool. Foto: Sätra Brunn

Bo kvar över natten

Känner du att du inte hinner med allt på en dag? Ta det lugnt. I Sala finns flera trevliga boenden i varierande prisklass. Här kommer tre förslag från oss.


Hotell Tinget

Vill du bo centralt i Sala är Hotell Tinget ett bra val. Det trevliga hotellet har rum både för familjer, par eller för dig som reser ensam.


Röda stugan på slinken

Röda stugan är ett urgulligt litet bed & breakfast cirka fem kilometer från Sala Silvergruva. Här finns det möjlighet att låna cyklar och boendet har en fin uteplats med utsikt över trädgården. Varje dag serveras kontinental frukost.


STF Sala Silvergruva

I gruvområdet kan du bo i en historisk miljö på det fina vandrarhemmet STF Sala Silvergruva. Inredningen är inspirerad av gruvarbetarna och gruvmiljön. Det går bra att boka enstaka rum, men även hela vandrarhemmet om ni är ett stort sällskap som reser.

STF Sala Silvergruva.
I gruvområdet kan du bo på vandrarhemmet STF Sala Silvergruva.

Mat och dryck

Att upptäcka en ny stad gör lätt att det knorrar i magen. Glöm inte bort smaksinnet och njut av Salas härliga restauranger och caféer.


Måns Ols Utvärdshus

En bit utanför stadskärnan ligger Måns Ols Utvärdshus med fantastisk utsikt över sjön Långforsen. Här bjuds du som gäst på svensk husmanskost lagat på råvaror från lokala leverantörer. Närheten till badplatsen vid Måns Ols badet är ett extra plus under sommaren.


Sala Ångbageri

Sätter fikasuget in under shoppingrundan är Sala Ångbageri ett självklart stopp. Bageriet startade verksamheten 1902 och har en härlig inredning i 50-talsstil. Här stannar man gärna för en av de prisvinnande semlorna, men missa inte de supergoda blåbärsbullarna.


Höga Grader

Är du sugen på en riktigt god pizza och något svalkande att dricka? Då är restaurangen Höga Grader något för dig. Restaurangen ligger precis bredvid lekparken i Sala stadspark och är ett perfekt ställe att ta en paus efter en promenad i parken eller efter bus med barnen i lekparken.

Restaurangen Höga Grader i Sala
Restaurangen Höga Grader ligger i Sala Stadspark och serverar bland annat smarrig pizza.

Missa inte!

Kulturkvarteret Täljstenen är en kreativ och kulturellt rik plats som erbjuder besökare en unik upplevelse. I kvarteret finns bibliotek, konstgalleri, smedja, ateljéer, café och även Aguélimuseet som visar konstverk av Salafödda konstnären Ivan Aguéli. Täljstenen är en plats där alla ska mötas på lika villkor och få uppleva och utöva konst och kultur. Ett levande och sprudlande kvarter där mycket händer!


Kulturkvarteret Täljstenen i Sala
I kulturkvarteret Täljstenen möts kulturintresserade.

Hemesterguidens rekommendation

Sala och dess omnejd är perfekt att upptäcka från cykelsadeln. Genom innerstan susar du lätt mellan sevärdheterna och vill du ha en mer naturnära upplevelse finns det vackra cykelleder att trampa runt på. På med hjälmen och sitt upp på sadeln, Sala väntar på att upptäckas! Här hittar du mer information om cykelleder och var du kan hyra cyklar.

Vill du ha fler tips på saker att göra i Västmanland? Läs vår artikel "4 tips på hemester i Västmanland".

Comments


bottom of page