top of page

Trött på kaffekedjor? Här är 11 mysiga caféer att besöka istället!

Uppdaterat: 16 okt. 2020

Känner du också att samma kaffekedja finns på varenda hörna och att du dricker samma kaffe varenda gång du ger dig ut för en fika? Vi på Hemesterguiden kände likadant så vi bestämde oss för att samla några mysiga caféer i en behändig lista. Med ställen utspridda från Hudiksvall till Malmö hoppas vi att du kan besöka i alla fall något av de när du är ute och hemestrar i höst. Trevlig fika!

Vackra snurrade kanel- och kardemummabullar i en monter.

1. YSTEGÅRN CAFÉ & BISTRO - HUDIKSVALL

Det här hemtrevliga stället hittar vi i Näsviken i Hudiksvalls kommun där det går att vraka bland deras stora utbud av traditionella bakverk som nygräddade bullar, mjuka kakor och färska biskvier men också flera varianter av raw food-fika. Allt som serveras är lokalodlat, gott och klimatsmart och därför anpassas menyn efter säsong och de råvaror som finns tillgängliga.


Intill caféet finns det också en restaurang och fina gårdsbutiker med hållbar inredning, byggnadsvård och lokala hantverk. Får du inte nog av deras godsaker går det utmärkt att köpa med sig kakor hem.

Bildkälla: @ystegarncafe på Instagram


2. JÄRVSÖ GÅRDSBAGERI - LJUSDAL

Ett stenkast från förra stället på Långhans Hälsingegård ligger Järvsö Gårdsbageri som vann pris för Årets Fikaställe 2019/2020, ett namn de verkligen lever upp till! Här kan du njuta av fika och sen köpa med dig prisbelönt färskt bröd med dig hem som bakats i deras lanthandel. Om du är på glasshumör går det också att lösa med en kula glass från lokala Järvsö Glassfabrik.


Här finns även restaurang, en champagnebar och dessutom anordnas det skaldjurskvällar och pizzabuféer regelbundet. Allt man behöver på ett och samma ställe, eller hur?

Bildkälla: @jarvsogardsbageri på Instagram


3. CAFÉ ZORN - MORA

Bara ett stenkast från centrum i ett gammalt stall med utsikt över Zorngården, Mora kyrka och kyrkogatans sekelskifteshus finner du Café Zorn som även de har en plats i White Guide Café. Platsen nästan vibrerar av historia när du sitter och fikar där korna en gång bodde om vintrarna eller i den gamla hagen som nu är uteservering under sommarhalvåret.

Allt som serveras är bakat och lagat från grunden och här finns även ett brett sortiment av glutenfritt, veganskt och raw food. Tummen upp på det!

Blåbärsmufins toppad med italiensk maräng som bränts av försiktigt.

Bildkälla: @cafezorn på Instagram


4. KAFFEMAGASINET - LEKSAND

Är du sugen på en ekologisk och närproducerad fika i en lite mer rustik miljö är det hit till Kaffemagasinet du ska ta dig! I ett hundra år gammalt magasin erbjuds en fikaupplevelse med kaffe på nymalda bönor som handplockats på små familjegårdar runt om i världen. Alla råvaror som används är i första hand ekologiska och närproducerade och blir till en mix av traditionella och hälsosamma bakverk.

Två sockrade vetebullar med enrustik kaffekopp med en stor klocka i bakgrunden.

Bildkälla: @kaffemagasinet_leksand på Instagram


5. WILMER - STOCKHOLM

Familjeföretaget WILMER har inte bara ett café i Stockholm utan två, en på Kungsholmen och en i Vasastan. De har byggt upp två caféer där man kan koppla, träffa gamla och nya vänner över en kopp nybryggt kaffe ackompanjerat av klassiska småkakor, morotskaka, chokladkaka, bullar, rawfoodbollar och mycket mer.


Caféets vision är att alla ska känna sig bekväma att skratta, gråta eller bara sitta och tänka en stund och därför är det dator- och arbetsfritt efter klockan 11 på vardagar och under helgerna. Behöver du en stund utan massa måsten är det här alltså ett lämpligt ställe att besöka.

Bildkälla: @wilmerkaffebar på Instagram


6. PRINCESS KONDITORI - NYKÖPING

Om du är uppvuxen i Nyköping känner du nog väl till Princess Konditori som öppnade 1955 och som fortfarande drivs av samma familj i stadens centrum. När man går in genom dörren förflyttas du bakåt och kan njuta av bakelser precis som de var förr och dricka kaffe ur vackra koppar med fat.

Konditoriet är även känt för sin marsipan som är väldigt populär kring våra olika högtider, inte minst julen. Varje år gör ägaren till konditoriet en julskyltning föreställande ett helt julbord utav endast marsipan. Ett konstverk utan dess like! Faller inte marsipan dig i smaken finns det även gott om nostalgigodis att köpa såsom mintkyssar, fruktspån och brända mandlar.

Bildkälla: Princess Konditori på Facebook


7. KAFÉ MAGASINET - GÖTEBORG

På Långgatorna i Göteborgs gamla hamnkvarter finner du detta café som med sina generösa öppettider skapar en möjlighet att både äta frukost, fika eller avnjuta en pizza med ett glas vin. Café, restaurang och barhub i ett!


Caféet är KRAV-certifierat, deras espressokaffe är rättvisemärkt och ekologiskt, liksom en stor del av matutbudet. Dessutom är hundar varmt välkomna så hela familjen kan hänga med på äventyr.

Bildkälla: @kafemagasinet på Instagram


8. DA MATTEO - GÖTEBORG

Da Matteo har flera lokaler i Göteborg och för många lokalbor är deras caféer synonymt med gott kaffe, härlig fika och bra solläge. Vill du njuta av deras utbud nu när det börjar bli lite kyligare är det väldigt mysigt (och varmt) i deras orangeri på Magasinsgatan i hörnet av torget. På Magasinsgatan rostas även allt kaffe som används i verksamheten och det bakas bröd och bakverk.


Det ryktas också att deras kaffelemonad ska vara väldigt god om du velar mellan lemonad och kaffe. Något att smaka om du har vägarna förbi?

Bildkälla: @damatteo på Instagram


9. CAFÉ GULA HUSET - VISBY

I ett litet gult stenhus innanför ringmuren huserar Café Gula Huset där allt är görs med kärlek, allt från bullar till pajer och deras kanske mest kända bakverk, saffranspannkakan, som är gotländsk tradition. Ett besök här har av White Guide Café liknats vid tebjudningen hos den galne hattmakaren i Alice i Underlandet och vi kan bara hålla med!

Fikat avnjuts i den vackra lilla trädgården under sommaren eller inne i den lilla mysiga lokalen där det även står ett gammalt piano som det då och då spelas på för en extra stämningsfull stund.

En buffé av olika pajer, tårtor och bullar i mängder.

Bildkälla: @cafegulahuset på Instagram


10. EBBAS FIK - HELSINGBORG

Gillar du 50-talet måste du besöka Ebbas fik där varenda inredningsdetalj, ner till minsta kaffesked, är från just 50-talet. Här är det tidstypiska galonmöbler, plastbandslampor och Stringhyllor som gäller och i hörnet står en jukebox från 1959 som spelar Elvis, Vince Taylor, Lil-Baks och andra legender.


Menyn är ytterst välfylld med hembakade gottigheter som rejäla smörgåsar, baguetter, bakade potatisar, raggmunkar, hemlagade hamburgare och dessutom en kakdisk där det alltid finns ett 40-tal olika kakor att välja mellan. Vi vill också tipsa om deras glassdrinkar gjord på gräddglass och bär, en riktig vinnare!

Caféet har vunnit otaliga priser genom åren sen de öppnade 1997, bland annat har de fått diplom av Sveriges bästa konditorier & kaféer flera gånger.

Bildkälla: @ebbasfik på Instagram och www.ebbasfik.se


11. GEIJERSGATAN 53 - MALMÖ

I ett villakvarter i Malmö ligger det här smakfulla caféet i luftiga och stilrena lokaler tillsammans med en liten exklusiv presentbutik. Atmosfären är avslappnad och stället är välbesökt av de som bor i närheten och det är både barnvagns- och hundvänligt.

Oavsett om du är ute efter en avocadomacka på rågsurdegsbröd, en rawboll, en smörig bulle eller en festlig tårtbit hittar du det här. Vill du kunna välja och vraka är det att rekommendera att komma tidigt då åtgången är stor på vissa bakverk. För övrigt ett perfekt ställe att sitta och spana ut på gatan och njuta av fruktträdens skiftande lövverk i höst.

Bildkälla: @geijersgatan53 på Instagram


Missade vi ditt favoritställe? Kommentera gärna här nedanför i så fall eller skriv i någon av våra Facebookgrupper. Klicka HÄR för att hitta gruppen som tillhör din region!


bottom of page