top of page

Ta en titt på våra landskapsdjur!

Uppdaterat: 13 apr. 2021

Sverige har 25 olika landskapsdjur som representerar varje landskap. Det är fåglar, fiskar och däggdjur. Men hur bra koll har du på de olika djuren? Vi har listat de olika landskapsdjuren samt vilket landskap de tillhör. Vi bjuder även på 11 tips där du kan se dessa djur i sitt landskap, när det finns ett tips är djuret markerat i rött.


Blekinge - Ekoxe

I mitten av juni kan den som är uppmärksam se de ekoxarna flyga bland träkronorna precis när de når fullvuxen ålder. De lever däremot endast ett par veckor och det är från midsommar och framåt. "Hornen" använder hanarna för att imponera på honor under parningssäsongen. Vildsvin äter gärna ekoxar, vilket är deras mest naturliga hot. Ekoxen är fridlyst, så hittar du en får du gärna titta och ta bilder, men se till att låta den leva ifred.


Bohuslän - Knubbsäl

Något knubbsälen är duktig på att simma och dyka, den klarar av att dyka 200 meter ned under vattenytan och stanna där i 30 minuter. Men vanligtvis vill den bara vara under vatten i 10 minuter. Knubbsälen är fläckig och har V-formade näsborrar. Sälarna kan skådas längst den bohuslänska kusten, vilket Lysekil tar vara på. De erbjuder nämligen Sälsafari, där man får åka med en båt ut och se när knubbsälarna ligger och solar på klipporna. Läs mer om det HÄR.


Dalarna - Berguv

Här ser ni en av världens största Ugglor. Berguven befinner sig oftast i snåriga skogs- och bergsområden. Vilket gör att en privatperson sällan ser den av en slump. De urskiljs lätt på grund av sina tofsar på öronen och sina gul/oranga iris. Även fast man kan se en berguv sitta och gömma sig under dagarna, så är det enklast att skåda dom på nattetid. Passa på att lyssna efter deras hoande när du är ute och campar.



Dalsland - Korp

En av de två största kråkfåglarna är den mest utspridda av alla, den finns kring hela norra halvklotet. Dessutom har den levt tillsammans med människor i flera tusen år. De helsvarta fåglarna kan skådas i städer och i skogar. Men många ser dom som skadedjur, vilket dom inte är. Dom har bara lärt sig leva som oss människor, lite för bra.


Gotland - Igelkott

Visste du att igelkotten har en svans som på en fullvuxen igelkott är ca. 2 centimeter? Igelkotten lever på många ställen i Sverige och de går att skåda i trädgårdar, på gatan och i skogen. Igelkotten har mellan 6-8000 taggar på ryggen. I Sverige är igelkotten fridlyst. Så se till att kolla efter igelkottar i lövhögar och gräshögar innan du klipper gräset i trädgården. Lättast är det att se en igelkott i skymningen.


Gästrikland - Tjäder

Tjädern troddes i gammal folktro kunna vara skogsrået förklätt. Det skulle då vara omöjligt att kunna skjuta den trolltjädern. Idag vet vi att så inte är fallet, men den är verkligen förtrollande. Hanarna har en svart fjäderdräkt med ett stort stjärtparti som är svart med vita fläckar. Honan är brun och spräcklig. De trivs bäst i stora skogar med blandade typer av lövträd.


Halland - Lax

Laxen är en vandrade fisk. Den förökar sig i sötvatten, men den lever den absolut största delen av sitt liv i saltvatten. Laxen hoppar uppströms och använder sig av laxtrappor för att leka. De driver sedan tillbaka till havet. Om du vandrar längst med Hallandsleden kan du komma att gå förbi en laxtrappa i vid Smedjeån. Där leker sig laxarna upp för strömmen. Chansen att se laxen där är bäst mellan maj och oktober.


Hälsingland - Lodjur

Europas största kattdjur är väldigt skygg. Lodjuret med sina karaktäristiska tofsar på öronen finns att se i bergig och snårig terräng i stora skogar. Lodjuren kan bli gamla, upp till 17 år. Eftersom lodjuren är så svåra att se finns de inte många safaris att gå på, men det finns få ställen dit du kan åka och vara med och hitta spår efter lodjuret. Se till att inte störa dom för mycket bara.


Härjedalen - Brunbjörn

Ett stort huvud och små öron gör att det lätt går att känna igen den bruna björnen. De har inte revir, men hemområden. Dessa sträcker sig för honor ca. 500kvm och för hanar 1500kvm. I Härjedalen ligger Lofsdalen Bear's Den. Där kan du övernatta i en stuga i en av de björntäta områdena i Sverige. Ett perfekt tillfälle att se en björn på nära håll. Besök deras hemsida HÄR.


Jämtland - Älg

Skogens konung. Med sina stora horn, sin höga mankhöjd och majestätiska gång. Vi alla är rädda för älgar när vi kör bil och det är inte ofta vi ser dom om det inte är på en äng när de står och betar och vi kör förbi. Att se en älg i skogen är en fantastisk upplevelse och det bjuder Jämtland på. Bland annat kan du besöka Moose Garden i Östersund. Där får du garanterat se en älg. Läs mer om det HÄR.


Lappland - Fjällräv

Nosen, benen och öronen är kortare än på rödräven. Men det mest synliga skillanden är nog att fjällrävens päls är vit. Detta för att den ska kunna kamouflera sig i snön. På sommarhalvåret kan den däremot vara mer brungrå på huvudet och kroppen. Fjällräven är fridlyst i Sverige, så är du lyckosam nog att se en bör du låta den vara.


Medelpad - Skogshare

Skogsharen kan du enklast se i skymning eller under natten. Då är den som mest aktiv. Under dagen så ligger haren och vilar, ofta i en hål de grävt i marken för att hålla sig undan rovdjur. De trivs bäst i tallskog, men finns i flera skogar. Något du kanske inte visste är att skogsharen äter sitt eget bajs för att få i sig all näring, de saknar nämligen blindtarm.


Norrbotten - Lavskrika

Lavklädd barrskog är hem åt dessa små kråkfåglar. Lavskrikan har brungrå fjäderdräkt med ett fött inslag på vingarna och stjärtfjädrarna. De är kända för hur orädda de är. Fåglarna söker sig gärna till människor som vandrar i skogen för att försöka få sig en bit mat. Så om du går i skogar där lavskrikan bor finns det stor chans för att intimt möte. Vårt tips är att besöka Lillträskberget. Läs mer om det HÄR.


Närke - Hasselmus

Boende i lövskogen är den 7 centimeter långa Hasselmusen. Men visste du att dess svans är ungefär lika lång som kroppen? Den 7 centimeter långa svansen är ganska hårig och liknar inte andra möss utan är mer lik svansen på en ekorre. Musen spenderar största delen av sin livstid i träd. Så vill du se en hasselmus får du rikta blicken uppåt på din nästa skogsvandring.


Skåne - Kronhjort

Från nosen till svansen kan kronhjorten bli över 2 meter lång. På sommaren får pälsen en rödbrun färg, medan de på vintern snarare ser mer grå ut. Bakdelen pryds av vit päls. Kronhjorten kom till Sverige för ca. 10.000 år sedan. Så här har de funnits länge. Kronhjorten kan du se på viltsafari på Ericsberg, HÄR kan du läsa mer om det.


Småland - Utter

Under hakan på uttern är pälsen nästan helt vit, det ser ut som att det har på sig en haklapp. Resterande av pälsen är ljusbrun. De har simhud mellan tårna och öronen sluter sig när de dyker. Det är djur gjorda för att spendera tid i vatten. De håller sig ofta vid större vattendrag så som älvar. Där kan du finna dom främst. Men det gäller att inte störa dom.


Södermanland - Fiskgjuse

Denna hökfågel lever på att fånga fisk vid vattenytan. Fiskgjusen går att identifiera lätt pga sin nästan helvita framsida. Bröstet, huvudet och undersidan av vingarna är pryds av vita fjädrar, medan ovansidan är språklig i brun, vit och svart. Trotts att den lever på fisk trivs den att häcka i höga tallar. Fiskgjusen lever tillsammans med sin partner resten av livet. Spana efter dessa fantastiska fåglar vi sjöar.


Uppland - Havsörn

Den största rovfågeln i nordeuropa. Vingspannet på en havsörn kan bli upp till 240 centimeter. Den vilda havsörn som levt längst i Sverige blev över 30 år gammal. En havsörns bo väger ca. 500 kg. Fjädrarna på kroppen är mörkare bruna, medan huvudet har fjädrar som är mer ljust bruna och stjärten är vit. Ledskär är ett bra ställe för att skåda fåglar, ta med en kikare och med lite tur får du se en havsörn.


Värmland - Varg

Vargen bryr sig mycket om familjen, de lever nämligen hela livet i en flock bestående av par, deras ungar och ibland "adopterade" vargar från andra flockar. De jagar främst klövdjur. Vargen är det största vilda hunddjuret och deras medellivslängd i det vilda är 8 år. Du kan boka en guidad tur ut i skogen för att se en varg, vilket är väldigt spännande... Men det sker på egen risk! Läs mer om det HÄR.


Västerbotten - Storspov

I Sverige är den starkt hotad, det innebär att den löper risk att dö ut inom en nära framtid. Det är därför viktigt att om du ser en storspov, se till att den inte blir stressad och det gäller framför allt unde tiden den ruvar sina ägg. Äggen läggs i tillplattade bon på en äng eller liknande. Deras långa näbb är perfekt för att leta efter maskar eller andra djur under jorden.


Västergötland - Trana

Den långbenta, låghalsade fågeln är en flyttfågel. Den letar upp specifika platser där de har sina parningsdanser. I Västergötland har vi turen att ha Hornborgarsjön. Där dansar tranorna för fullt och de drar många besökare. Fåglarna befinner sig där under våren och flyger sedan vidare till sina häckningsplatser. Läs mer HÄR.


Västmanland - Rådjur

Honan och hanen ser nästintill likadan ut. De väger båda mellan 20-30 kg, de har båda rödbrun päls på sommaren och mer grå päls på vintern. De båda har även en vit fläck på bakdelen. Men hanarna har horn den större delen av året, vilket honan inte har. När du är ute på kvällen intill en äng eller en åker så kan du ofta se ett rådjur. Men du kan också höra dom, även fast du kanske tror det är en hund. Rådjur skäller nämligen likt hundar.


Ångermanland - Bäver

En stor del av sina 15 år långa liv spenderar bävern med att bygga fördämningar. Det innebär att de bygger ett hinder för att vattnet att ta sig fram i ett vattendrag. De väger mellan 20-30 kg precis som en rådjur. De lever alltså i närheten av ett vattendrag eller en sjö. När du går nära vattendrag i skogen kan du se hur bävrar kan börjat gnaga ner träden med sina tänder. I Sollefteå kan du åka på bäversafari, HÄR kan du läsa mer om det.


Öland - Näktergal

Hanen har en sång med en speciell karaktär som framförs nattetid. Näktergalen har funnits i Sverige sedan 1800-talet och sjungit sin sång här. Det är en liten fågel som främst äter spindlar, maskar, insekter och bär. I fuktiga och snåriga miljöer trivs de bäst, så att se den lilla fågeln kan vara svårt. Men höra den, det kan du med stor sannolikhet göra.


Östergötland - Knölsvan

Med sin svarta knöl på ovansidan av näbben kan man se att det är just en knölsvan. Deras vita fjäderdräkt och långa halsar ger ett majestätiskt intryck. De har en vingbredd på 2 meter. Svanarna håller sig till en partner hela livet och de häckar på samma plats år efter år. Svanen bryr sig mycket om sitt revir och kan attackera människor om de känner att vi kommer för nära. Rosenkällasjön i Tinnerö Eklandskap Linköping är en plats där många svanar samlas. Vill du se en svan är det dit du ska gå.


Har du tips på en aktivitet eller en plats man kan se något av djuren? Kommentera gärna nedan eller gå mer i någon av våra regionala Facebookgrupper. Där kan du också dela med dig av dina tips.

bottom of page