top of page

Svenskt Tenns butik – En resa genom svensk designhistoria

Uppdaterat: 21 mars 2023

Svenskt Tenns butik i Stockholm är en av Sveriges mest ikoniska och eftertraktade inredningsbutiker. Butiken grundades redan 1924 av Estrid Ericson, som 10 år senare knöt Josef Frank till företaget. Sedan dess har Svenskt Tenn varit synonym med svensk design i världsklass.


Svenskt Tenns butik ligger i en vacker byggnad på Strandvägen med utsikt över Djurgården och Stockholms inlopp. När jag kom in butiken blev jag fullständigt överväldigad över hur stort det var och hur många spännande rum det bjöds på. Lokalerna är ljusa och luftiga, och produkterna är vackert placerade i grupper runt om i butiken.


Butiken är fylld med fantastiska produkter från Svenskt Tenns kollektion, med alltifrån textilier, möbler och små inredningsdetaljer som vaser och ljusstakar. Jag drogs speciellt till alla tyger, gardiner, kuddar och mattor som verkligen var en explosion av härliga färger och mönster.


Estrid Ericsons, grundaren av Svenskt Tenn, gamla ateljé.
Estrid Ericsons gamla ateljé som finns att beskåda i butiken.

Förutom att det var väldigt kul att se de olika produkterna så var det också en väldigt intressant resa genom svensk designhistoria. Ibland kändes det nästan som att komma in på ett museum och att färdas tillbaka i tiden till mitten av 1900-talet. Det var till och med möjligt att titta in i Estrid Ericsons gamla ateljé med alla hennes numera antika prylar.


Så även om du kanske inte har råd att köpa nya Svenskt Tenns produkter (eller inte vill av klimatskäl eller annat) så är butiken ändå väl värt ett besök för att få uppleva inspiration och historia. Själv brukar jag kolla på auktionssidor där det ofta går att göra Svenskt Tenn-fynd!


Tapeter med mönster av Josef Frank som syns i bild i. tavlan i Svenskt Tenns butik.
Tapeter med mönster av Josef Frank (som syns i bild).


Många av produkterna som säljs i butiken är designade av Josef Frank och Estrid Ericson själva och har blivit ikoner inom svensk design.


Josef Frank var en banbrytande formgivare som inspirerade en hel generation av svenska designers. Han är idag särskilt känd för sina färgstarka mönster.


Estrid Ericson var en kvinnlig pionjär som förtjänar minst lika mycket uppmärksamhet för hennes formgivning och arbete med att starta och driva Svenskt Tenn-butiken.I butiken fanns det personal tillgänglig överallt och de var mycket vänliga och kunniga. De gav mig också en rundtur i butiken och visade mig några av deras personliga favoriter.


Efter en större ombyggnad under förra året fick butiken en ny inspirerande lampavdelning och ett efterlängtat café.


Visste du förresten att all vinst som Svenskt Tenn genererar går till världsledande forskning, utbildning och kultur i Sverige?


Just nu är det påsktema på Svenskt Tenn med alltifrån påskdekorationer och påskdukning. Det var många glada färger och mönster - precis som i Svenskt Tenns anda!


Efter mitt besök i Svenskt Tenns butik gick jag ut med en känsla av att ha upplevt något alldeles unikt och inspirerande. Det är inte bara en butik utan också en plats för att upptäcka skönheten och historian i svensk design och kultur!


Vill du få fler tips på inspirerande platser att uppleva? Hitta Hemesterguidens alla spännande artiklar här.
Comments


bottom of page