top of page

Sportevenemang i Sverige

Varje år samlas tusentals människor vid olika sportevenemang för att tävla och utmana sig själva. Du kan vara allt ifrån elitidrottare till amatör för att delta och oftast ses det hela som en folkfest för alla. Här kan du läsa om de vanligaste och populäraste sportevengemangen i Sverige.


Vasaloppet

Människor åker längdskidor under Vasaloppet en solig dag
Foto: Vasaloppet / Ulf Palm

Vasaloppet sker första söndagen i mars varje år och har flera tusen deltagare. I år firade Vasaloppet hundra år, men dess historia är betydligt äldre än så. Loppet är 9 mil långt och man åker i kungen Gustav Vasas skidspår. Förutom det stora loppet på 9 mil finns det andra lopp, såsom halvvasan, tjejvasan, nattvasan, och på sommaren cykelvasan. Läs mer om de olika loppen här

De har även öppet spår vissa dagar, vilket innebär att du inte är med och tävlar utan bara åker i spåret i din takt med mer utrymme.

Vasaloppet är känt världen över och är något som många har på sin bucketlist att någon gång genomföra.


Vätternrundan

Cyklister på en landsväg under Vätternrundan
Foto: Vätternrundan / Micke Fransson

Vätternrundan är faktiskt världens största motionscykellopp och äger rum i juni varje år. Du cyklar runt Sveriges näst största sjö, Vättern, sammanlagt 315km. Första loppet arrangerades 1966 och då fullföljde ca 300 personer loppet. Idag deltar ca 23 000 människor varje år. Även Vätternrundan erbjuder lopp som är kortare och därmed mindre utmanande, såsom halvvättern, tjejvättern, med mera. Du kan läsa mer om de olika loppen här.


Vansbrosimmet

Människor som simmar i en sjö under vansbrosimmet
Foto: Mickan Palmqvist / Ateljé L-foto

Vansbrosimningen sker i slutet av juni / början av juli månad, och är en simtävling i öppet vatten. Vansbrosimmet blev en tävling år 1956, men det arrangerades för första gången redan 1950. Precis som de andra tävlingarna har Vansbrosimmet flera lopp, såsom Vansbro halvsim, Vansbro tjejsim med mera. Det stora loppet är på 3000 meter där 1000 meter är motströms i Västerdalälven. Läs mer om Vansbrosimmet här.


Lidingöloppet

Människor som springer vid starten av Lidingöloppet
Foto: Lidingöloppet / Peter Holgersson

Lidingöloppet sker sista helgen i september, och är idag ett stort evenemang med ca 45 000 deltagare i alla lopp under den så kallade Lidingöloppshelgen. Det första Lidingöloppet arrangerades 1965 och bestod då av ett endaste lopp. Idag varar Lidingöloppet över tre dagar och innefattar flera olika lopp med olika distanser. Det stora loppet är 30 km och består av varierande terräng.

Läs om Lidingöloppet härEn svensk klassiker

Tillsammans utgör dessa en svensk klassiker om de utförs under loppet av ett år. Eftersom alla sportevangemnag här ovanför erbjuder olika längd på sina lopp kan man även göra en halv svensk klassiker, eller om man är kvinna och är minst 15 år kan man göra en svensk klassiker - tjej. Läs mer om vad som krävs för att göra en svensk klassiker här.Andra Sportevenemang att delta i

Blodomloppet

Blodomloppet består av 19 motionslopp i olika städer i Sverige där syftet och målet är att lyfta behovet av blodgivningen. Blodomloppet har blivit populärt bland företag som en friskvårdsaktivitet. Man springer/går oftast i lag och avslutar med en pickning. Men man kan också gå eller springa blodomloppet utan att vara med i ett lag. Läs mer om Blodomloppet här.


Tjurruset

Det absolut lerigaste loppet du kan delta i. Här är det inte farten som står i fokus utan mer hur du tar dig genom banan. Tjurruset är en bana i lera som du ensam, eller med dina vänner ska ta dig igenom. Här utlovas mjölksyra blandat med skratt. Man kan välja på att springa 5 eller 10km. I år anordnas Tjurruset i Stockholm den 1 oktober. Lär mer om Tjurruset här.Vill du få inspiration och ta del av exklusiva erbjudanden direkt i mejlkorgen? Bli medlem på Hemster


Kommentare


bottom of page