top of page

Smålands nationaldag med Peter Szabo

Fössta Tossdan i Mass. I över 10 år har smålänningarna fått ha sin egen nationaldag, den tillkom som en hyllning till den småländska dialekten. Smålänningar har nämligen ett speciellt sätt att säga 'r' och även kombinationen 'rs', vilket gör det svårt att säga Första Torsdagen i Mars. Nationaldagen som inträffar idag firas självklart med massipantåta (prinsesstårta).


Vi älskar den småländska dialekten och vill självklart fira den, alla borde unna sig lite tårta en vanlig torsdag i mars. Vi har pratat med Peter Szabo som är en av våra ambassadörer i Kronoberg, Småland. Lär känna honom här nedanför.

Bildkälla: Peter Szabo


Firar du Fössta Tossdan i Mass?

Nej egentligen inte, kanske borde göra det. Men inte som det är i dagsläget.


Vet du hur den fössta tossdan i mass uppkom och varför den firas?

Nej faktiskt inte. Jag vet inte så jättemycket om det egentligen mer än att första torsdagen i mars är lite speciell egentligen. Det är ungefär så mycket jag vet, så den trenden känner jag inte till egentligen, skulle jag inte vilja säga. Mer än att jag vet att den existerar då.


Föredrar du någon annan bakelse framför prinsesstårta?

Jag äter inte så mycket bakverk, jag försöker hålla mig lite mer hälsosam. Så bakverk och sånt är inte min grej överlag, utan lite mer hälsokost. Föredrar någon form av gryta eller så kanske, en gryta med lite viltkött är aldrig fel!


Kan du berätta lite kort om dig själv?

Jag är 34 år gammal och bosatt i Åseda. Bott i Småland mer eller mindre hela mitt liv. Jag driver ett äventyrsföretag mitt ute i skogen med inriktning på natur och äventyrsupplevelse, även delvis om lära om natur och allemansrätt. Sysslar mycket med äventyr överlag, upptäcker och utforska nya platser, nya saker och aktiviteter att hitta på. Är ganska driven av mig, jobbar mycket och har inte så mycket fritid. Jag kombinerar mycket jobb och fritid. Då jag jobbar med äventyr och upplevelser är det ju ganska kul också så det blir ju lite av det privata samtidigt också, det går hand i hand.


Varför blev du ambassadör?

Jag tycker att det var intressant över lag med tanke på mitt jobb, jag tror att jag har en hel del att kunna komma med, inspirera och liknande. Det är kul att inspirera andra och försöka lära människor att man kan va ute i alla väder exempelvis. Så det är lite det som driver mig.


Vad är roligast med att vara ambassadör?

Skapa nätverk och kunna visa upp lite vad som finns i närområdet, i Småland överlag. Det finns såpass mycket mer. Jag har själv en anläggning men det finns ju väldigt mycket utöver det också. Jag har lokalkännedom och har varit runt på de flesta olika ställena och utforskat. Så jag har relativ kännedom om platser och annat, som jag gärna inspirerar och delar med mig utav.


Det är väldigt kul att ha med dig som ambassadör, Peter. Vi tackar så mycket för att vi fick ställa lite frågor och lära känna dig lite bättre!


Är du också intresserad av att bli ambassadör hos oss? Följ oss på Facebook och Instagram, och hör av dig till oss via privat meddelande eller till kontakt@hemesterguiden.se.

Comentarios


bottom of page