top of page

Semestra med din hund

För många hundägare kan semestern kännas begränsad av rädslan att lämna sin fyrbenta vän hemma, tack vare Sveriges många hundvänliga destinationer behöver det inte vara så. Med rätt planering och förberedelser kan semestern bli en härlig upplevelse både för dig och din hund. Nedan kommer vi att ta en titt på några av de bästa destinationerna och aktiviteterna för en oförglömlig semester med din fyrbenta vän vid din sida.

Vandra tillsammans i en nationalpark

Hund ute i naturen
Foto: Hemesterguiden

Sverige är känt för sin vackra natur och det finns många fantastiska platser att upptäcka tillsammans med din hund. I flera av landets nationalparker finns det speciellt utmärkta vandringsleder som är hundvänliga. Vilket innebär att hundar är tillåtna så länge de hålls kopplade och under kontroll. Här är några exempel på hundvänliga nationalparker att besöka under semestern i vårt avlånga land:

Fulufjällets nationalpark hittar du i Dalarna och gränsar till Norge. Parken är känd för sitt höga vattenfall Njupeskär och har flera vandringsleder som välkomnar hundar.


Tivedens nationalpark ligger i Västra Götalands län och är känd för sina stora klippblock och djupa raviner. Här finns flera vandringsleder som är lämpliga för hundar.


Sarek nationalpark uppe i Lapplandsfjällen är en av Sveriges mest avlägsna nationalparker. Parken har flera vandringsleder som är lämpliga för hundar, men det är viktigt att vara förberedd på tuff terräng och väderförhållanden.


Abisko nationalpark ligger i norra Lappland och är känd för sina vackra fjällandskap och vandringsleden Kungsleden. Parken har flera hundvänliga vandringsleder och även ett hundspann som tar dig och din hund på en spännande tur i fjällen.

Kombinera en spavistelse och hotellmys med din fyrbenta vän

Hund på hotell
Foto: Pixabay

Om du mest vill koppla av och njuta på din semester, samtidigt som du vill ha din fyrbenta vän med dig på din resa, kan du välja ett spahotell med hotellrum anpassade för hundar. Detta ger dig möjlighet att på egen hand njuta av hotellets spaanläggning och sedan tillsammans med din hund mysa på hotellrummet och samtidigt upptäcka den vackra naturen i området. Här är några exempel på hundvänliga hotell att besöka: Hotell Hallstaberget hittar du i närheten av Sundsvall i Jämtland. Det ligger på en höjd med enastående utsikt, en fantastisk spaanläggning och området är känt för sin vackra natur och utomhusaktiviteter som vandring, skidåkning och fiske.

Ystad Saltsjöbad ligger långt ner i Sverige, i Ystad kommun i Skåne. Hotellet ligger vid havet, i närheten av Ystad Sandskog och är känt för sin spaanläggning, sina restauranger och för den vackra miljö runtomkring. Falkenberg Strandbad ligger i Falkenbergs kommun i Halland. Hotellet ligger vid havet, nära Skrea strand och är känt för sin avkopplande atmosfär, sina restauranger och sin fina spaanläggning.

Besök en hundvänlig camping

Campa med hund
Foto: Unsplash

Det finns många hundvänliga campingar runt om i Sverige där du och din hund kan njuta av en avkopplande semester tillsammans. Oavsett om du vill ta med din husvagn, tält eller hyra en stuga, finns det många alternativ som passar dina och din fyrbenta väns behov. Här är några exempel på hundvänliga campingar att besöka: Långasjönäs Camping & Stugby hittar du i Blekinge är en hundvänlig camping som tillåter hundar. De har även speciella områden där hundar kan springa lösa och bada.


Furudals Camping ligger i Dalarna är en annan hundvänlig camping som ligger vid en sjö och omgiven av vacker natur. Här kan du och din hund njuta av lugnet och frisk luft.


Pite Havsbad Camping uppe i Norrbotten är en hundvänlig camping som även har en specifik strand där hundar är välkomna att bada och leka.


Hjälmargården finns i Örebro län är en hundvänlig camping som ligger vid sjön Hjälmaren och erbjuder mycket tid för hundpromenader och aktiviteter.


Ängsö Nationalpark Camping ligger i Västmanland är en hundvänlig camping som ligger i en vacker nationalpark och passar perfekt för en semester för dig och din hund då ni tillsammans kan spendera tid i den vackra naturen.


Utforska en ny stad

Hund på stan
Foto: Unsplash

Att under semestern utforska en stad tillsammans med sin fyrbenta vän kan både vara en rolig och spännande upplevelse. Det finns många städer runt om i Sverige som är hundvänliga och välkomnar hundar på restauranger, caféer och i parker. Letar man efter ett hundvänligt boende är hotellkedjan Scandic Hotels ett bra alternativ eftersom hotellet finns i de flesta städer och många av deras hotell välkomnar hundar och erbjuder hundbäddar och matskålar. Här är några exempel på hundvänliga städer att besöka:

Stockholm är en stad full av historia och kultur, och det finns flera hundvänliga områden som Djurgården och Hagaparken där man kan promenera tillsammans med sin hund. Många caféer och restauranger i Stockholm tillåter även hundar, vilket gör det enklare att ta en paus från storstadens gator och koppla av tillsammans med sin hund.


Göteborg är också en hundvänlig stad med flera parker som välkomnar hundar. Slottsskogen är ett bra exempel där det finns mycket intressant för både dig och din fyrbenta vän att uppleva. I Göteborg finns också många caféer och restauranger som välkomnar hundar och gärna erbjuder lite vatten och godis.

Malmö är en annan hundvänlig stad med flera parker och promenadstråk längs kusten där man kan ta en lång promenad med sin hund. Staden har också ett antal caféer och restauranger som välkomnar hundar.

Uppsala är en historisk stad med flera vackra parker och promenadstråk som välkomnar hundar. Botaniska trädgården och Gamla Uppsala är exempel på områden där man kan ta en promenad tillsammans med sin hund. Här finns också flera caféer och restauranger som välkomnar hundar.

Helsingborg är en annan stad som välkomnar hundar och har flera parker och promenadstråk längs den vackra kusten som är perfekta för en promenad med sin hund. Här finns också flera caféer och restauranger som välkomnar hundar.

Vill du få fler tips på vad du kan göra på din semester? Läs vår artikel med 10 tips från norr till söder.


Comments


bottom of page