top of page

Seglingsäventyr med Helena Sailing

Tänk dig att kombinera seglingssemester i Bohuslän med att faktiskt själv lära dig segla, eller bara ägna dig åt fiske och vandring, bo bekvämt på båt ute bland öar som du aldrig annars kan nå, färdas med vinden med respekt för naturen och samtidigt få full service med god ekologisk mat. Det är hemester i världsklass. Vi har intervjuat Helena Laursen som startade Helena Sailing våren 2021. Hon har en bakgrund som designer och inredningsarkitekt, uppvuxen i hotell och restaurangmiljö och har ett gediget intresse för att laga god ekologisk mat, segla, fiska, bada och vandra. Helena har utarbetat ett koncept som bygger på att du som gäst själv ska få vara med och påverka hur din semester ska vara och utgår från dina intressen.


Hej Helena. Berätta, hur kommer det sig att du startade denna verksamhet?

Jag har alltid haft en längtan av att arbeta på havet, segla, undervisa och laga mat. Så trots att jag alltid älskat mitt förra yrke, så nådde jag en punkt efter 25 år då jag ville byta bana. Jag har alltid seglat med familjen och vänner, med olika seglingskunskaper, från ingenting till avancerat. De som aldrig seglat med mig förr, har alltid berömt mig för att jag lär ut på ett lugnt och pedagogiskt sätt som fått dem att vilja segla mer själva. Främst kvinnor har varit med mig. Och så i kombination med Bohusläns fantastiska skärgård och god mat. Alltså…. :). Så jag gjorde slag i sak och utbildade mig till fartygsbefäl, skaffade alla behörigheter osv.
Om vi återgår till detta att du seglat mest med kvinnor, hur kommer det sig?

Mycket är det för att jag gärna vill pusha fram kvinnor på sjön. Idag upplever jag att det är en väldigt mansdominerade aktivitet, där det oftast är mannen som gör alla till och frånläggningar. Flera kvinnor jag talat med är lite oroliga för just det momentet. Det är ju synd, då det är att stå bakom rodret som är det lätta och bära av vid hård vind det tunga. Men alla är såklart välkomna. Familjer, barn, kompisgäng...

Hur kan en vecka på din båt se ut?

Det är 6 dygn på båten. Av- och påmönstring sker i Strömstad, som är enkelt at ta sig till med tåg. Där har vi nära till en av världen vackraste skärgårdar! När man kommer så är båten nystädad, bunkrad och bäddad. Vi startar med välkomstdryck och snacks. Sedan följer en obligatorisk säkerhets och båtgenomgång. Sen kastar vi loss! På förhand har vi talat om vad de vill få ut av veckan och så försöker jag styra upp det så det passar. Jag tar max 4 gäster, men då är det lite trångt (det finns bara en toalett och dusch på båten).


Vad är det för båt?

Det är en Najad 330. En välbyggd stensäker orustbåt med två dubbelhytter, en salong som man kan sova två i, pentry och toa/dusch. Det finns alla bekvämligheter som värme, nytt sittbrunnstält, trycksatt varmt och kallt vatten, spis, ugn, kyl, frysfack, så man kan få is i sitt glas ;)
Berätta gärna mer om veckan.

Jo, jag försöker varva varannan dag i hamn och varannan dag i naturhamn. Vi kommer överens om resmål och tid för frukost. Om inga specifika önskemål finns så varierar det mellan nybakade scones, pannkakor, butiksfrallor, fil med egenrostad granola. De flesta måltider äter vi i sittbrunnen. Sedan drar vi. Och vill man lära sig segla så kör vi kurs! Har vi tur så ser vi både säl och tumlare. Oftast lägger vi till på senlunch/em på något härligt ställe, tex Kosteröarna, väderöarna, Fjällbacka etc. Matsäck packas och tips förmedlas. Sedan bär det iväg för gästerna. På koster kan man tex hyra kajaker och dra ut och snorkla, se på sälar eller bara njuta. Jag brukar stanna på båten och fixa, förbereda, städa, laga mat etc. På kvällen kan vi ta jollen och ro över, fullastad med mat, dryck och grill, till någon varm klippa, grilla, bada, äta. Vill man vara själva så ror man såklart bara själva iväg. Och så fortsätter det. Från måndag till söndag.


Nu får du som Hemesterguidens läsare 10 % rabatt på din bokning om du bokar senast 31 december 2021 och uppger koden "Hemesterguiden". För bokning och mer information om Helena Sailing besök helenasailing.se eller kontakta helena@helenasailing.se alternativt 070-581 95 00.

Commentaires


bottom of page