top of page

5 magiska upplevelser i Sälenfjällen

Uppdaterat: 26 mars 2023


Sälenfjällen är en av Sveriges mest populära destinationer för vintersemester, med sina storslagna fjällandskap och omfattande skidanläggningar. Det är beläget i norra Dalarna och nära den norska gränsen.


Området har något att erbjuda alla typer av besökare, oavsett om man är en skidåkare eller bara vill njuta av den vackra vinterlandskapet. Här kan du uppleva en mängd olika aktiviteter och jag har valt ut 5 av mina personliga favoriter.1. Hundspann i vinterlandskap


Jag och mina vänner hade bokat en halvdagstur med Peak Points. Vi var spända över att träffa de söta och energiska hundarna som skulle dra våra slädar. Efter en kort introduktion från vår guide Anna om hur man hanterar släden samt kommunicerar med hundarna gav vi oss ut på vårt äventyr. Hundarna är tränade för att arbeta tillsammans och lyda kommandon från föraren.


När man åker hundspann är det vanligtvis en aktivitet som erbjuds av professionella företag. Ofta finns det olika typer av turer att välja mellan, från korta turer på några timmar till längre som sträcker sig över flera dagar.


Vi åker hundspann i Sälenfjällen

Vi åkte genom fascinerande landskap genom orörd snö och fick turas om att styra. Jag kunde inte annat än att imponeras av hundarnas uthållighet och lyhördhet. De älskade det!

Halvvägs stannade vi för att äta lunch i en mysig kåta. Den smarriga soppan kokades över en sprakande brasa, som samtidigt höll oss varma. När lunchen var intagen fortsatte vi vår resa tillbaka till startpunkten.


En slädhund som står i ett vinterlandskap i Sälenfjällen.

Att sitta i en släde, fylld med renfällar, som dras av ett gäng slädhundar ute i den svenska fjällen var en upplevelse jag tar med mig.2. Skotersafari på Hundfjället

Några människor som åker skoter i skogen i Sälenfjällen.

Om man gillar fart och fläkt kan jag rekommendera att boka in en skotertur när man är i Sälenfjällen. Jag och några vänner bokade genom Sälenaktiviteter och fick en fantastisk guidad tur av Andreas uppe i de snöiga bergen på Hundfjället. Vi gled fram på smala stigar genom den täta skogen.


Halvvägs upp stannade vi vid Lindalens Fäbod och njöt av nygräddade våfflor med extra allt. Det mysiga cafét ligger unikt beläget mitt ute i skogen så för att komma hit krävs det att man antingen transporterar sig via skoter eller längdskidor.

Och om du har tur kan du även få en skymt av lavskrikorna som samlas här för att nalla en bit av din våffla. Tama eller bara väldigt sötsugna, det är frågan.


En person som matar en lavskrika ur handen, i Sälenfjällen.

Efter lunchen tog vår guide Andreas oss vidare upp mot toppen. Detta var definitivt höjdpunkten och vi fick njuta av en helt makalös utsikt över Sälen. Här såg man ut över snötäckta berg och vackra skogar.


Sammanfattningsvis var det en oförglömlig dag. Detta är verkligen något som alla borde prova på under sin vistelse i Sälenfjällen!
3. Skidåkning för alla - Stora som små


Sälenfjällen är känt för att vara en av de bästa platserna i landet att uppleva en äkta skidsemester. Det är norra Europas största fjälldestination och erbjuder skidåkning för alla, från nybörjare till erfarna åkare. Det finns allt från backarna i Trollskogen där trollen bjuder på både musik och sång för de mindre besökarna, till de mer erfarna skidåkarna som vågar ta sig an Väggen, en av de brantaste backarna i Sverige.Sälenfjällen består av fyra områden som erbjuder så mycket som 188 stycken nedfarter och 126 liftar. Min personliga favorit är Östra Tandådalen. Hit tar sig färre skidåkare då det ligger en bit utanför samhället. Vid en tidig morgon så belönas du av en lyxig njutförsåkning på manchester hela förmiddagen.
4. Längdskidor med obligatorisk picknick


Att åka längdskidor i strålande solsken är en av mina favoritupplevelser under vintermånaderna. Det är en underbar känsla att glida fram över snön medan solen strålar ner på ansiktet och värmer kroppen. Det är ett fantastiskt sätt att kombinera träning och samtidigt få komma ut i naturen och utforska de vackra omgivningarna.


För att göra upplevelsen ännu mer speciell brukar jag ta med mig picknick på turen. Att stanna på en vacker plats och njuta av en god lunch eller fika är verkligen höjdpunkten på dagen. Att sitta på en snöklädd backe medan man äter en varm soppa eller en smörgås och tittar ut över den vackra naturen är verkligen något som man inte bör missa.


En person som åker längdskidor i Sälenfjällen.


Personliga tips på favoritspår:

  1. “Toppspåret” i Lindvallen - Ca 6 km

  2. “Gubbmyren” i Lindvallen - Ca 3-10 km

  3. “Kalven runt” i Tandådalen - Ca 11 km

Mer information om spåren hittar du här.5. Icekart - Fartfylld äventyr på isen


Icekart är en unik aktivitet som man inte kan göra överallt. Isbanorna är speciellt utformade för att ge en uptimal körupplevelse. Att köra på isen ger också en annan dimension till upplevelsen, eftersom bilen glider och sladdar runt kurvorna på ett sätt som man inte kan uppleva på en vanlig asfalterad bana.


Det är en social aktivitet som är perfekt för att umgås med vänner och familj.

Man har på sig speciell säkerhetsutrustning och är under överinseende av professionella instruktörer som ser till att allt går rätt till. Det gör att man kan koppla av och verkligen njuta av körningen utan att behöva oroa sig för sin säkerhet. Det är en rolig och annorlunda aktivitet som passar för alla som vill utmana sig själva.Låter det lockande!? Sälenfjällen bjuder på något för alla och jag kan starkt rekommendera en resa hit för alla som älskar utomhusaktiviteter och äventyr!


Om du vill ha fler tips på vart man kan åka under vinterhalvåret så läs vår artikel
Fotograf och skribent: Robin Andersson @naturiska & Kajsa Ekblom @Ekblomkajsa
Comments


bottom of page