top of page

Miljövänlig roadtrip till Dalarna

Uppdaterat: 14 okt. 2020

Den här sommaren åkte jag och Olle på roadtrip till Dalarna i betalt samarbete med Europcar. Vi fick låna en av deras elbilar, Wolkswagen E-Golf, vilket var superkul att få prova för första gången! Vi hade ärligt talat inte förberett oss något innan så det var med stor spänning som vi gav oss iväg och lite grann med inställningen "vi lär oss längs vägen".


Vi startade i Stockholm där vi fick tips från Europcar om att ladda ner appen "PlugShare" som ska vara den mest korrekta kartan över laddningsstationer för elfordon. Sedan fick vi instruktioner om vilken typ av laddstation vi skulle leta efter och hur man faktiskt laddar. Vi fick veta att man kommer ungefär 25 mil långt på en laddning, så vi hade det i baktanken när vi planerade vår rutt.


Första bilpausen blev i Torsång som ligger i Borlänge kommun vid Dalälven. Här var vi omgivna av vatten då flera älvar/sjöar möts i Torsång.


Vidare mot Häradsbygden som är en alldeles idyllisk liten by strax söder om Leksand. Här står alla gulliga röda hus tätt ihop och mitt bland husen finns små sjöar med underbara badplatser.


En av de laddstationer som vi stannade vid fanns i Rättvik. Det var betydligt enklare att ladda än vad vi trodde. Alla laddstationer som vi stannade vid kunde man starta med hjälp av en app. Sedan var det bara att sätta in laddaren i bilen. Det tar ungefär en timme att ladda fullt så vi passade på att ta en promenad i stan under tiden.


Framme på min systers lantställe i Älvdalen.


Solnedgången över älven är magisk och vi hade en så underbar biltur upp hit. En av fördelarna med elbil är att de är så tysta, då det inte är någon motor som låter illa. Det känns som att man skrider fram alldeles lugnt och harmoniskt.


En annan fördel med elbil är att den svarar direkt när man gasar, det går fort att komma upp i fart vilket är kul.


Andra dagen åkte vi till Orsa Rovsdjurspark som är Europas största rovdjurspark.


Parken har valt en inriktning med stora rovdjur från norra halvklotet och flera av dem är utrotningshotade. Här finns bl.a. tigrar, leoparder, brunbjörnar och isbjörnar.


Jag skulle personligen inte besöka vilken djurpark som helst men Orsa Rovdjurspark deltar i bevarandeprojekt både nationellt och internationellt genom att bereda möjligheter för avel på utrotningshotade djur och aktivt informera besökare om värdet att bevara dessa arter för framtida generationer. Så himla bra!


Utsiken från toppstugan där vi åt god lunch!


Dag 3 besökte vi den fantastiska byn Tällberg vid Siljan - som är både supermysig och hänförande.


Här kryllar det av gamla vackra dalahus och underbara caféer etc.


Byn ligger i en sluttning av ett berg och utsikten över Siljan är häpnadsväckande vacker.


Här finns massor av små hantverksbutiker där olika kreatörer ställer ut.


I de här små bodarna kan man hitta alltifrån konst till smycken och kläder.


Det här fotot är taget från Dalmål Kafé & Kök som var så mysigt inrett att det var värt att bara titta in här. Dem hade underbart goda våfflor också!


Vi passade även på att köpa Rättviks Glass från en av glasskioskerna, så gott!!


Här tog vi en bilpaus längre upp på berget, i Plintsberg. Utsikten blev bara bättre och bättre ju högre upp vi kom!


På vägen hem laddade vi bl.a. här i Borlänge och vi var så glada över att vi hade fixat allt med elbilen utan något strul trots att vi inte ens hade läst på något innan. Det fanns laddstationer på betydligt fler orter än vad vi trodde och man kom väldigt långt på en laddning. Vi kommer definitivt att hyra elbil igen!


Vill du också hyra elbil eller någon annan typ av elbil från Europcar? Passa på nu! Fram tills årsskiftet får du som Hemesterguidens följare 10 % rabatt på din bokning av elbil eller någon annan typ av bil hos Europcar om du bokar via europcar.se/hemesterguiden.

Comments


bottom of page