top of page

Resa med campingbil

Campingbilslivet, eller vanlife som det också kallas, är trendigare än någonsin och vi på Hemesterguiden vill så klart hänga med i det senaste. Vi har därför, i samarbete med Europcar Biluthyrning AB, fått möjligheten att resa med den lyxiga campingbilen VW Grand California som är ny i Europcars uthyrningssortiment. Vi startade resan i Stockholm och på tre dagar tog vi oss runt Vätterns fantastiska landskap samt de mysiga städerna Nora och Strängnäs. Vi fick tyvärr mörkt och regnigt väder men vi hade i alla fall tur med bilen som gjorde resan både bekväm, mysig och spännande! Läs mer i artikeln om hur det är att resa med campingbil och om alla sevärda destinationer vi besökte längs vägarna.


Artiklen innehåller annonslänkar.


Campingbilen VW Grand California

Silverfärgad campingbil VW Grand California som hyres ut av Europcar.

Det är alltså den här vackra pärlan som jag och min sambo har rest runt i, en VW Grand California. Väldigt smidig och lättkörd, även för mig som inte är så van att köra stora bilar.


Bilen har ett fullt utrustat badrum, kök och köksutrustning. Det finns gasspis, vatten och el, även när du står stilla (åtminstone så länge det räcker). Så du behöver inte stå på en campingplats för att nyttja alla bekvämligheter.


Du får en mysig matplats genom att snurra sätena och sätta upp ett bord. Ovanför sätena finns ett sovloft och längst bak i bilen finns en stor och härlig dubbelsäng där du kan öppna dörrarna mot naturen och titta upp mot stjärnorna genom takfönstret.


Vadstena

Vadstena slott.
Vadstena slott.
Vadstenas pittoreska kullerstensgator.
Vadstenas pittoreska kullerstensgator.

Första stoppet på resan blev Vadstena som har en fantastiskt välbevarad historia och omges av Vättern och den vackra östgötska naturen. Vadstena är känt för sitt kloster dit pilgrimer färdas än idag. Du kan besöka Sancta Birgitta Klostermuseum för att lära dig mer om klostret och alla de olika medeltida byggnaderna på klosterområdet.


Vi passade på att köpa glass vid en kiosk bredvid ståtliga Vadstena slott. Slottet började byggas år 1545, på initiativ av kung Gustav Vasa, som en försvarsborg men utvecklades med tiden till ett vackert renässanspalats.


Efter slottet promenerade vi vidare på Vadstenas kullerstensgator omgivna av pittoreska hus med trevliga restauranger och butiker. Trots det mulna vädret så fick vi härlig sommarfeeling då det var mycket folk på gatorna och många trevliga uteserveringar.


Omberg Ekopark

Omberg Ekopark. Utsiktsplats vid Vättern.
Utsiktsplats i Omberg vid Vättern.
Utsikt från utkikstornet vid Hjässa - Ombergs högsta punkt.
Vy från Hjässa - Ombergs högsta punkt.

Vi tog bilen och åkte vidare till Omberg Ekopark, landets artrikaste skogslandskap, som ligger ett par mil söder om Vadstena . Det var min andra gång här och jag blev lika tagen av utsikten och naturen som jag blev första gången. Omberg består av vacker bokskog i sluttning ner mot Vättern, jätteekar i beteslandskapet, färgsprakande slåtterängar och mycket mycket mer. Vi njöt av den fantastiska utsikten från Hjässan - Ombergs högsta punkt - och vandrade bland månghundraårig skog ner mot Vättern där vi hittade en minst lika hänförande utsiktsplats.


Kråkeryds Naturreservat

Campingbilen VW Grand California placerad Kråkeryds naturreservat med utsikt över Vättern.
Bilen perfekt placerad för natten i Kråkeryds Naturreservat med utsikt över Vättern.

Efter vandring i Omberg var vi trötta och letade efter närmsta ställplats där vi kunde stå för natten. Och vilken tur vi hade, för närmsta ställplats visade sig ha en fantastisk miljö i Kråkeryds naturreservat. Här hade vi till och med utsikt över Vättern. Tänk vilken lyx att få vakna upp med utsikt över vattnet och omgiven av vackra gamla ekar!

Middag vid matplatsen i campingbilen VW Grand California som hyrs ut av Europcar.
Mysig middag i vårt lilla hem på hjul.
Utsikt i Kråkeryds Naturreservat från campingbilen VW Grand California som hyrs ut av Europcar.
Utsikten över Vättern från bilen.

Precis när vi hade parkerat bilen började det regna vilket gjorde det hela ännu mysigare. Vi lagade mat i det lilla köket, arrangerade matplatsen, tände ljus och satte på musik i vår bärbara högtalare som vi tog med. Det kändes nästan som ett litet torp på landsbygden. Kvällen blev verkligen magisk.


Gränna

Gågatan i Gränna som kryllar av polkagrisbutiker.
Gågatan i Gränna som kryllar av polkagrisbutiker.
Grenna Polkagriskokeri med massor av polkagrisar till salu.
Grenna Polkagriskokeri.

Dagen därpå åkte vi vidare till Gränna - självaste meckat för polkagrisar! Den lilla trästaden med polkagrisar ligger alldeles vid foten av Grännaberget på de vackra östra Vätterbranterna. Här möts du av kullerstensgator och charmiga låga hus. Och Visingsö ligger bara en kort resa med färjan bort. Vi besökte Grenna Polkagriskokeri där vi kunde se när de bakade polkagrisarna och köpa hem en massa goda polkagrisar.


Hjo

Byggnad i Hjo.
Byggnad i Hjo.

Nästa stopp på resan blev den gamla kurorten Hjo som kryllar av gamla ståtliga trä- och stenbyggnader. Vi hade gärna stannat en längre tid här och strosat i den fina stadsparken med tyvärr öste regnet ner hela dagen. Vi har helt enkelt en anledning till att besöka Hjo igen i framtiden!


Vi fortsatte resan norrut och åkte förbi försvarsstaden Karlsborg, vackra Tivedens Nationalpark och pittoreska Askersund. Samma sak här, dessa platser måste vi besöka en annan gång när det är finare väder!


Pershyttan

Kulturreservatet Pershyttan.
Kulturreservatet Pershyttan.
Ett gulligt rött torp i Pershyttan.
Pershyttan, Nora.

Då jag hade blivit tipsad av flera om Pershyttan, en av Sverige bäst bevarade bergmansbyar, utanför Nora så bestämde vi oss för att spendera vår nästa natt här. Området är ett kulturreservat som går att utforska året om. Här kan du ta del av hur det gick till när hytta och gruvor var i bruk. Pershyttan har en väldigt fin välbevarad miljö som är omgiven av rogivande skogar och bäckar.


Campingbilen VW Grand California med bakdörrarna öppna.
Underbart att kunna öppna bakdörrarna på campingbilen.
Utomhusmöbler campingbilen VW Grand California.
Till frukosten dukade vi upp i den sköna naturen.

Efter att vi hade strosat runt i byn så parkerade vi bilen på Pershyttans allmänna parkering där flera andra campingentusiaster också hade slagit sig till ro över natten. Här stod vi mellan byn och den stora sköna skogen med träden inpå knuten. Det var så lugnt och tyst när vi kröp ner i sängen. Det var länge sen jag sov så gott. Morgonen efter passade vi på att testa utomhusmöblerna som finns i bilen då vi äntligen fick en glimt av solen. Vi dukade upp frukosten och njöt av att sitta mitt i naturen.


Nora

Nora diversehandel.
En av alla mysiga butiker i Nora.
Vacker miljö i Nora.
Noras vackra miljö.

Ett stenkast från Pershyttan, precis vid Norasjön, ligger den gulliga staden Nora. Det känns direkt att människorna i den här staden bryr sig och tar hand om sin stad. Här möts man av trånga gränder och färgglada trähus med upplevelser runt varje krök.


Kvarteret Bryggeriet i Nora.
Kvarteret Bryggeriet i Nora.
Kvarteret bryggeriet i Nora.
Här bryggdes det öl en gång i tiden.

Vi var speciellt intresserade av att besöka det som kallas Kvarteret Bryggeriet i Nora då vi älskar udda områden skapade av eldsjälar. Kvarteret Bryggeriet är ett industriområde från 1800-talet som varsamt renoverats om till en härlig mötesplats för både Norabor och turister.

Här kan du besöka öppna ateljéer, konstutställningar, verkstäder, restauranger och caféer. Vi fick massor av ny inspiration från den här platsen och vi vill definitivt återvända hit i framtiden när det kommer att anordnas events igen.


Strängnäs

Strängnäs hamn.
Strängnäs hamn.

Vårt sista stopp på resan blev sommarstaden Strängnäs som ligger i hjärtat av Mälardalen. Här stannade vi och tog en fika och njöt av atmosfären som osade semester innan vi återvände hem till Stockholm igen.


Reflektioner & Tips

Då campingbilslivet var helt nytt för oss så hade vi verkligen tur som fick resa med en helt ny VW Grand California. Det gjorde att livet i campingbil kändes betydligt smidigare och bekvämare än vad vi hade kunnat föreställa oss. Vi insåg också snabbt att det finns ett helt community av campingmänniskor som alla hejar på varandra längs vägarna och som hjälper och tipsar varandra både i digitala forum och i verkligheten. Det är en fin samhörighet att vara del av och vi drömmer redan nu om vår nästa resa. För dig som också funderar på att testa på campingbilslivet för första gången så kommer här våra tre bästa råd och tips:

  1. Planera i god tid vart du ska sova över natten, åtminstone senast under förmiddagen samma dag. Vi är själva väldigt spontana av oss och hade tur som hittade bra ställplatser på kort tid men det är inte kul när klockan börjar närma sig småtimmarna och man fortfarande inte har hittat en bra plats att sova på.

  2. Ladda ner appar och gå med i Facebookgrupper eller andra forum där det tipsas om ställplatser. Vi använde appen "Ställplatser" som har en bra karta över olika typer av ställplatser i landet. Vi hittade också många givande tips i olika Facebookgrupper.

  3. För att göra husbilen extra mysig och hemtrevlig - ta med ljus, bärbar högtalare, sällskapsspel, mysiga kuddar och, om du kan spela, varför inte en gitarr? Vi plockade också blommor och ställde i vatten inne i husbilen vilket förhöjde atmosfären henne mer.

Att resa med campingbil är verkligen en otrolig frihet och ett fantastiskt sätt att upptäcka vårt avlånga vackra land. Jag rekommenderar alla att testa det någon gång!


Vill du också hyra campingbil av Europcar? Passa på att boka innan de blir fullbokade inför sommaren. Läs mer och boka på europcar.se/campingbilar. Vill du hellre boka en vanlig bil för att kanske åka på roadtrip i sommar? Nu får du som Hemesterguidens läsare upp till 10 % rabatt om du bokar via europcar.se/hemesterguiden. Trevlig resa!

Comments


bottom of page