top of page

Odling för nybörjare med Andreas Blomberg

Intresset för att odla egna grönsaker hemma växer så det knakar men är man en nybörjare i odlingsdjungeln kan det vara svårt att komma igång. Undrar du också vilka grönsaker som är enklast att så, vilka misstag nybörjare ofta gör eller hur du ska göra för att skydda dina odlingar mot insekter? Vi har tagit hjälp av Tjolöholms trädgårdsmästare Andreas Blomberg i hopp om att få svar på våra frågor.



Vem är Andreas Blomberg?

Andreas Blomberg är en trädgårdsmästare som varit verksam i branschen under tio års tid. Under de senaste 6 åren har han arbetat på Tjolöholms slott, ett vackert slott beläget i norra Halland på en halvö i Kungsbackafjorden. På slottet ansvarar han över Allmogebyn och dess trädgårdar, men främst arbetar han i museiträdgården på Hemtrefnaden där han bland annat odlar mycket grönsaker. Andreas berättar för oss att en ny visningsträdgård vid namn "Rosgården" kommer att öppna i byn under året och kommer att bestå av många vackra rosor. Utöver de vanliga trädgårdsguidningar Tjolöholm anordnar i slottsträdgården, kommer de även att erbjuda trädgårdsguidningar i byn, alla helger under sommaren.


Hur startade ditt odlingsintresse?

- Jag hade ett odlingsintresse redan som barn. Sådde paprikor och apelsiner på fönsterkarmen. Favoritboken var Linnea planterar. Har fortfarande kvar en avokado som jag planterade. Den är över 30 år nu.


Vilka misstag gör de flesta nybörjare?

- Ett vanligt misstag är nog att man blir lite för ivrig och sår alldeles för mycket av för många sorter och det blir lite övermäktigt och inte längre lika lustfyllt.


Vad behöver jag tänka på som nybörjare om jag vill odla i trädgården eller inomhus?

- Använd bra jord. Köp inte den billigaste, man har igen det i starkare finare grödor.


Vad är dina bästa tips för lyckad odling inomhus eller i trädgården?

- Mitt allra bästa tips är att VÅGA VÄNTA. I sociala medier hetsas det med tidiga sådder och det är lätt att dras med. Men om man odlar inomhus och sår för tidigt och det är långt tills man kan sätta ut dem (när det inte längre är frost) Blir plantorna alldeles för långa och rangliga och blir aldrig bra. Läs på fröpåsen när de ska så och välj den senare månaden om man drar upp dem inomhus. Det vill säga - våga ha tålamod och vänta.


Vilka grönsaker är enklast att odla inomhus och hur tar man bäst hand om dem?

- Chili känns som en klassisk växt att odla inomhus. Jag odlar även alltid min basilika i köksfönstret det funkar bättre än ute.


Vilka grönsaker är enklast att odla utomhus och hur tar man bäst hand om dem?

Sockerärter, sallad, rädisor, grönkål är några grönsaker som är lätta att odla. T.ex sockerärter sår man direkt ute och kan tåla några minusgrader det är ju alltid positivt. Sätta lök och potatis är jättelätt.


Vad är trendigt att odla nu?

- Jag tänker att en hel del kulturväxter är trendigt. Även asiatiska grönsaker tex pak choi. Kål överhuvudtaget. Det hänger väl ihop med en hälsosammare livstil.


Bör man använda någon gödning / näring?

- Grönsaker kräver näring för att utvecklas. Speciellt bladgrönsaker som till exempel kål. Jag använder hönsgödsel, algomin och täckodlar med gräsklipp.


Har du något tips på roliga eller udda grönsaker som man kan odla?

- Inte så udda men det är alltid en tillfredsställelse att lyckas med sötfänkål. De är snygga i grönsaklandet och goda att äta upp.


Vad ska man plantera nu på våren?

- Våren tycker jag främst är till för allt man odlar. På hösten planterar man blomlök, perenner, träd och buskar.


Vad kan man göra för att skydda mot angrepp från djur och insekter?

- Trico garden sprutas på växter som rådjuren inte gillar att äta och till exempel larvskydd som innehåller en bakterie som fjärilslarver inte tål sprutas på kålen. Det finurliga med den är att alla andra insekter och djur klarar den fint. Dvs nyckelpigor och humlor påverkas inte. Tänk på att odla blommor tillsammans med grönsakerna för att öka den biologiska mångfalden. På så sätt finns det plats för både skadedjuren och deras fiender.



Vill du se mer av Andreas?

Andreas Blomberg delar med sig av dagarna på slottet och inspiration från trädgårdar han besöker på Instagram.

För att bli länkad vidare till Andreas Instagramkonto klicka HÄR.








Brukar du odla hemma och har tankar eller ett bra tips att dela med dig av? Kommentera nedan eller gå med i någon av våra regionala facebookgrupper.

bottom of page