top of page

Naturum- en plats för att upptäcka naturen omkring dig

Med rosiga kinder frågar fyraåringen och nioåringen om de får springa sista biten. Deras hår flyger och fötterna smattrar mot gruset när de rusar mot den vita byggnaden med Gysinges forsar i bakgrunden. Vi är på väg till naturum i Färnebofjärdens nationalpark och barnen har längtat efter att få komma dit på besök under höstlovet. Tre timmar senare har vi bland annat gått på en spännande jakt på sagoväsen, myst i bäverhyddan och provat vilken uggla som vi har samma vingspann som.


Naturum Färnebofjärden. Ett vitt hus med texten naturum ovanför dörren.
Naturum Färnebofjärden

Några månader senare är jag tillbaka på naturum och får träffa Jessica Berg, föreståndare för naturum Färnebofjärden. Det är mitt i sportlovet och i huset pågår ett spårtema där besökarna får gå på spårjakt, trycka djurspår med schabloner och gissa vilket bajs som tillhör vilket djur. Naturum har en permanent utställning som speglar naturen runt om och tar även in tillfälliga utställningar.


Jessica Berg, föreståndare för naturum Färnebofjärden.
Föreståndare Jessica Berg visar upp en förstorad och gosig version av en nattsländelarv.

Porten till naturen

Det finns 32 naturum runt om i Sverige, alla placerade i närheten av ett attraktivt naturområde. Jessica beskriver naturum som porten till naturen, där de vill inspirera besökarna att ta klivet ut och utforska naturen runt om.


"Naturum ska inte ersätta naturbesöket utan det ska istället inspirera till att man vill fortsätta ut och uppleva naturen. Vi informerar om naturen som finns i närheten men även om naturvård i allmänhet."


Interiör av naturum Färnebofjärden.
Naturums utställningar ska inspirera besökaren att ta sig ut i naturen.

Naturum Färnebofjärden

Eftersom naturum i Färnebofjärdens nationalpark ligger i området vid Gysinge bruk är en ganska vanlig besökare en turist som från start inte har en aning vad naturum är för något. Många blir positivt överraskade över att entrén in i huset är helt gratis, vilket är ett av kraven för att få kalla sig naturum. Jessica berättar också att många kommer till naturum för att få vägledning i att upptäcka nationalparken.


"En besöksgrupp som ökade under pandemin var de som kryssar nationalparker, alltså att de besöker alla nationalparker i Sverige."


Under våren väntar många spännande aktiviteter i Färnebofjärdens naturum. En utställning om invasiva främmande arter väntas vara klar i maj. Naturum bjuder även in till roliga aktiviteter ute i nationalparken som ugglekvällar, ormsafari och naturfotokurs.


Interiör naturum Färnebofjärden. Tavla med spår.
Naturum anordnar flera olika sorters aktiviteter för besökarna, både inne i huset och ute i nationalparken.

Jessica har svårt att välja en sak som man inte får missa under sitt besök. Att sätta sig ner och njuta av årstidsfilmen som rullar på nedervåningen kan vara skön avkoppling eller att fascineras av vattnet som rinner som ett vattenfall under trappan och vidare insprängt i golvet.


"Missa inte heller att krypa in i bäverhyddan eller att lukta på bävergällen i den lilla burken som hänger bredvid bävern."


Interiör naturum Färnebofjärden. Närbild på en bäver.
Ett besök på naturum ger mer kunskap om djuren i närområdet. Här i Färnebofjärden bor det bland annat bävrar.

Jag lämnar naturum i strålande solsken efter ännu ett inspirerande besök. På vägen hem stannar jag till i nationalparken och tar en promenad. Visst är det väl en bäver som har gnagt på trädstammen? Återigen har besöket på naturum gjort mig mer uppmärksam på naturen och jag längtar till nästa tur ut i nationalparken.


Hitta ditt naturum

Det finns naturum i hela vårt avlånga land, från Abisko i norr till Öresund i söder. Om du är sugen på att upptäcka naturen nära dig är ditt närmaste naturum en bra start på naturupplevelsen. Se alla 32 naturum som finns i dagsläget på kartan.


En karta över Sverige med alla 32 naturum markerade.
Naturum i Sverige. Illustration: Hans Sjögren

Ut och upptäck naturen med naturum och Färnebofjärdens nationalpark.

תגובות


bottom of page