top of page

Längdskidtips med Mattias Svahn

Idag startar den traditionsenliga Vasaloppsmånaden och nu när vi äntligen har snö över stora delar av landet så är det många som vill ge sig ut i längdskidspåret. Vi har därför intervjuat skidexperten Mattias Svahn som ger sina bästa tips till alla skidsugna!


Vem är du och varför brinner du för längdskidåkning?

Jag bor i Mora och jobbar som officiell Vasaloppscoach. Det är en kvalitetsstämpel och en ära att få jobba med något av det finaste vi har. Vasaloppet är verkligen en motor för svensk folkhälsa. Jag är uppvuxen i byn Timmersdala som ligger i Västergötland, mellan Skövde och Mariestad. När jag växte upp tränade jag mycket löpning, fotboll och andra sporter men jag tyckte att skidträningarna var helt klart roligast och mest varierande. Jag tror att mitt intresse för längdskidåkning har byggts av ideella krafter och engagerade ledare som verkligen brann för längdskidåkning och motion.


Varför är längdskidåkning en perfekt hemesteraktivitet?

Längdskidåkning har alltid legat svensken varmt om hjärtat och de flesta har positiva minnen från längdskidåkning. Nästan alla kan utföra det, oavsett ålder eller erfarenhet. En sån här vinter när vi har mycket snö är dessutom tillgängligheten helt fantastisk. Du kan enkelt komma ut i friska luften och röra på dig, vilket är extra viktigt nu när många sitter inne om dagarna. Gym i all ära, men att komma ut i naturen är svårslaget!


Om jag aldrig har åkt längdskidor förut; hur kommer jag igång på bästa sätt?

Ta hjälp av en skidklubb eller en erfaren person i din närhet eller åk iväg på ett skidläger över en helg. Det är bra att ”övningsköra” och att få en kickstart med minst fem lektioner på raken. Skidåkning är nämligen en ganska teknisk sport och det är roligare att åka om man har lite rytm och flow. När det kommer till utrustning är det lätt att bli avskräckt men det har idag blivit mycket enklare för motionärer att få tag på bra utrustning utan någon grundkunskap. Nu kan du på ett enkelt sätt valla dina skidor med tejp eller sprayklister eller köpa dig ett par skinskidor (som nästintill kan betraktas som vallningsfria). Jag brukar säga att det finns tre stycken kriterier som alla sporthandlare bör ställa dig som ska köpa ett par skidor; 1. Vad väger du? 2. Hur mycket tränar du? 3. Vilken skiderfarenhet har du? Ju bättre och mer vältränad du är desto hårdare skidor kan du ha. 70 % av hur bra skidan går avgörs av den som väljer skidan åt dig, det är därför viktigt att du vänder dig till kunnig personal. Jag skulle även råda dig att lägga mest pengar på skidorna medan du bör lägga näst mest pengar på stavarna och minst pengar på pjäxorna. Välj bort de billigaste skidorna och satsa på ett par i medelklassen.


Vilken är din bästa skidupplevelse?

Det måste vara när jag körde Arctic Circle Race på Grönland över inlandsisen. Tävlingen var 16 mil lång och tog tre dagar att genomföra med två nätter i tält i 25 minusgrader. Längs tävlingen fanns vakter med gevär för att skydda oss mot isbjörnar. Vi slapp undan isbjörnar men året innan hade de fått jaga iväg en björn. Jag kom på tredje plats i tävlingen!


Har du tips på några härliga längdskidområden?

Jag brinner såklart för Mora och Sälen som kanske är Sveriges mest kända skidområde. Men ett riktigt skidmecka hittar du i Bruksvallarna och Funäsdalen som är hjärtat för svensk längdskidåkning. Där finns sammanlagt 40-50 mil långa skidspår - för både proffs och nybörjare.


Tack Mattias för fantastiska tips! Nu blev vi på Hemesterguiden nästan lite sugna på att ta oss an Vasaloppet (utan att råka säga för mycket). Nu i coronatider öppnar dessutom Vasaloppet upp sin 90 kilometer långa Vasaloppsarena mellan Sälen och Mora som en anläggning. ”Vasaåket 2021” har fyra distanser – 10, 30, 45 och 90 km – som kan genomföras från fredag 12 februari till och med söndag 7 mars. Du kan även välja att genomföra Vasaåket när som helst, och var du vill, under perioden 12 februari–7 mars 2021.


Vill du ta del av ytterligare tips om skidåkning och andra hemesteraktiviteter? Följ Hemesterguiden på Facebook och Instagram samt gå med i någon av våra Facebookgrupper. Vi har en Facebookgrupp för varje region i Sverige och en grupp för hela Sverige.

Comments


bottom of page