top of page

Italiensk trerättersmiddag

Jag heter Amina och driver matkontot @aminasmakar och idag har jag fått äran att gästspela här på Hemestergudien. Jag är ingen kock, men jag älskar att laga mat. Matlagningen för mig har blivit som terapi. Något jag gör när jag är trött, ledsen eller bara vill dela med mig av nya smakkombinationer till nära och kära. Det ska vara lätt att laga mat! Min filosofi när jag lagar mat är att våga testa nytt. Gå på känsla, blanda recept, prova nya smaker och ta tillvara på hela råvaran. Bland annat kommer recepten innehålla en buljong gjord på lökskal och parmesankant, fusk-burrata och egengjord grön pasta! Här har jag satt ihop en trerätters vegetarisk meny innehållande förrätt, huvudrätt och efterrätt med italienska influenser. Alla recept är beräknade till 4 personer.


Ugnsrostade tomater med vispad mozzarella, surdegsbröd och basilikaolja


Ingredienser:

500g småtomater

1 hel huvud vitlök

olivolja

2 msk brunt socker

salt och svartpeppar

1 mozzarella

ca 3-5 msk vispgrädde

1 kruka basilika

4 skivor surdegsbröd

  1. Sätt på ugnen på 200 grader. Lägg tomaterna i en form. Halvera den hela vitlöken och lägg i formen. Ringla över olivolja, socker, salt och peppar. Blanda runt lite. Rosta i ugnen ca 1 timme, eller tills tomaterna blivit mjuka och gyllenbruna.

  2. Plocka loss bladen från basilikan och koka snabbt upp i lite vatten. Häll av vattnet och mixa bladen. Blanda med olivolja till önskad konsistens. Låt stå.

  3. Riv sönder mozzarellan med fingrarna. Häll i grädden och vispa. Vill du ha en lösare konsistens adderar du mer grädde.

  4. Bygg ihop alla komponenter och servera.


Agnolotti del plin fylld med ricotta- och schalottenlökskräm med parmesanbuljong

Ingredienser:

350 g schalottenlök 2,5 dl durumvetemjöl

150 g parmesan 2,5 dl tipo00 mjöl

100g valfri svamp 4 ägg

2 liter varmt vatten 40g bladpsenat

2 dl torrt vitt vin (går att utesluta) 3 msk vispgrädde

1 burk ricotta ost

Salt och peppar


  1. Spara allt skal-rens, skölj löken innan du skalar! Kvarta lökarna och ugnsbaka med lite olivolja i ugnen ca 30 min till löken blivit mjuk.

  2. Fräs skalen från löken och skivad svamp i en stor kastrull. Går att smaksätta med vad man har hemma, exempelvis rosmarin, vitlök, timjan. Slå på vinet och häll i kanten från parmesanen och en liten bit av osten. Låt reducera ner. Häll över vatten och låt koka upp. Sänk värmen och låt puttra på svag värme. Rör om då och då så inget bränns vid.

  3. Förväll bladspenaten och låt rinna av. Mixa tillsammans med 2 ägg. Detta steg är för att färga pastan grön.

  4. Blanda de två mjölsorterna väl. Gör en fördjupning och häll i de vispade äggen/spenaten, kläck i resterande ägg och en skvätt olivolja. Vispa långsamt och vänd succesivt ner mjölet. Arbeta ihop till en deg. Knåda ca 10-15 min till degen är fast och slät. Låt vila i kylskåpet 30 min.

  5. Låt löken svalna något. Mixa med en skvätt vispgrädde och blanda med ricotta. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.

  6. Kavla ut degen i avlånga tunna rutor. Klicka ut fyllningen hyfsat nära varandra längs med långkanten. Vik över och nyp ihop mellan fyllningen. Skär loss fyllningen och nyp ihop ändarna. Denna vikning kallas "agnolotti del plin". (Tips att googla på hur man gör dessa). Eller använd en annan teknik.

  7. Sila av buljongen. Koka upp pasta vatten. Riv resterande parmesan i fyra långa remsor på bakplåtspapper. Grädda i ugnen på 200 grader ca 3 min. Ta ut plåten ur ugnen och fäst ändarna av bakplåtspappret med en brödklämma, låt chipsen svalna så för en snygg form.

  8. Koka pastan, när den flyter upp till ytan borde den vara klar. Låt rinna av i ett durkslag.

  9. Servera med en klick lökkräm underst (om det blev över från fyllningen), häll över pastan, sedan parmesanbuljongen och toppa med parmesanchips.



Vanilj- och hallonpannacotta med hjortronsås, färska hallon, citronmeliss och mandelcrisp

Ingredienser:

5 dl vispgrädde 3 msk florsocker

1/2 vaniljstång 100g mandelflan

1/2 paket frysta hallon 1/2 citron

1,5 dl strösocker Citronmelliss till topping

1 ask färska hallon 4 ark gelatin eller agar agar pulver

1/2 paket frysta hjortron

  1. Låt gelatinet ligga i kallt vatten 5 minuter. Koka upp 2,5 dl grädde, 0,5 dl strösocker och vaniljstången. Smält 2 ark gelatin och rör runt. Häll upp i glas. För att få ett snyggt resultat kan du lägga något under glaset eller lägga det ner så glaset lutar lite.

  2. Koka upp hallonen och passera genom en sil till en puré.

  3. När vaniljpannacottan stelnat något (ca 30 min) kokar du upp resterande grädde och 0,5 dl strösocker tillsammans med hallonpurén. Smält i 2 ark gelatin och häll över vaniljpannacottan. Låt stela i kylen ca 4 timmar.

  4. Rosta mandlarna tills de fått lite färg, häll ner 0,5 dl strösocker och citronjuice från en halv citron i pannan. Blanda runt på svag värme till sockret smält. Strö ut på en plåt och låt stelna. Bryt sönder i mindre bitar i önskvärd storlek.

  5. Värm hjorton och lite florsocker.

  6. Toppa pannacottan med alla tillbehör.

TIPS!

Om det känns övermäktigt att laga alla dessa grejer på en gång så kan man med fördel göra dessa saker dagen/kvällen innan:

- Parmesanbuljong (den blir bara godare om den får stå över natten och dra)

- Pastadeg (plasta väl)

- Pannacotta

- Basilikaolja

- Mandelkrisp (låt ligga torrt i en försluten burk för att undvika fukt)


Det var allt för mig, hoppas ni uppskattar recepten och lycka till i köket!

Varma hälsningar

Amina


Vill du också gästa Hemesterguidens kanaler? Ansök om att få göra en takeover av Hemesterguiden konton och/eller hemsida genom att maila kontakt@hemesterguiden.se.

bottom of page