top of page

Intervju med Hemesterguidens praktikanter

Hur är det att vara praktikant hos Hemesterguiden? Vad finns det för dagliga arbetsuppgifter och vem borde söka praktik hos Hemesterguiden? Vi har intervjuat Hemesterguidens nuvarande praktikanter, Emma och Felicia, som båda läser till webbkommunikatör inom sociala medier. Emma har alltid något på gång hemma i lägenheten eller i sommarstugan. Hemesterguidens följare har bland annat fått följa Emma i hennes serie Balkongfix då hon förvandlar sin balkong. Felicia tycker om att åka ut med båten i skärgården och bada och fiska. Något som Felicia har producerat för Hemesterguiden som hon är extra stolt över är hennes reportage om i Hönö i Göteborgs skärgård. Här berättar Emma och Felicia mer om kanske Sveriges roligaste praktikplats!

Bildkälla: Emma Ståhl


Hej Emma och Felicia! Vill ni berätta lite kort om vem ni är?

Emma: Jag är en halvdansk skåning som är uppvuxen i Sveriges sydligaste kommun, Trelleborg, men bor nu i Malmö tillsammans med min sambo och vår lilla katt. Jag har ett stort intresse för heminredning och renovering så det är alltid något på gång hemma i lägenheten eller i vår sommarstuga, på både gott och ont kan vi väl säga! Annars älskar jag att spendera tid med familjen, baka och jag sjunger även i VM-nominerade Vega Choir.


Felicia: Jag är en go o gla 21-årig göteborgare som bor tillsammans med min sambo Jonatan. Jag jobbade tidigare på ett lager men tog tjänstledigt för studier för att lära mig om kommunikation i sociala medier. Det bästa jag vet är att åka ut en sväng med båten i Göteborgs norra skärgård och bada och fiska. Jag trivs även otroligt bra i skogen där jag kan lyssna på fågelkvitter och kanske hitta några goa svampar. Mitt mål i livet är att bli proffs på sociala medier och kunna starta mitt eget företag inom just sociala medier.


Vad studerar ni?

Emma: Vi läser till att bli webbkommunikatörer inom sociala medier på Medieinstitutet i Malmö som är en yrkeshögskola för digital kommunikation. Detta är vår andra praktikperiod på utbildningen och redan i april tar vi examen och ska bege oss ut i arbetslivet. Läskigt värre!

Vad har ni lärt er under er tid på Hemesterguiden?

Emma: Det jag kommer ta med mig härifrån är nog främst allt jag lärt mig gällande skrivande vilket jag inte var så bekväm med tidigare. Här har jag verkligen fått skriva om saker jag tyckt varit roliga och därigenom har skrivarlusten kommit. Det har också varit otroligt givande att få göra allting själv, från att komma på en idé till en artikel till att fota bilderna, redigera och sedan göra inlägg till Hemesterguidens sociala kanaler.


Sen har jag också fixat en del med hemsidan och lärt mig så mycket mer än jag nånsin trodde jag skulle kunna göra. Att designa en hemsida är som att pyssla digitalt vilket passar mig helt perfekt!

Felicia: På Hemesterguiden har jag insett hur otroligt roligt det är att skriva artiklar. Jag hade aldrig jobbat med att skriva artiklar tidigare men tack vare Hemesterguiden kommer jag absolut vilja jobba med det i framtiden. Att få skriva och fota saker som man verkligen brinner för och sedan få dela det med otroligt snälla följare måste vara något av det roligaste som finns.


Jag har även fått lära mig mycket om hur sociala medier faktiskt fungerar. Hur man ska tänka när det gäller bland annat text, tid och hashtags. Jag har fått utvecklas inom sociala medier och verkligen fått större förståelse om bland annat algoritmer och sökordsoptimering.


Berätta om något du producerat som du är extra stolt över!

Emma: Jag har två saker som jag är extra stolt över, det första är min lilla serie Balkongfix där våra följare fått följa med på resan med att förvandla min balkong från ett bortglömt skräprum till ett extra vardagsrum med hemesterkänsla inför den sena hösten och vintern. Alla avsnitt finns sparade på Instagram under höjdpunkten ”Praktikanter” om någon skulle vilja kika in det nu i efterhand. Sen hade jag också fantastiskt roligt när jag skrev artikeln ”Så skapar du ett avslappnande hemmaspa” där jag själv fotade alla bilder och fick ha en liten spadag på arbetstid.

Bildkälla: Emma Ståhl


Felicia: Det som jag är extra stolt över är min artikel som heter "Ett besök på Göteborgs skärgård – Hönö". Artikeln handlar om Hönö och om vad man kan göra där på hösten/vintern och till artikeln fotade jag alla bilder när jag besökte Hönö. Jag gillar denna artikeln extra mycket eftersom att Hönö är en ö som betyder väldigt mycket för mig och därför var det extra roligt att skriva den. Det var även roligt att artikeln fick väldigt bra spridning vilket gjorde att många läste artikeln som jag själv var extra stolt över vilket såklart var extra kul.

Bildkälla: Felicia Albo Zieme

Vill du se mer av vad vi har producerat kan du kolla in #hemesterpraktikant på Instagram och vår höjdpunkt "Praktikanter"!


Hur nära varandra har ni arbetat under er praktik?

Felicia: Praktiken på Hemesterguiden sker på distans vilket betyder att nästan allt sker via digitala möten. Jag och Emma bor i samma stad och går på samma skola vilket gjorde att vi träffades några gånger för att fota tillsammans. Jag och Emma hade möten via Teams så gott som varje dag. Vi hade även möten med vår handledare Sofia flera gånger i veckan via Teams där vi diskuterade och bollade idéer. Vi kommunicerade även via Slack dagligen vilket fungerade toppen.

Vem borde söka praktikplats här?

Emma: För att verkligen få ut det mesta av sin praktik här behöver du vara självgående, initiativtagande och såklart älska hemester! Vem du är utöver det spelar absolut ingen roll, här är alla välkomna! Sofia som är Hemesterguidens grundare och VD har varit en underbar handledare och grundtanken i allt har varit att vi alla är människor och inga maskiner. Det har varit så skönt att få känna att vissa dagar flödar inspirationen och kreativiteten medan andra dagar är lite mer svårstartade och inte lika produktiva och att det är helt okej!

Felicia: Är du en person som tycker om konceptet hemester och gillar sociala medier? Då är du en perfekt praktikant hos Hemesterguiden! Här får du bland annat planera, skriva och publicera inlägg. Det är bra om du har intresse för foto och video då man oftast använder sig av sina egna foton för inläggen. Det är även bra om du tycker om att skriva eftersom att du kommer skriva många catchiga texter.


Hur spenderar ni helst en ledig dag?

Emma: Helt lediga dagar är sällsynta med mig, avskyr att inte ha någonting planerat med risk för att slösa bort en dag av mitt liv i soffan. En hemsk tanke! Men en mysig lördag brukar starta med klassiska äggmackor framför ett avsnitt från någon serie eller Youtube innan jag och sambon beger oss ut med lådcykeln för att fixa ärenden, inhandla saker till något projekt hemma eller helt enkelt bara en cykeltur för att upptäcka nya platser. Det spelar inte så stor roll vad vi gör egentligen så länge vi kommer ut och får vara tillsammans. På eftermiddagen bakar jag gärna något gott till kvällen som allra helst spenderas med vänner, familj eller både och. Såklart blir det en hel del kattgos under dagen också med vår katt.


Felicia: Som sagt älskar jag att vara ute med båten och därför skulle en perfekt dag utspela sig ungefär såhär. På morgonen skulle jag packa badväskan och sedan åka till båten med familjen. Väl ute med båten skulle jag fiska lite goa makrillar och sedan ta några dopp. När kvällen kommer vankas hemgång och då ser jag fram emot en go middag. Senare på kvällen åker jag till stan och träffar mina vänner och äter en härlig middag som leder till en rolig kväll med mycket skratt och dans!


Är du intresserad av av göra din praktik på Hemesterguiden precis som Emma och Felicia? Läs mer och ansök HÄR.

Comments


bottom of page