top of page

Inspiration till årets påskdukning - 5 enkla idéer

Påsken är inte sällan en tid då man samlas vid matbordet, och kanske vill väl de flesta öka påskmyset med en vacker dukning! Oavsett om du bjuder hem till en stor familjemiddag eller en mindre lunch med vänner, kan ett fint dukat bord spela stor roll för känslan. Här är några tips och idéer som hjälper dig att skapa en härlig påskdukning, tillsammans med ett gäng bilder jag tog under en stylad påskdukning av Johanna Ling - dessutom med helt underbara påskägg i choklad från Sweets By Nova.

Kvinna påskpyntar, i förgrunden syns ett påskdukat bord

1. Välj ett färgschema

Det första steget för att skapa en vacker påskdukning är att välja ett färgschema. Då har du något att utgå ifrån när du ska leta upp rätt dekorationer! Pastellfärger är ett populärt val till påsk, men var inte rädd för att blanda in några poppiga färger också.

Påskdukning med stora chokladägg, vanliga ägg, fint porslin & linneduk.
Ja, de stora äggen är i choklad!

2. Inkludera påskdekorationer Påskdekorationer som påskägg, kaniner och kycklingar är ett roligt och festligt sätt att lägga till lite extra påsk till ditt bord - de får gärna vara ätbara, eller kanske snygga vintage dekorationer? Dessa dekorationer kan användas som mittpunkt eller spridda över hela bordet som accenter.


Vill du ha påskfjädrar och påskris på bordet? Dessvärre kommer ofta de äkta fjädrarna i butikerna från fåglar som inte haft det bra. Köp gärna syntetiska fjädrar - eller gör egna i papper! Vill du helst ha riktiga fjädrar - kolla in närmaste loppis, eller kanske du känner någon som har egna höns? Här finns tips om hur man färgar (från marken) egenplockade fjädrar! 3. Leta dekoration & porslin på loppis Det är alltid kul med olika & unika grejer! Matcha kanske olika typer av tallrikar, glas och annat porslin, det ger en mysig känsla i dukningen och behöver inte heller vara speciellt dyrt på rätt loppis! Massor med unika påskpynt och andra roliga påsk-attiraljer kan du enkelt hitta också på t.ex. Tradera, bara att klicka hem - miljövänligare och framförallt roligare!

Påskdukning med blått porslin, linneduk, påskdekorationer & vintage fynd.

4. Glöm inte duken! Dukar är en ibland förbisedd men ganska väsentlig del av varje dukning. Du kan dels använda en duk eller löpare i en snygg komplementfärg till porslinet, eller en neutral färg för att låta dina dekorationer och mittpunkter glänsa, linneduken tycker jag alltid går hem! Tygservetter ger också en extra lyxig, men mysig känsla till bordet.


5. Ha kul & gå på det som känns roligast

Allt måste inte vara 100% snyggt varje gång, det viktigaste är att känslan är rätt! Och att det känns kul medans man håller på - såklart.

Glad påsk!

Comments


bottom of page