top of page

Hur hittar du de bästa fynden på loppis?

Sensommaren är den perfekta tiden för att åka runt på diverse loppisar, vädret är lagom varmt för att du ska orka gå runt och titta på alla fynd och det är ett mysigt sätt att hålla fast vid sommaren en liten stund till. På en loppis har du möjlighet att hitta de mest udda föremålen för en spottstyver. Men det finns en del du kan tänka på inför och under din loppisrunda för att göra din runda trevligare och som hjälper dig att hitta de där perfekta fynden.


Ladda upp ordentligt

Det bästa du kan göra inför loppisrundan är att förbereda dig väl, det kommer göra din dag mycket bättre och du kommer ha bättre tålamod och orka leta efter de fynden. Se till att ha fått en god natts sömn så du är utvilad, ät något innan du åker iväg och packa ner ett mellanmål om ni ska vara borta länge. Caféer och restauranger kan vara svåra att hitta på landet. Ta även med dig en vattenflaska med kallt vatten som du kan använda för att kyla av dig själv om det blir varmt.


En del trivs med att gå på loppisar själv medan andra helst vill ha sällskap. Detta är upp till var och en. Fördelen med att ha sällskap är att du då får ett extra par ögon som kanske ser ett guldkorn som du själv hade missat.


Tänk på att klä dig bekvämt inför rundan. Sätt på dig skor du kan gå med en hel dag som du inte är så rädd om ifall loppisen är på en lerig gårdsplan. Klä dig i kläder som är antingen lätta att ta av eller som du kan prova kläder över för att slippa näcka på loppisen.


Glöm inte bort förberedelserna

För att loppisrundan ska bli så bra som möjligt så gäller det att förbereda sig. Undvik att vara allt för spontan under din tur. Det är lätt att ryckas med när det är så billiga priser men loppis handlar främst om att ge föremål och kläder nytt liv och inte låta dem damma bort i ett nytt förråd. Skapa en mental lista i huvudet eller en lista i mobilen med saker som du ska kika efter, annars är det lätt att du kommer hem med saker du inte behöver, har glädje eller användning för. Fundera också ut vad du är villig att betala för varan om du hittar den så att du inte i ivern riskerar att spräcka din budget.


Ska du handla möbler på loppis så mät utrymmet där du vill att möbeln ska stå och fota ditt hem i förväg så du kan få en hum om möbeln passar där eller inte. Ha med en tumstock eller ett måttband så du kan mäta möbeln på plats och inte riskerar att ta hem en möbel som inte passar för utrymmet. Gör en anteckning i din mobil med alla mått du kan tänkas behöva, även kläd- och innermåttet i era skor så minimerar du risken att köpa hem något som inte passar. Har du möjlighet så ta även med tapet- eller färgprover från ditt hem så kan du redan på loppisen se om soffan du hittade passar in bland din övriga inredning.

Ta gärna med egna tygpåsar i olika storlekar för att bära hem dina fynd med. Har du en dramaten så ta även med den så slipper du bära omkring på dina fynd och kan ha båda händerna fria när du letar fler fynd. Är du ute efter porslin eller andra ömtåliga föremål så ha med emballage i bilen också som du kan packa in föremålen i för att inte riskera att dem går i sönder på vägen hem.

Kom när loppisen öppnar eller strax innan dem stänger

För att inte gå miste om de bästa fynden så är det bra att komma vid öppningstiden och ännu hellre 30 minuter innan. Besöker du ofta loppisbutiker så fråga personalen vilken dag de fyller på med nya saker så kan du planera in dina rundor efter det. Se till att ha god tid på dig att kika i alla skrymslen och vrån på loppisen.


Det kan också vara en bra idé att komma i slutet på dagen. Säljarna vill oftast gärna slippa bära med sig så mycket hem igen och kan då vara mer villiga att gå ner i pris för att få det sålt.


När du väl är på plats så ha en plan för din runda för att inte råka bli förvirrad och missa något intressant fynd. Tänk ut hur du ska gå när du kommer dit och arbeta dig systematiskt igenom alla borden - bord för bord.


Ha ett öppet sinne

När du går där och kikar bland borden så håll ett öppet sinne och se om det finns andra kreativa sätt att använda föremålet på än vad det egentligen är tänkt för. Stirra dig inte blind på färgen för detta kan lätt ändras, utan fokusera på formen på föremålet. Hittar du en fin tavla ska du inte heller bli avskräckt om den kommer i en ful ram eller tvärtom, en ny bild eller ram kan göra underverk och är ett lätt sätt att göra tavlan personlig.


Men även om det går att ändra föremåls användningsområden eller utseenden och kläder går att sy om är där ändå vissa saker som du bör undvika eller i alla fall tänka en extra gång på om du ska köpa. En av dessa är sprucken porslin. Även om det kan vara charmigt att tallriken eller koppen har spår efter användning så finns det en risk att det är bakterier som fått växa länge i sprickan. Men mindre skavanker kan du ha överseende med. Var även på vakt efter malhål, konstiga fläckar eller lukt i textilier. Dessa kan vara en utmaning att få bort och kanske inte värt besväret i slutändan.


Har du fått syn på en fin gammal lampa så räkna med att behöva dra om elen i den och är du inte elektriker så lämna in den till någon som kan det här med el för att inte riskera att göra något som kan innebära en fara senare. Räkna med att behöva plussa på minst 500 kr på priset för detta arbetet så att du vet vad priset kommer landa på innan du kan använda lampan hemma hos dig.


Våga rota

Bli inte avskräckt över att det är mycket saker huller om buller för det är när det är kaos som du hittar de bästa fynden. Ta dig tiden till att flytta och lyfta undan det som inte är intressant och rota runt bland föremålen. Våga ta för dig för du vet aldrig vad som gömmer sig därunder. Tänk bara på att vara försiktig i ditt rotande så inget går i sönder. Söker du något speciellt så fråga säljaren om de har det. Kanske står precis det du är ute efter bakom bordet i väntan på den rätta köparen.


Ta med kontanter och pruta

Även om det idag är vanligt med Swish så är det bra att ha med kontanter till loppisen eftersom det är få säljare som tar kort. Ta gärna med många små valörer och mynt för att inte missa ett fynd bara för du glömde kontanterna hemma.


Loppis är det ultimata stället att pruta på men det gäller att göra det med måtta och inte respektlöst. Kostar ett föremål redan en tia så behöver du inte pruta ner det mer. När du prutar ska du ta tidpunkten, mängden och skicket i beaktning för när alla de stämmer så kan du få ner priset rejält. Det ska också sägas att du inte behöver pruta om du inte vill. Det är inte för alla.


För att bli ett riktigt bra loppisproffs så gäller det att åka på många loppisar och öva upp dig. Då får du större chanser att hitta de riktigt bra fynden. Leta efter lokala loppisar på Facebook eller i lokaltidningen och var även uppmärksam efter skyltar om loppisar om du åker runt i samhället.


Var finns den bästa loppisen? Tipsa oss gärna här i kommentarerna eller skriv i någon av våra Facebookgrupper.



bottom of page