top of page

Hur förbereder du dig pÄ bÀsta sÀtt inför campingÀventyret?

Att campa i naturen Àr att ta till vara pÄ allt som naturen har att erbjuda, njut av solnedgÄngen efter en lÄng vandring, se solen gÄ upp över grantopparna och andas in den friska luften. Men vad behövs egentligen om du ska campa i skogen? Vi har satt ihop en mini guide som tar upp de viktigaste delarna att tÀnka pÄ för din nÀsta campingtur.


TĂ€lt

TÀlt i skogen pÄ campingen

Det Àr fÄ saker som slÄr att kliva ut frÄn tÀltet pÄ morgonen och se soluppgÄngen över grantopparna, men att hitta den dÀr perfekta platsen kan ta lite tid vilket ni behöver ta i berÀkning nÀr ni planerar er tur. Du vill gÀrna hitta en torr plan plats som ligger i lÀ. Denna fÄr gÀrna ligga i nÀrheten av vatten sÄ att du lÀtt kan diska efter du har lagat mat.


Du fÄr sÀtta upp tÀltet nÀstan överallt tack vare AllemansrÀtten, Àven pÄ privat mark, men hÄll avstÄnd till betesmarker och odlad mark. TÀltar du pÄ privat mark sÄ tÀnk pÄ att du enbart fÄr tÀlta i en natt om du inte har markÀgarens tillstÄnd för att stanna lÀngre. SlÄ heller inte upp tÀltet i nÀrheten av bostadshus eller tomter eller i naturreservat och nationalparker dÀr det Àr tÀltförbud. Men nÀr ni hittat er plats sÄ Àr det bara att slappna av och njuta av naturen.


Är ni nybörjare nĂ€r det kommer till att tĂ€lta sĂ„ kan en campingplats vara ett bra alternativ. Oftast finns det tĂ€ltplatser pĂ„ campingomrĂ„det som ni betalar nĂ„gra hundra kronor för att anvĂ€nda. DĂ„ fĂ„r ni sjĂ€lva vĂ€lja plats och har full tillgĂ„ng till campingens faciliteter. Det kan ocksĂ„ vara en bra idĂ© att hyra ert första tĂ€lt ifall ni inte Ă€r helt sĂ€kra pĂ„ om det Ă€r nĂ„got ni kommer tycka om. DĂ„ slipper ni betala dyra pengar för ett tĂ€lt av bra kvalitĂ©t. Trivs ni i tĂ€ltet och med tĂ€ltlivet sĂ„ vet ni sen vad ni Ă€r ute efter och kan dĂ€rmed göra ett mer sĂ€kert val av tĂ€lt.


Viktigt! LÀmna alltid platsen ni övernattade pÄ i samma skick eller bÀttre som den var nÀr ni kom. Ta med ert skrÀp och plocka gÀrna upp annat skrÀp ni ser om ni har platsen till det. Vi Àr gÀster i naturen och ska behandla den med respekt!


Underlag

För att inte frysa under natten sÄ Àr valet av liggunderlag ett viktigt val att göra inför din campingtur. Det finns flera olika varianter med olika egenskaper sÄ du behöver fundera ut i förvÀg vad som passar för dig. TÀltar du pÄ vintern sÄ kan tvÄ liggunderlag behövas, ett i cellplast och ett uppblÄsbart med isoleringsmaterial för att stÄ emot kylan i marken. TÀltar du pÄ sommaren kan det rÀcka med ett tjockt upplÄsbart eller ett enkelt i cellplats.


SovsÀck

Precis som vid val av underlag och tÀlt Àr det olika parametrar att ta hÀnsyn till i valet av sovsÀck. SovsÀckar isoleras antingen med dun eller syntetisk isolering och dessa har olika egenskaper. En sovsÀck av dun Àr lÀttare och ger mycket vÀrme. Den tar Àven mindre plats Àn en sovsÀck med syntetisk isolering dÄ den gÄr att rulla ihop tajtare. Detta gör ocksÄ att kostnaden för en sovsÀck isolerad med dun Àr högre. En sovsÀck med syntetisk isolering Àr dÀremot bÀttre pÄ att avleda fukt och hÄlla dig varm Àven vid fuktigt vÀder.


Mat

Matlagning pÄ trangiakök pÄ campingen

Hur mycket och vilken typ av mat du behöver ha med dig nĂ€r du ska campa Ă€r beroende pĂ„ hur lĂ„ngt du behöver bĂ€ra packningen men ocksĂ„ hur lĂ€nge du ska vara ute. Ska du enbart vara ute över en eller tvĂ„ nĂ€tter och inte gĂ„ sĂ„ lĂ„ngt sĂ„ Ă€r det mysigt att ta med riktiga rĂ„varor ut för att tillaga ute eller grilla. Vill du grilla mackor över öppen eld sĂ„ rekommenderar vi att du kollar in vĂ„r artikel om Ă€mnet med titeln ”Varma mackor eller Ramen?”. Ska du dĂ€remot gĂ„ lĂ„ngt eller vara ute lĂ€ngre sĂ„ Ă€r det bĂ€ttre att köpa frystorkad mat som tar liten plats i ryggsĂ€cken och tillagas lĂ€tt genom att blandas med varmt vatten.


MellanmÄl Àr ocksÄ bra att ha med sig för att fÄ upp energin och humöret nÀr det tryter. Nötter, dadlar eller annan torkad frukt Àr en bra kÀlla till energi som dessutom tar liten plats i ryggsÀcken.


Kolla redan i förvÀg ut om det finns möjlighet till att hÀmta vatten i nÀrheten av dÀr ni ska campa eller vandra. Kanske Àr dÀr en bÀck med rinnande vatten ni kan hÀmta ifrÄn eller ett vattenstopp i nÀrheten. HÀmta aldrig vatten frÄn ett stillastÄende vattendrag, det kan innehÄlla bakterier som kan göra dig sjuk. Vatten tar stor plats och vÀger en del sÄ fundera pÄ hur mycket vatten ni behöver. Finns dÀr inget vatten att hÀmta i nÀrheten av dÀr ni ska vara sÄ ta med extra vatten till alla.


Men vad ska du laga maten pĂ„? HĂ€r finns det flera alternativ du kan vĂ€lja mellan. Ett Ă€r att grilla över öppen eld, men eftersom kol och tĂ€ndvĂ€tska tar upp mycket plats och ifall du inte tĂ€ltar i nĂ€rheten av en grillplats sĂ„ Ă€r detta inget alternativ vi rekommenderar. Det vanligaste campingköket Ă€r ett trangiakök som du tĂ€nder med t-röd. Det Ă€r kompakt och rymmer allt du behöver för att kunna laga mat ute i naturen. Gasolkök Ă€r ett annat alternativ. Även detta Ă€r ett kompakt kök som Ă€r lĂ€tt att förbereda och till skillnad frĂ„n trangiaköket kan du i ett gasolkök reglera vĂ€rmen. TĂ€ltar du pĂ„ vintern Ă€r ett bensinkök att rekommendera dĂ„ det fungerar Ă„ret om och i alla vĂ€der.


Packning

RyggsÀck stÄendes pÄ strand

Det viktigaste nÀr det kommer till packningen Àr att lÀmna alla onödiga saker hemma. Dessa kommer enbart göra din tur jobbigare och inte vara vÀrda besvÀret, speciellt om du ska vandra lÄngt. Att bÀra en ryggsÀck pÄ 60 liter Àr redan tungt som det Àr efter ett tag och du behöver all utrymme du kan fÄ till det du behöver ha med dig.


I valet av ryggsÀck sÄ Àr det rekommenderat att prova den innan du köper den och se hur den sitter och att den kan bli uppassad till dig. Har du möjlighet sÄ provvandra med den innan du beger dig ivÀg för att minimera risken sÄ att inget sitter obekvÀmt eller spÀnner nÀr du Àr ivÀg. VÀlj gÀrna en ryggsÀck som Àr lÀtt och har mÄnga olika utrymmen för lÀttare Ätkomst av det du behöver komma Ät.


Är ni flera som ska campa sĂ„ dela upp maten och de gemensamma sakerna emellan er sĂ„ alla fĂ„r ungefĂ€r lika mycket extra vikt att bĂ€ra pĂ„.


TÀnk pÄ att packa smart, ha det som du anvÀnder minst lÀngst ner i ryggsÀcken och det du behöver snabbare Ätkomst till överst eller i ett lÀttÄtkomligt fack.


Bra att tÀnka pÄ

  • KlĂ€ dig lager pĂ„ lager. TĂ€nk pĂ„ att ha ett fuktavledande första lager, ett varmt andra lager och ett skyddande lager ytterst.

  • Ha med en powerbank och extra mobil som Ă€r fulladdad och avstĂ€ngd utifall era ordinarie mobiler slutar att fungera.

  • Glöm inte första hjĂ€lpen-lĂ„dan! Om olyckan Ă€r framme Ă€r det viktigt att sjĂ€lv kunna plĂ„stra om sĂ„r. Det kan dröja innan ni kan fĂ„ hjĂ€lp.

  • Ska ni ut och vandra sĂ„ berĂ€tta om er fĂ€rdvĂ€g och berĂ€knad Ă„terkomst till nĂ„gon som inte Ă€r med pĂ„ turen. DĂ„ kan personen larma ifall ni inte Ă€r tillbaka i den tid du tĂ€nkt dig. Glöm inte heller att meddela nĂ€r du Ă€r framme sĂ„ det inte blir ett pĂ„drag i onödan.

Behöver du inspiration pÄ var du ska campa? Följ oss pÄ Instagram dÀr vi delar med oss av massor av tips pÄ utflyktsmÄl i Sverige.


bottom of page