top of page

Hur blir du en grillmästare i sommar?

Grillning hör verkligen sommaren till. Här och var kan du känna lukten av grillat när du vandrar omkring i byarna och suget efter att själv få grilla blir inte mindre av det. Men för att bli en riktig grillmästare i sommar är där en del du behöver tänka på. Läs mer för att få en del tips och tricks för hur du kan göra din grillning i sommar till en succé.


Vad ska du tänka på när du ska grilla?

När du ska grilla är det viktigt att du placerar grillen på rätt ställe. Den ska stå stadigt och i lä så inte vinden riskerar att ta tag i och tippa den. Ställ inte heller grillen för nära huset eller något annat som kan ta eld. Detta gäller särskilt om du har en kolgrill. Det finns trots allt en risk att vinden tar tag i elden så den sprider sig okontrollerat.


När du ska välja kol så välj FCS- och SIS-märkt kol. FCS betyder att kolen kommer från ett miljöanpassat skogsbruk och SIS betyder att det är gjort av trä som inte är kemiskt behandlat. I valet av råvaror så är kravmärkt och närodlat att rekommendera. Ta också alltid för vana att tömma grillen på aska inför varje grillning. Detta kommer ge ett bättre resultat i slutändan.En hand som håller ett grilllock

Underskatta inte locket som hör till grillen. Den är inte bara där för skydd när du ska släcka grillen utan kan också användas medan du grillar för att göra maten mer saftig och god. Grillar du med locket på så tillagas maten jämnare och den blir snabbare tillagad. Det är nästan så att du kan grilla en stor stek och grädda en potatisgratäng på samma gång.

Förberedelserna inför grillningen

En av nycklarna till en lyckad grillning är tålamod. För att slippa stressa och tänka på grillen när gästerna kommer så förbered grillen i god tid före. Du kan grilla maten tills den är nästan klar och slänga på den på grillen igen strax innan gästerna kommer så har du perfekt grillad mat utan att dina gäster behöver vänta så länge.

Även när du ska grilla till dig själv är tålamod viktigt. Det tar minst 20-30 minuter att få till en bra glöd efter att du har tänt grillen om du grillar på en kolgrill. Lägg inte på maten förrän du ser ett lager vit aska över kolen.


För att du ska slippa springa och hämta en massa saker när du väl har startat grillen och därmed lämna den obemannad vilket ökar risken för olyckor så ställ fram alla kryddor, rubs eller marinader du ska använda dig av innan du börjar grilla. Ha gärna också en sprayflaska med vatten tillgänglig för att snabbt kunna släcka om fett och grillolja droppar ner på glöden och börjar brinna.


Grillar du med träkol så ska du vara försiktig när du tänder grillen. Häll aldrig på tändvätska när du väl har tänt på eftersom elden riskerar att sprida sig via strålen från flaskan till din hand och bränna dig. Det är så de flesta olyckor sker i samband med grillning. Allra bäst är det om du undviker tändvätskan helt och hållet då denna inte är så bra för miljön och kan lätt ge maten en otrevlig bismak. Testa istället att använda en eltändare eller tändpapper.


Innan du lägger på maten ska gallret vara hett för är gallret svalt riskerar maten att fastna och gå i sönder när du ska vända den. Vill du motverka ännu mer att maten fastnar på gallret så pensla det med olja innan det är dags att lägga på maten. Ett trick till som motverkar att maten fastnar på gallret är att lägga fram det du ska grilla i god tid före så det hinner bli rumstempererat. Kall mat har nämligen en större tendens till att fastna i gallret än rumstempererad mat.

Grönsaker kan du med fördel koka tills de blir nästan mjuka innan du lägger på dem på grillen. Förutom att resultatet blir godare så blir även grilltiden kortare. Detsamma gäller tjocka revben eller kycklinglår.

Gör grillningen till succé

Grillning på stranden

När du är klar med alla förberedelser så är det dags för höjdpunkten, själva grillningen. Oavsett om du grillar vegetariskt eller kött så finns där saker du kan göra för att göra grillandet så bra som möjligt.


För att göra maten lite roligare så använd gärna en marinad eller glaze till det du grillar. Det passar lika bra oavsett om du grillar kött eller vegetariskt. Tänk på att torka av marinaden innan du lägger på maten på grillen. Den marinad som droppar ner i glöden fattar lätt eld och riskerar att bränna maten. En glaze kan ge en söt och karamelliserad yta på till exempel grönsaker och göra dem mycket godare. Den ska du pensla på när maten nästan är färdiggrillad. Eftersom den oftast innehåller socker som lätt bränns vid riskerar maten lättare att brännas med glazen på. Passa därför maten noga efter att du har penslat på glazen.


Även om det är lockande så är det bäst att inte vända på maten så mycket när den ligger på grillen. Låt den va tills den fått en fin stekyta, detta gäller särskilt om du grillar kött. När det är en stekyta så kan du vända på den. Detta behåller det saftiga i maten och gör så att den inte blir torr och tråkig.


Låt grillningen ta sin tid. Det går inte att snabbgrilla något genom att lägga det närmare glöden. Det som händer då är att ytan blir vidbränd medan insidan inte hinner bli klart. Flytta upp grillgallret från glöden eller flytta maten åt sidan på gallret där värmen är lägre. Du kan också bara hälla kol i halva grillen och låta den sidan värmas upp. Då får du en sida på grillen som inte är lika varm där du kan lägga dina tillagade bitar för att hålla dem varma och färska utan att de blir överstekta.


Grillspett på en grill

Grillar du spett så blanda inte olika råvaror på samma spett. Eftersom de olika råvarorna kräver olika lång tid på grillen för att bli klara så riskerar du att bränna vissa saker medans resten fortfarande håller på att bli klart. Så separera råvarorna och sätt kött, fisk, skaldjur och grönsaker på var sitt spett för bästa resultat.


Slutligen så glöm inte tillbehören. Gör goda såser, ha till ost eller gör en trevlig sallad. Det är tillbehören och kombinationen av något kallt och krämigt tillsammans med det grillade som kommer göra att det du grillat blir succé i sommar.

När du sen är klar med grillandet och grillen har svalnat så återanvänd kolen och briketterna som inte hunnit brinna ner helt. Lägg dem i en påse och skaka av askan så kan du använda det som blev kvar även nästa gång du grillar. På så vis sparar du både pengar och på miljön då du inte behöver köpa ny kol lika ofta.

Varför inte passa på att besöka Höga kusten i sommar? Eller utforska bilkyrkogården i Båstnäs? Det och fler tips på vad du kan göra hittar du i vår artikel om 5 tips på upplevelser du inte får missa i sommar!


Vill du möta likasinnade och få fler tips på vad som händer i just din region? Gå med i någon av våra Facebookgrupper för just din region!

Comments


bottom of page