top of page

Göteborg, tips på saker att se och göra

Sveriges näst största stad behöver nog ingen större presentation. Här, på Sveriges västkust, hittar ni hamnstaden som kanske är mest känd för Liseberg, fisk, goa gubbar som heter Glenn, Göteborgshumor och Håkan Hellström.


Göteborg, som är lite av en storstad i småstadsformat bjuder på det mesta - allt från nöjen för barnen, shopping och kultur till natursköna utflyktsmål. Det svåra är inte att komma på saker att göra, utan att välja vad som ska få komma med på listan.


Att göra

Människor på en gata i kvarteret Haga i Göteborg.
Haga är ett mysigt område att strosa runt i

1. Strosa i Haga

Här, i en av Göteborgs äldsta stadsdelar, finns mycket av det gamla bevarat. De äldre husen, kullerstenarna och den härliga atmosfären gör det väl värt ett besök. Kika in i små, lokala butiker eller slå dig ner och ta en fika på en uteservering.



Blommor i Trädgårdsföreningen, Göteborg, med ett hus i bakgrunden.
Det blommar i Trädgårdsföreningen

2. Besök någon av Göteborgs parker

Göteborg har några helt fantastiska trädgårdar, är du växtintresserad är de definitivt värda ett besök men även annars är de ett härligt stopp att ta en liten paus vid.

Trädgårdsföreningen

Den mest centrala är Trädgårdsföreningen. Den hittar du rakt fram vid centralen, men det finns även en ingång via Avenyn. En oas mitt i centrala Göteborg med andra ord. Det är en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker, med stora planteringar, woodlands, en enorm rosplanteringa och Palmhuset med de exotiska växterna (perfekt en regnig dag!) Strosa runt, slå dig ner på någon av de öppna ytorna eller låt barnen leka av sig i lekparken.


Slottsskogen

Här vill jag tipsa om att stanna till i Azaleadalen och spana in alla blommande Azaleor och Rhododendrons. De hade inte börjat blomma riktigt när jag var där i mitten av maj, men snart borde allt stå i blom.


En äng av vårblommor inne på Botaniska trädgården i Göteborg.
Vårblommor på Botaniska trädgården

Botaniska Trädgården

Sist men inte minst vill jag tipsa om ett besök i Botaniska Trädgården. Det är en av Europas största med 175 hektar och 16 000 olika arter. Just nu blommar vårlökarna helt fantastiskt och snart står hela parken i full grönska. Vandra upp till stenpartiet och njut av det vackra vattenfallet.



Poseidon vid Kungsportsplatsen med konsthotellen i bakgrunden .
Poseidon vid Kungsportsplatsen med konsthotellen i bakgrunden.

3. Besök ett museum

Göteborg bjuder på mängder av kulturupplevelser, så passa gärna på att besöka ett museum när du är här.


Konst

Längst upp på Götaplatsen, vid den kända statyn Poseidon, hittar vi Göteborgs konstmuseum, Göteborgs konsthall och Hasselblad Center. Ett perfekt stopp om du vill njuta av konst i världsklass.


Maritiman

I centrala Göteborg, vid kanalen, ligger Maritiman. Perfekt för dig som vill utforska och lära dig mer om olika båtar och fartyg.


Volvo Museum

8000 kvadratmeter för bilälskaren. Volvo Museum bjuder på en resa genom Volvos historia, från 1927 fram till idag.

Aeroseum

Flygmuseet som ligger insprängt i en gammal hemlig försvarsanläggning. Spana in stridsplan, helikoptrar, civila flygplan och missa inte att testa en flygsimulator.


Göteborgs Naturhistoriska Museum

Lär dig mer om jordens historia och livets utveckling, titta på dinosaurieskelett, vackra koraller och världens enda monterade blåval.


Shoppinggatan Fredsgatan, precis vid Nordstan i Göteborg.
Shoppinggatan Fredsgatan, precis vid Nordstan

4. Shoppa

Göteborg är perfekt för shopping. Strosa runt i mysiga Haga, kolla in butikerna längs Kungsgatan, Magasinsgatan och Avenyn eller varför inte bege dig bort till Majorna där du med fördel letar second hand-fynd?



5. Gå på match

Göteborg är en stor idrottsstad. Fotboll och hockey är de två största sporterna, men handbollen har också varit stor här. Man hejar på IFK, Häcken eller ÖIS på fotbollsplanen men när det är hockey så är det bara Frölunda som gäller.


Ska ni ses på Ullevi? Då gäller det att hålla lite koll. Är det vid Ullevi eller Gamla Ullevi ni ska träffas, och vilken var det nu som var äldst?

Det är faktiskt Ullevi som är den gamla arenan. Varför göra det enkelt?



Alfons Åbergs Kulturhus
Alfons Åbergs Kulturhus

6. Skoj för barnen!

Göteborg bjuder på många aktiviteter som passar barnen, både stora, små och vuxna med barnasinnet kvar.


Liseberg

Ett självklart stopp på resan om man gillar nöjesparker. I år fyller parken 100 år och firar så klart detta lite extra, bland annat med den nya berg- och dalbanan Luna.

Alfons Åberg

Alldeles intill Centralstationen och Trädgårdsföreningne ligger Alfons Åbergs Kulturhus. Här kan du gå på teater och upptäcka Alfons fantastiska värld.


Universeum

En upplevelse för hela familjen. Universeum är ett spännande vetenskapscenter med allt från Amazonas regnskog, teknikverkstad till rymden.


Sightseeing-båten Paddan fyll med människor, i kanalen i Göteborg.
En tur med paddan är en riktig klassiker.

7. Ta en tur med paddan

En turistattraktion som nog måste räknas som en klassiker idag. Upplev Göteborg från vattnet och få en guidad tur genom vallgraven och 1600-talskanalerna.


Entrén till Saluhallen i Göteborg.
Njut av god mat från Saluhallen

8. Njut av färsk fisk

Äter du fisk? I så fall är ett besök i Göteborg inte komplett utan att ha upplevt lokala fisk- och skaldjur.


Göteborgs mest kända fiskebutik Fiskekyrkan, eller Feskekôrka som den lokalt kallas, renoveras för tillfället och öppnar igen först hösten 2023. Då är den ett givet besök, både för sin fantastiska arkitektur och de färska råvarorna.


Ta en sväng förbi Saluhallen och köp färska delikatesser eller boka bord på någon av alla fiskrestauranger.



Bo


Clarion Hotel Post

Precis vid Centralstationen ligger Clarion Hotel Post. Mer centralt än så går knappt att hitta. Tips: Missa inte deras takpool och terrass med 360 graders utsikt över Göteborg.


Barken Viking

Varför inte passa på att bo på en båt under Göteborgsbesöket? På Barken Viking ligger vid Gullbergskajen, ca 5 minuters promenad från Nordstan.


Liseberg Grand Curiosa Hotel

Liseberg firar som sagt 100 år i år och en av nyheterna är deras hotell, Grand Curiosa hotel. Ett spektakulärt hotell, gjort för barnen och med Liseberg precis utanför dörren. Man behöver faktiskt inte ens lämna hotellet för att åka karusell!


Spa

Kombinera boendet med spa. I Gothia Towers finns Upper House Spa och här får du både lugnet och närheten till Cityliv. Missa inte deras friliggande utomhuspool med glasgolv. Flera restauranger, Liseberg, Universeum och Scandinavium ligger precis runt hörnet och man promenerar lätt in till centrum.


Trendigt

Är du sugen på något speciellt så är tipset att spana in nyöppnade Jacy’z Hotel & Resort. Den 100 meter höga skyskrapan bjuder på ett spännande helhetskoncept med restauranger, barer och upplevelser. Passa till exempel på att besöka deras Pool Club, Pachanga.


Mat & dryck

Egg & Milk

Ät brunch på Egg & Milk

Från Linné kliver du in till ett riktigt klassiskt, amerikanskt 50-tals diner. Här serveras brunch hela dagen, och det blir snabbt fullt på helgerna.


Ät lunch på Mackluckan

Nyligen öppnade Hasselssons i Majorna, kända för sin fish ’n’ chips, pop up butiken “Mackluckan” inne på Saluhallen och det har redan blivit ett riktigt populärt lunchställe. Än så länge planerar de att hålla öppet under sommaren men det är nog många som hoppas på att butiken ska bli permanent.


Entrén till Fiskbar 17 i Göteborg.
Fiskbar 17

Ät middag på Fiskbar 17

Här njuter du av färsk fisk i en avslappnad atmosfär. Fiskbar 17 hittar du på en innergård på Magasinsgatan 17.


Café Husaren, skyltfönster med deras klassiska stora bullar.
Café Husaren

Ta en fika på Café Husaren

Kanske har du sett den gigantiska kanelbullen? Det är på Café Husaren i Haga man hittar den.


Kiosken Lasse på Heden.
Lasse på Heden

Ät en halv special hos Lasse på Heden

Lasse på Heden är en riktig Göteborgsklassiker. En kiosk känns kanske långt ifrån lyxkrogarna men Lasses satsar på att vara Sveriges bästa gourmetkiosk och är speciellt kända för sin hemmagjorda potatismos.


Missa inte!

Ta en paus från stadspulsen. Packa en picknickkorg, besök någon av Göteborgs alla utsiktsplatser och njut av Göteborg från ovan.


I Haga finns Skansen kronan, ett försvarstorn från 1600-talet, som är ett väldigt populärt utflyktsmål och som bjuder på fantastisk utsikt över Göteborgs takåsar.


Mitt eget smultronställe i Göteborg är utsikten vid Överås. På Google maps kallad “Överås Utsiktsplats” men jag vet att många brukar benämna det som “Snikens kulle”. Snikens kulle finns däremot även det utmärkt på Google maps och är en annan fin utsiktsplats bara en kort bit därifrån, i Lunden.


Lättast tar man sig till Överås utsiktsplats från Överåsgatan, vid Överås Slott. Där vägen svänger vänster, precis innan husen, finns en trappa upp till höger mot skogen. Följer man den väntar en brant, slingrig väg uppför berget. Man kommer upp mitt i utsiktsplatsen. Där finns bänkar och en hel fantastisk vy över Göteborg. Du ser bland annat Liseberg, Gothia Towers, Sveriges högsta byggnad Karlatornet, läppstiftet och Ullevi.

Fortsätter man lite inåt hittar man en lite undanskymd gräsplätt, perfekt för picknick.Vill man kan man fortsätta in mot skogen och där finns en alternativ väg ner. Håll till höger och gå ner för alla trappor, fortsätt höger vid den lilla “dammen” och fortsätt ner för ytterligare några trappor. Då kommer du ut vid en lite mer anonym stig vid Överåsgatan, precis innan trappan du gick upp för i början.

Det brukar vara väldigt lugnt där uppe, men räkna med mycket folk och härlig stämning när det är konsert på Ullevi.


Hemesterguidens rekommendation

Befinner du dig i Göteborg på en tisdag så vill jag tipsa om att besöka Olssons Vin. Varje vecka kör de temat “Canvas & Cava”, där man får en flaska vin, en tom canvas-tavla och så mycket färg man behöver. En rolig twist på att gå ut och ta ett glas vin med vännerna eller dejten.


Vill du tipsa oss?

Det finns som sagt otroligt mycket att uppleva i Göteborg.

Har du något smultronställe som vi missat?




bottom of page