top of page

Getåravin - En fantastisk vandring i det 200 år gamla naturreservatet

Uppdaterat: 23 mars 2023

Getåravin är en av Norrköpings mest unika och välbevarade sevärdheter. Den har inte bara en historisk betydelse utan är också en populär turistattraktion. Läs vidare för att ta reda på mer om denna spännande vandringsupplevelse i Norrköping.


När jag steg ur bilen och andades in den fuktiga luften, visste jag att jag var på rätt plats. Jag kunde höra vattnet strömma och känna den friska brisen från det. Jag var vid Getåravin i Norrköping, ett grönskande naturreservat med en lång historia.


Getåravin är en plats full av liv, natur och historia. Här får du uppleva naturens skönhet och kraft samtidigt som du kopplar av och njuter av lugnet. Det är en spännande park att uppleva oavsett årstid men vackrast är det nog på våren då ett oändligt hav av vitsippor omringar bäcken.


Naturreservatet Getåravin i Östergötland. Vandring på stigarna i en naturskön miljö.

Bildspel från Getåravin


Jag börjar min vandring upp längs bäcken som omringas av ormbunkar och uråldriga granar och tallar. Här finns flera broar, eldstäder och picknickbord att slå sig ner vid med en kopp kaffe i handen. Jag passerar flera människor som också är ute och njuter av denna vackra plats. Här och var längst stigarna sitter det informativa skyltar om naturreservatets historia, unika flora och fågelliv.


Toppen naturreservatet Getåravin i Östergötland Norrköping, med utsikt över Bråviken. Utkikspunkten Korpklint.


Utsiktsplatsen Korpklint i Getåravin


Vandringen är ca 3 km lång men det går att korta av den på flera ställen och vända tillbaka om man vill. Mitt personliga tips om du vill ha en mer utmanande vandring är att fortsätta upp till utsiktsplatsen Korpklint. Vandringen hit går genom vacker, gles tallskog med ett täcke av granris. Väl uppe belönas du av Östergötlands vackraste vyer, där du tittar ut över den vackra, glittrande Bråviken och Norrköping.


Getåravin har funnits i över 200 år och har en lång historia. Den skapades genom en sprickzon som under årmiljoner formades till en djup ravin som sen har fyllts upp med sand. Efter istiden har vatten eroderat ner genom sanden och på så sätt bildades en v-formad ravin.


När parken färdigställdes på 1800-talet blev det snabbt ett populärt turistmål. Den ägdes och grundades av bröderna Robert och Alfred Nobel, som då ägde det närliggande Getå turisthotell. Vattenfallen och dammarna från den tiden finns inte längre kvar, däremot finns stigarna och de gamla ekarna kvar.


En karta över naturreservatet Getåravin i Östergötland Norrköping  med information om dess historia, flora och djurliv

Karta över GetåravinEfter min fikapaus vid ett av picknick borden så börjar jag ströva tillbaka ner mot parkeringen. Jag spatserar längst stigen, tittar upp och ser dem omslutande träden och upplever parken nästan som en pelarsal. Ravinens väggar och höga träd skapar ett tak av skugga över den rika skogen. Här och var passerar jag små forsande vattenfall som mynnar ut i den klara bäcken. Här kan du se ovanliga fiskar som bäcköring, flodnejonöga och om du har tur kan den färgglada Kungsfiskaren sitta uppe i trädkronorna. Jag får en känsla av att jag befinner mig i djungeln.En slingrande bäck som sträcker sig in i skogen i Getåravin. Vandring i naturreservatet Getåravin i Östergötland Norrköping. Vandra på stigarna i en naturskön miljö. Djungelliknande skog med unik fauna och flora.

En djungelliknande natur


Getåravin är ett naturreservat av hög betydelse. Bäcken fungerar som en naturlig barriär för fisk och andra vattenlevande djur och hjälper till att skydda och bevara det biologiska livet i området. Denna unika plats är hem för många olika arter av växter och djur som trivs i den frodiga miljön.


Så, när du besöker Getåravin i Norrköping, tänk på att du också besöker ett naturskyddsområde som bidrar till att skydda och bevara vårt lands vackra miljö.


En vandringsstig med orangea markeringar. Vandring i naturreservatet Getåravin i Östergötland Norrköping. Vandra på stigarna i en naturskön miljö. Djungelliknande skog med unik fauna och flora.

Kort Fakta om Getåravin:

  • Getåravin ligger ca 1 mil nordöst om Norrköping i Östergötland.

  • Parkering finns längst ner vid ravinen. Du kan även parkera längst grusvägen en bit upp.

  • Vandringen är ca 3 km lång, lättvandrad och därmed barnvänlig. Om du väljer att vandra upp till utkiksplatsen (8 km) så kan du förvänta dig svårare terräng och ett flertal branta stup.

  • Här finns också en anpassad MTB-cyklings led.

  • Hotell och restaurang Villa Fridhem ligger i närheten, för de som vill förlänga sin tur.

Vill du ha fler tips på saker att göra i Östergötland? Läs gärna vår artikel "5 ställen att besöka i Östergötland"

Comments


bottom of page