top of page

Gästartikel: Bakglädje med Astrid

Doften av en varm äppelpaj, nybakta tekakor med smält smör, den perfekta bröllopstårtan i tre våningar till broderns bröllop, känslan av att bita i en nybakt chokladdröm så spröd att den smälter i munnen… Bakning, kan vi kalla det för en folksport? Det är i alla fall en passion som delas av väldigt många runt om i vårt avlånga land.


Astrid Park heter jag och är ambassadör för Hemesterguiden Västernorrland. Jag fyller 40 i år och bor i en liten by utanför Örnsköldsvik tillsammans med min 11-åriga son och studerar nu etnologi på distans. Älskar att vara aktiv liksom att finna ro i stunden: kallbada, vandra, anordna temafester för sonen och hans vänner, skriva & läsa och varje höst hjäper jag sonen i hans kampanj ”Alves drömmar för Världens Barn” där vi tillsammans bakar & säljer drömmar. Bakning är ett stort intresse och här beskriver jag vad ”bakglädje” betyder för mig.


Själv har jag älskat att baka så länge jag kan minnas, tänker jag tillbaka på min barndom är det många minnen av mig och min bästis som var och varannan dag bakade tillsammans. Ibland gjorde vi bara smet av chokladbollar och åt med sked, många, många gånger gjorde vi smulpaj med rabarber och ett särskilt minne jag har är från hemkunskapen där vi skulle baka bullar och vi tänjde då verkligen på fysikens lagar med mängden socker som gick att få i bullarna...


Jag har fortsatt baka förbi tonåren och upp i vuxen ålder, har alltid gillat att testa nya smaker, hitta på egna varianter och ja, jag älskar självklart även att äta sötsaker! I 20-års åldern hade jag en period då jag bakade varje dag och tog med mig till jobbet plus att jag såg till att alltid ha en rulle deg till chocolate chip cookies i frysen, för att mitt hem alltid skulle kunna dofta av nybakt när jag fick besök. Ambitiöst nåt så!

Sen föddes min son och mina planer på att bli en riktig bullmamma omkullkastades av än den ena allergin efter den andra; ägg-nej! Nötter och mandel? - Absolut inte!! Soja då? Nej inte det heller! Och många fler födoämnen lades till på listan.


Till slut kändes det som det enda vi kunde baka var chokladbollar och mina bakstunder blev allt färre. Det var inte alls något roligt, jag ville ju dela min bakglädje med sonen. Men så vände det, med lite vilja och experimenterande och hjälp från bekanta lärde jag mig att det mesta faktiskt går att baka, även utan ägg. Glädjen i bakningen kom tillbaka, viljan att experimentera, försöka, låta mig misslyckas och försöka igen. Nu bakar vi både jag och sonen, med glädje. Jag bakar gärna bröd till utflykter i skog och mark, han bakar gärna saffransbullar med vit choklad till jul, varje höst bakar vi tillsammans drömmar i tusentals. Ja ca. 13 000 blev det i höstas, till förmån för Världens Barn. Nya spännande smakkombinationer kommer vi på varje gång också.


Att baka är ungefär som när man var liten och lekte med play-doh, en resa in i fantasin med en sprudlande hjärna full med idéer på möjliga (och omöjliga ibland) smakkombinationer. Bakning är också min ventil, en slags meditation där jag kan släppa allt och bara njuta av stunden. Till min stora glädje har jag äntligen lyckats få till ett riktigt bra recept på chocolate chip cookies utan ägg, nu kan både sonen äntligen få njuta av min favoritkaka och jag kan återigen ha en degrulle färdig i frysen, till dess vi får besök igen!


Äggfria chocolate chip cookies, med vit choklad

125 g mjukt smör

1 dl råsocker

2 tsk majsstärkelse utvispat i 2 msk vatten

1 ½ dl vetemjöl

¾ dl fiberhavregryn

½ tsk bakpulver

100 g vit choklad (fazers är nötfri och god!)

¼ tsk salt


Gör så här:

Vispa vatten och majsstärkelse. Vispa smör och råsocker krämigt i en annan bunke. Rör sedan ned majsstärkelse blandningen. Blanda i vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt i smeten. Hacka chokladen grovt och blanda i. Lägg ett bakplåtspapper på bordet och lägg den välblandade degen på. Forma till den med händer och genom att rulla den fram och tillbaka i bakplåtspappret tills den fått form av en “korv”, ca 5 cm i diameter och lägg den i frysen i minst 30 min. Sätt ugnen på ca 180 grader, skiva rullen i ca 1 cm tjocka skivor, här brukar jag forma till de lite, trycka in chokladbitarna som faller ut och sen lägger man kakskivorna på en plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter, till de har fått en fin gyllene färg.


Slutligen, njut av bakningen. Njut av att skapa själv som avkoppling eller som en rolig aktivitet tillsammans, stor som liten. Tjuvät degen (pajdegsbollar kan vara ett av världens godaste fika!), slicka ur skålarna, packa ned fikat och ta med ut på alla äventyr i vår vackra natur. Allt smakar bättre ute och hembakt, ja det kan ju inte bli mer rätt än så! Och precis som med allting annat, våga. Våga testa att byta ut saker i recept för att göra det äggfritt, glutenfritt, mjölkfritt osv. Och våga modulera recepten, efter vad ni själva tror passar bra, stoppa i godis ni gillar, tänk ut nya smakkombinationer och ha roligt. Baka är glädje och ska vara en njutning, både under processen att skapa det och sedan när man får äta upp det!


Astrid Park


Är du också intresserad av att bli ambassadör hos oss eller att skriva en gästartikel? Följ oss på Facebook och Instagram, och hör av dig till oss via privat meddelande eller till kontakt@hemesterguiden.se med vad du vill skriva om.

コメント


bottom of page