top of page

Gör pumpashoppningen till ett äventyr för hela familjen och besök en lokal pumpagård!

Uppdaterat: 21 okt. 2020

Var brukar du köpa dina pumpor? Åker det ner en halvledsen pumpa i kundvagnen i matbutiken när det veckohandlas eller gör du pumpashoppingen till en ordentlig utflykt? Det finns gott om gårdar som odlar egna pumpor och att handla där brukar både vara billigt och en upplevelse. Hemesterguiden har besökt Pumpa shop i Hermanstorp utanför Malmö där familjen Emanuelsson odlar uppemot 50 olika pumpasorter!

Orangea pumpor på en höbal.

Bildkälla: Emma Ståhl


Det är fredag eftermiddag, solen skiner för första gången på en hel vecka och det är dags att inhandla årets pumpor som ska få pryda hemmet under Halloween. Färden går söderut från Malmö mot Vellinge där vi svänger av motorvägen och fortsätter på landsvägarna i solskenet. Fastän att gps:en är satt missar vi en sväng och får vända på en pilallé lite längre fram, de skånska landskapen är förtrollande vackra även på hösten.


Några minuter senare börjar vi närma oss vårt mål och ser en höbal med en skylt där det står pumpor med stora bokstäver följt av öppettider och en pil som pekar ner på en smal grusväg.

En skylt på en höbal med åker i bakgrunden.

Bildkälla: Emma Ståhl


Grusvägen är full av djupa hål efter hällregnet dagen innan och man får köra långsamt och sicksacka fram så gott man kan med bilen. Lite längre fram får vi möte av en bil som precis lämnat gården och vi tvingas båda halvt ut i diket, vi vinkar glatt till varandra som tack när vi passerar. Vi kör vidare och passerar en stor hage där ett 50-tal får går runt och betar i godan ro.

Bildkälla: Emma Ståhl


Pumpa shop i Hermanstorp, dit vi är på väg, ligger på Hermanstorpsvägen på slätten mellan Vellinge och Trelleborg och i flera generationer har familjen Emanuelsson drivit lantbruk här. Under de senaste åren har försäljningen av pumpor, både matpumporna och prydnadspumporna, ökat kraftigt och de fortsätter bara att bli mer och mer populära och idag odlar familjen uppemot 50 olika sorter som de främst säljer på gården.


Väl inne på gårdens grusplan parkerar vi bilen intill en lada som fått en tydlig parkeringsskylt som vittnar om att stället är välbesökt på helgerna, något som jag får bekräftat av Helen Emanuelsson väl inne i ladan. Hon är mycket nöjd över hur många kunder som handlade förra helgen och är positiv inför denna helgens försäljning.


Utanför ladan står ett stort släp med klassiska orangea pumpor och bredvid ligger en hund och håller koll på alla som går in och ut, inne i ladan springer en liten svart katt med bruna fläckar och vita tassar runt och leker bland pumporna. Lekfull men något skyggare än hunden utanför och därför något svårare att fånga på bild.

Ett släp med massa pumpor står utanför en lada där människor är på väg in och ut.

Bildkälla: Emma Ståhl


Ladan svämmar över av pumpor i alla dess färger och former och det är nästan svårt att ta in allt och att bestämma vilka man ska ta med sig hem ännu svårare. Vi tar en kundkorg i form av en kartong och börjar kika runt efter de finaste pumporna. "Bara rota var ni vill! Där är massa där bakom också." ropar Helen till oss och pekar på kartongerna som står bakom höbalarna som agerar bord. Längs med väggarna hänger ljusslingor som ger ett mysigt sken i den något dunkla ladan.


Precis innanför dörren till höger ligger en höbal med pumpor och ovanför på väggen hänger en stor stor handskriven orange skylt där det står "Matpumpor 15:-/kg". Bredvid denna hänger ytterligare en handskriven skylt, denna gul, med recept på pumpaspagetti som man gör av en viss sorts pumpa som heter Spagettipumpa.


Helen Emanuelsson är iklädd en orange tröja och skämtar och pratar glatt med alla kunder som kommer på härligt bred skånska. Vi frågar henne om hur det kom sig att de började odla pumpor och hon berättar då att hennes son som nu är i 20-årsåldern ville odla något hemma på gården och att valet föll på pumpor. "Sen eskalerade det och nu står jag här. Och var är pågen nånstans?" säger Helen med glimten i ögat och skrattar.

Bildkälla: Emma Ståhl


Vår pappkartong börjar bli full och vi beger oss till kassan som är ett bord med en swishskylt och ber Helen att räkna ihop vad vi ska betala, hon tittar ner i vår kartong och räknar. Precis när jag ska skicka iväg betalningen håller Helen upp en alldeles underbart knottrig pumpa från andra sidan ladan och frågar om vi kanske gillar den också, de är tydligen väldigt ovanliga de där knottriga pumporna och den är så vacker att vi inte kan låta bli och den får följa med hem tillsammans med de andra pumporna. För alla våra vackra dekorationspumpor betalade vi 150 konor, rena klippet alltså!

En kartong fylld av prydnadspumpor.

Bildkälla: Emma Ståhl


Att ge sig ut och handla sina pumpor på gårdarna där de odlats är inte bara en rolig upplevelse utan ger dig möjligheten att med säkerhet säga att pumporna du köpt är lokalt odlade och inte har fraktats långa sträckor. Ett tips är att besöka någon gårdsbutik i närheten också när du ändå är ute och far och kanske ta en fika eller lunch där!


Familjen Emanuelssons på Pumpa Shop i Hermanstorp säljer pumpor i rasande takt fram till Halloween, sen är säsongen över. Vill du läsa mer om det här stället kan du göra det på deras Facebook eller Instagram.


ANDRA STÄLLEN ATT KÖPA PUMPOR

Det är inte alltid lätt att hitta gårdar eller andra ställen som säljer pumpor då de oftast är butiker och gårdar som verkar lokalt och förlitar sig på marknadsföring i form av att folk pratar med varandra. Vi har försökt samla några ställen här nere men ligger inget av de nära dig, testa att kolla runt och fråga vänner, familj, i lokala Facebookgrupper, och håll koll i lokaltidningen efter annonser!



Lilla Bjers (Gotland)

Ravelsmarks gård (Jönköping)


Gripenbergs Gårdsbutik (Östergötland)

Hermelins (Östergötland)


Missade vi stället där du brukar köpa pumpor? Skriv gärna i någon av våra Facebookgrupper i så fall. Klicka HÄR för att hitta gruppen som tillhör din region!

bottom of page