top of page

Från norr till söder: 10 tips för din hemester i Sverige

Sommaren närmar sig och det är därför hög tid att börja planera för sommarsemestern! Vi vurmar såklart för Sverige och allt som finns att göra på hemmaplan. För att göra din planering enklare har vi samlat ihop 10 tips på resor i Sverige, från norr till söder.


Upptäck Abisko nationalpark och Kungsleden

Abisko nationalpark i Lappland är en av Sveriges nordligaste nationalparker, endast Vadvetjåkka nationalpark ligger längre norrut. Här kan du förvänta dig magiska vyer över fjäll och sjöar som den sagolika Trollsjön


Kungsleden är en av våra mest kända vandringsleder och dess nordligaste led går mellan Abisko och Nikkaluokta. Vandringen är 107 km och beräknas ta ungefär 7 dagar, beroende på vilken erfarenhet man har. I nationalparken finns STF Abisko Turiststation som erbjuder både hotell, vandrarhem, stugor och restaurang. För dig som vill uppleva mer av den vackra naturen som Sverige erbjuder, rekommenderas ett besök upp till norr!


Höga kusten och Örnsköldsvik

Höga kusten har ett av Sveriges mest unika landskap med dess höga klippor och djupa dalar. Området är klassat som ett UNESCO världsarv sedan år 2000 och det är inte svårt att förstå varför! Höga kustnleden är en 13 mil lång vandring som är indelad i 13 etapper och löper längs med kust- och skogsområden vilket gör det till en unik naturnära upplevelse. Till Höga kusten räknas Örnsköldsvik, Härnösand, Kramfors och Sollefteå in och vi ska fokusera på det Örnsköldsvik har att erbjuda.


Örnsköldsvik, även känd som Övik, är en charmig kuststad i hjärtat av Höga Kusten! I staden finns mycket att se och göra. För de som gillar att utforska naturen är ett besök i Skuleskogen Nationalpark ett givet besök. Örnsköldsvik har också flera fina stränder, varav en av de mest populära är Skuleskogen strand. Den vita sanden och det klara vattnet gör stranden till en idealisk plats för solbad och bad. För barnfamiljer kan även ett besök på äventyrsbadet Paradiset vara en rolig utflykt. Badhuset är ett av Sveriges största äventyrsbad där både fartfyllda attraktioner och en rogivande spaavdelning samsas under samma tak.


Kvinna går i Skuleskogens nationalpark
Skuleskogens nationapark Foto: Lola Akinmade Akerstrom

Cykla i Dalarna

Upplev Dalarna och dess skönhet från sadeln! Här finns många vackra cykelleder att upptäcka. Om du gillar en utmaning i form av cross country-cykling har Visit Dalarna sammanställt en lista över cross country-leder i samarbete med Biking Dalarna. Med över 80 olika leder är detta ett riktigt cykelparadis. Om du istället är ute efter en lugnare cykelsemester, med möjlighet till mysiga stopp längs med vägen, finns här en lista med olika turer som lämpar sig för dagsutflykter. Här får du tips på platser värda att besöka och vägbeskrivningar. Vi rekommenderar den härliga Lekstandsturen.


Två personer på cykel i Dalarna, en Dalahäst syns i bakgrunden
Cykeltur i Dalarna. Foto: Anna Holm/Visit Dalarna

Strosa runt i mysiga Nora

Nora är en ort belägen i Bergslagen och är känd för att vara en av tre trästäder (tillsammans med Hjo och Eksjö). Nora består av mysiga smågator och vackra trähus. Om du gillar loppisar är det här en perfekt destination för dig, här finns massor att upptäcka. En av Noras stoltheter är den lokalproducerade, alltid dagsfärska, glassen Noraglass som finns att köpa runt om i staden. Vi rekommenderar ett besök hos Kafé Strandstugan där man kan slå sig ned och äta sin glass samtidigt som man får en härlig utsikt över Norasjön.


Flicka sitter och äter klubba utanför en butik i Nora
Foto: Frida Edlund/Visit Nora

Båttur till Fjäderholmarna

Vare sig om du bor i Stockholm eller om du är på besök rekommenderas en tur till Fjäderholmarna i Stockholms skärgård. Ögruppen ligger endast en båttur från Slussen och trots sin närhet till stan ger ett besök på Fjäderholmarna ordentlig semesterkänsla. Missa inte att besöka lokala hantverksbutiker som Fjäderholmarnas Krukmakeri och Fjäderholmarnas choklad. Se också till att besöka en av de många restauranger som finns på öarna. Det ultimata besöket gör du en solig sommardag för att kunna njuta av naturen och de många härliga badplatserna.


Båt som trafikerar mot Fjäderholmarna

Ta dig an Öland

Öland är för många en självklar destination när det vankas hemester. Med sin unika natur är det lätt att förstå varför så många väljer att spendera sina somrar här. Här kan du ägna dig åt det mesta. Om du gillar att cykla har Öland ett perfekt landskap för detta, föredrar du vandring finns det massvis med vandringsleder i olika längder. Förutom att vara ett riktigt paradis för de som gillar friluftsliv är Borgholm en mysig stad att strosa runt i, med massor av små butiker, caféer och restauranger. Öland är också det givna resmålet för den som söker vita sandstränder, med Böda Sand som den mest kända.


Borgholms slott fotad ovanifrån
Borgholms slott Foto: Marcus Carlsson

Upplev konst på Tjörn - Skärshamn

Tjörn är en skärgårdspärla belägen på västkusten! Med dess mysiga kvarter och gamla sjöbodar är Tjörn en riktigt filmisk plats att besöka på sommaren. På Tjörn finns det massor av kultur att insupa samtidigt som du befinner dig i en vacker skärgårdsmiljö. Här finns en vandringsled och cykelled som gör det enkelt att ta sig mellan Nordiska Akvarellmuseet och Pilane skulpturpark. Missa inte den kända statyn Anna av den spanska skulpturen Jaume Plensa, som leker med perspektiv och form. I Skärhamn, som är huvudorten, finner du restauranger och logi.


Rosa solnedgång i Tjörn
Solnedgång i Tjörn

Upptäck Astrid Lindgrens värld i Vimmerby

Idylliska Vimmerby i Småland är ett toppen resmål för dig som har barn. Besök Astrid Lindgrens värld med allt vad det innebär. Besök Villa Villekulla, gå på utomhusteater och hälsa på alla Astrid Lindgrens karaktärer. Missa inte att upptäcka Vimmerby, här kan ni fortsätta djupdyka i Astrid Lindgren genom att besöka hennes barndomshem gården Näs eller så kan ni ta en promenad genom staden för att se var Astrid Lindgrens fick sin inspiration ifrån. Listan på Astrid Lindgren-relaterade utflykter i området kan göras lång och för inbitna fans finns mycket att upptäcka.


Rött hus med vita knutar
Astrid Lindgrens barndomshem. Foto: Astrid Lindgrens värld

Surfa i Varberg

Om du vill surfa utan att behöva lämna Sverige är det till Varberg du ska åka! Beläget på västkusten, är Varberg en liten kuststad med en surfingkultur sedan 70-talet. Med sina härliga stränder och stora vågor, är Varberg en idealisk plats för både nybörjare och erfarna surfare. Apelviken är en av de mest populära stränderna, med surfskolor, restauranger och boendefaciliteter som hotell och stugor nära till hands. Det gör det till en favoritdestination för både surfare och badsugna resenärer.


För dem som vill ha en lite mer avskild surfupplevelse kan Getterön vara ett bra alternativ. Getterön ligger vid Varbergs fästning och är en liten ö som är väl skyddad från vind och vågor. Detta gör det till en bra plats för nybörjare som vill lära sig surfa på lugnare vatten


Solnedgång i Apelvikstrand
Apelvikstrand i Varberg

Besök en vingård i Skåne

Drömmer du om att besöka en vingård och avnjuta en vinprovning? Då behöver du inte resa längre bort än Skåne. Här finns många olika vinproducenter som välkomnar gäster till sina vingårdar.

En av de mest kända vingårdarna i Skåne är Hällåkra Vingård, som ligger strax utanför Helsingborg. Vinproduktionen har bedrivits i fem generationer. Här odlas druvor av sorterna Solaris, Rondo och Cabernet Cortis, som används för att producera både röda och vita viner. Här finns en trevlig restaurang där du kan äta en utsökt middag och dricka lokalproducerad vin. Efteråt är du välkommen att promenera i vinfältet.


Ytterligare tips är Skepparps vingård i Österlen som odlar både druvor och äpplen. De håller kontinuerligt vinkurser där man får lära sig mer om tillverkning, druvor och hur man kombinerar mat och vin. Självklart får du även prova viner under dagen. Håll utkik i deras evenemangskalender, de anordnar många spännande aktiviteter.

Vinplantor på Skepparps vingård
Skepparps Vingård. Foto: Skepparps Vingård

Vill du ha fler tips på platser att besöka i Sverige? Läs då vår ultimata guide för din nästa semester.


Comments


bottom of page