top of page

Fem platser i Sverige som är perfekta att se från cykelsadeln

Artikeln är ett betalt samarbete med Bikester och innehåller annonslänkar.

Tycker du också att det vore underbart att upptäcka nya platser med friheten att kunna stanna var och när du vill? Då bör du ta med dig cykeln på din nästa semester. Vi tipsar här om fem intressanta och spännande platser som är perfekta att se från cykelsadeln. Oavsett om du föredrar att smutsa ner dig på en mountainbike i fjällvärlden eller ta en lugnare cykeltur i en stad fylld av kulturliv så har vi tipsen för dig! Hos Bikester, som har ett stort urval av cyklar, kan du klicka hem en cykel som passar för din kommande cykelsemester. Kolla in Bikesters cykelsortiment här.


1. Uppsala - Sveriges bästa cykelstad

Uppsala har fyra år i rad blivit utsedd till Sveriges bästa cykelstad. Den kulturrika studentstaden bjuder på många fina cykelturer med en hel del sevärdheter längs vägen. Ta hjälp av kommunens cykelkarta över innerstan eller njut av att cykla längs med rogivande Fyrisån. Stanna till vid någon av alla anrika caféer som staden har att erbjuda, såsom Ofvandahls, Güntherska eller Konditori Fågelsången. Vill du göra en lite längre cykelutflykt? Ställ in GPS:en på Linnés Hammarby. Där kan du kan stanna för att ta en fika och kolla in den vackra gården. Om du är intresserad av hantverk rekommenderar vi att ta hojen till den gamla hantverksbyn Ulva Kvarn för att handla gediget hantverk och njuta av en bit god mat. Vill du uppleva en spännande historisk plats enda från järnåldern bör du cykla till Gamla Uppsala Högar. I anslutning till högarna finns även Gamla Uppsala Museum.


2. Österlen - "Sveriges skafferi"

Österlen med alla sina gårdar, caféer och krogar kallas ofta för "Sveriges skafferi". Här finns milslånga cykelvägar genom ett vackert kulturlandskap längs kusten. Ta sikte på

Sydkustleden där du kan stanna för att bada på Sveriges vackraste stränder, uppleva historiska och natursköna miljöer och njuta av middagar på lokala gästgiverier. Kiviks Musteri är en klassisk destination med sina vackra äppelodlingar och gudomligt goda äppelcider. När du behöver fylla på energin efter en lång cykeldag kan du svänga förbi Pastafabriken och unna dig dagsfärsk pasta. Föredrar du sötsaker bör du cykla till Olof Viktors som bakar för hand med naturliga råvaror i vedeldad stenugn. När du är på Österlen får du inte heller missa den mystiska fornlämningen Ales stenar från järnåldern. Ales stenar består av 59 stenblock i en 67 meter lång skeppssättning med magnifik utsikt över Österlen och Östersjön.


3. Vättern - Vidsträckta vyer och bedårande natur

Landskapet runt Vättern, Sveriges näst största sjö, är häpnadsväckande vacker. Du kanske har cyklat Vätternrundan och har en racercykel stående hemma? Annars kan du hitta en hos Bikester här. Runt Vätternleden följer samma sträckning som Vätternrundan men den tar mindre vägar som inte är lika trafikerade där det går. En alldeles magisk plats längs vägen är Ekopark Omberg som består av en mosaik av förträffligt vacker skog, dramatiska bergsbranter och en otrolig utsikt över Vättern. Inte långt därifrån hittar du också den pittoreska och medeltida staden Vadstena. Där kan du besöka klostret, kolla in slottet med dess vallgrav, strosa på mysiga kullerstensgator och shoppa i gulliga butiker. Gillar du polkagrisar? Då bör du stanna cykeln i Gränna som är känd för sin polkagristillverkning.


4. Gotland - Medeltida historia och omväxlande natur

Gotland är en klassisk destination för cykelsemester. På Gotland kan du njuta av raukar, hänförande kuststräckor, ringmuren, de medeltida kyrkorna och Ingmar Bergmans Fårö. Här finns historia i form av 40 000 fornlämningar, god mat och hantverk. Du kan välja att cykla hela Gotland runt eller bara göra kortare dagsutflykter. Gotlandsleden sträcker sig runt hela Gotland, från Fårö i norr till Hoburg i söder. Den gotländska naturen, nöjeslivet och alla mysiga uteserveringar bidrar till en skön medelhavskänsla. När du cyklar kommer du att passera mysiga caféer, gårdsbutiker, hantverkare, loppisar och härliga badplatser. Här kan du ta del av vår guide med 7 tips för hemester på Gotland.


5. Funäsfjällen - Cykla över högfjäll och genom dalgångar

I Funäsfjällen finns oändligt många olika alternativ till att upptäcka vårt vackra fjällområde på cykel. Funäsfjällens ledsystem kopplar samman Ramundberget, Funäsdalsberget, Tänndalen och Bruksvallarna. Här kan du cykla över högfjäll och genom dalgångar med underbara fjällvyer eller våga dig på att cykla nerför skidbackarna i downhillområdena. I Funäsfjällen finns något för alla då det finns leder i olika svårighetsgrader. På Funäsfjällens hemsida hittar du information om fjällens alla cykelområden. Passa på att slipa på din kurvteknik i Funäsdalens Bikepark eller att testa Tänndalens Fjällcykelpark med alla dess flytstigar, skills area och cross country-leder. Har du ingen mountainbike? Kolla in Bikesters alla coola mountainbike cyklar här. Bikester har alltifrån allround cyklar som passar för nybörjare till mer avancerade BMX- och Downhillcyklar.


Har du tips på någon annan plats i Sverige som är perfekt att se från cykelsadeln? Dela gärna med dig i kommentarerna!

Comments


bottom of page