top of page

Familjevandring i fjällen - en upplevelse att minnas

Ett äventyr i fjällen, med små barnfötter som ivrigt trampar bredvid dig för att sedan springa snabbt iväg på ett eget äventyr. Var det en fågel eller bara en stor sten som förvandlades till en dinosaurie? Ingen vet, men fjällvärlden är en magisk plats för såväl stora som små. Jag har träffat Maria som tillsammans med sin man Alex tog sönerna, Tage och Ture, på ett oförglömligt fjälläventyr i somras.

Maria och ena sonen i gräset.

Planen var att vandra med en vänfamilj som också hade en liten, men de blev sjuka i sista sekund. Istället gav sig Maria och hennes familj iväg på egen hand. De har tidigare vandrat både som par och som familj, och förlovade sig till och med i Padjelanta när Maria var gravid med Tage. Fyraåriga Tage var redan en van fjällresenär och hade varit med på tre vandringsresor sedan innan, men för ettåriga Ture var det första gången.


Utsikt över Storulvåfjället.

Familjen åkte nattåg från Uppsala till Enafors och sedan transferbuss till Storulvåns fjällstation. Där vandrade de upp på Storulvåfjället och sov i tält två nätter med enkla dagsturer i området. De avslutade sedan resan med en natt på fjällstationen. Men resan dit var inte helt problemfri, med inställt tåg och lång väntan mitt i natten.


"Vi var så nära att ge upp och vända hem. Vilken tur att vi inte gjorde det."


För att underlätta för sig själva och barnen hade Marias familj förberett sig väl inför resan, både praktiskt och mentalt. De hade en fri planering och tänkte bort långa vandringar och särskilda utflyktsmål.


"Det går inte att tänka långa distanser eller ambitiösa mål. Det är istället att själv förlora blicken bland bergen, medan barnen petar med en pinne i spången eller bygger en stendamm i jocken. Det är att njuta av platsen, av den oändliga himlen, att dricka fjälluft och porlande isvatten, samtidigt som halva jaget tänker på sovstunder, motiverande sagor och när det vore bra med nästa fikapaus."

Barnhänder som håller i en skål med hjortron.

Den största utmaningen var att resa tältet när hela familjen var trötta, ett moment som Maria tänker att de kanske borde ha övat på lite mer hemma innan resan. I övrigt minns Maria mest de fina stunderna som de delade tillsammans, som att borsta tänderna tillsammans vid en fjällbäck, vandringsturen när de oväntat stötte på ett hav av hjortron och den vackra natthimlen.


"Jag stod plötsligt i ett hav av stjärnor. Mitt över oss glimmade vår egen galax, och det blev sådär tyst och hisnande i själen som bara stjärnor bortom stjärnor kan göra."


Resan var en stor upplevelse för hela familjen, det var en fantastisk möjlighet att umgås och utforska fjällvärlden tillsammans. Att resa med små barn som reskompisar bjöd både på nya utmaningar och på fantastiska upptäckter när de vuxna fick bjudas in i barnens upptäckarglädje.


Maria sätter fast ena sonen i bärryggsäcken.

Här ger Maria sina tre bästa tips för dig som också är sugen på att vandra i fjällen med barnen:

  1. Om ni vandrar med barn som går själva: hitta det som motiverar just ditt/dina barn! Det kan vara att hitta på sagor tillsammans, att få ha ansvar för att hitta nästa rastplats, att ha sina egna vandringsstavar eller annan utrustning, att ta sig till ett särskilt mål på kartan, eller något helt annat.

  2. Ha ett basläger i tält eller stuga/station och gör dagsturer. Dagsturer är perfekta med barn! Ingen distans att klara av, tid att stanna vid alla superintressanta lerpölar och dagens mål behöver inte ligga längre bort än förmiddagens fikaplats.

  3. Packa väldigt väldigt genomtänkt -och vartenda gram du får över; fyll det med extra gott fika (ni kommer spendera mycket tid på fikapauser), hemliga överraskningar (tänk vad häftigt att fjällen kan belöna små vandrare med tablettaskar och russinpåsar), en nedsmugen serietidning eller pixiebok eller litet resespel.

Utsikt över Storulvåfjället och familjens tält.

Är du sugen på mer vandringsinspiration? Följ med på vår resa till Getåravin utanför Norrköping.



bottom of page