top of page

Ett besök på Göteborgs skärgård – Hönö

Varje sommar ökar populationen med flera tusen invånare i form av turister på ön Hönö som ligger i Göteborgs skärgård. Men i september blir ön betydligt lugnare när sommaren är över. Men självklart är det lika fint i skärgården även på hösten och vintern som på sommaren. Här får du ta del av de bästa tipsen på vad man kan göra på en vacker sommaridyll som Hönö fast på hösten och vintern.

Bildkälla: Felicia Albo Zieme


Det är förmiddag och färjan går klockan 11.40 från Lilla Varholmen ut till Hönö färjeläge. Den gula färjan Göta är i tid och fler bilar än förväntat vid denna tiden kör ombord. Solen skiner, måsarna skriker och färjan kör iväg.


Skärgården lockar många turister men det kan ibland vara svårt att hitta de finaste ställena. Ofta ligger platserna lite avskilt utan bilväg vilket försvårar letandet efter de eftertraktade guldkornen. Därför har praktikant-Felicia besökt Hönö för att ta reda på vart de finaste platserna finns genom bland annat en intervju med en Öbo.

Bildkälla: Felicia Albo Zieme


Intervju med Marie

Marie har bott på Hönö i 19 år. Där bor hon och hennes man i en stor vacker vit villa med gröna detaljer som har stått där sedan sent 1800-tal. Jag passade på att fråga Marie lite frågor om ön under min vistelse på Hönö.


Vad är skillnaden på att bo på en ö jämfört med att bo på fastlandet?

Eftersom att man bara kan ta sig till Hönö via färja medför det en starkare gemenskap i området. Här känner folk igen varandra både i affärerna och på promenaden och banden till varandra känns starkare än vad dem gjorde på fastlandet.


Hur är det att behöva tajma färjor för att komma till fastland?

Att bo på en ö har lugnat ner mig som person eftersom att det tar ca 1 timma att åka till stan. Ska man någonstans på fastlandet en viss tid krävs det lite planering vilket jag har blivit väldigt bra på. Under dagtid är färjan inget problem då man vänjer sig men det kan vara jobbigt att missa den nattetid då man måste vänta 1 timma på nästa färja.


Har du någon gång fastnat på ön med tanke på att färjorna kan sluta gå?

Under mina 19 år på Hönö har jag aldrig varit orolig att fastna på ön. Under stormen Gudrun slutade färjan att gå i två timmar på natten, annars har jag aldrig blivit strandsatt.


Vilka är dina guldkorn på Hönö?

Mitt Guldkorn är den otroligt vackra promenaden ut till Ärtholmarna. Men jag tycker även att affärerna och restaurangerna gör Hönö till ett mer levande samhälle vilket är väldigt betydande för ön. Hönö Klåva erbjuder många mysiga och små affärer och fik men även goda och trevliga restauranger.


Vad gör man på hösten/vintern på Hönö?

På hösten och vintern brukar det finnas olika evenemang som till exempel musikuppträdanden eller att restaurangerna har olika temakvällar. Varje år finns det även en väldigt mysig julmarknad vid hamnen i Hönö Klåva. Där sjunger vackra körer och man kan köpa fina julprylar och ta en god fika.


Det finns även möjligheter att gå på olika träningspass på till exempel Nordic Wellness och Kulinggympa. Hönö erbjuder såklart även många härliga promenadstråk vid havet och i naturen.

Bildkälla: Felicia Albo Zieme


Ömål

Ömål är en dialekt som man kan höra på öarna i Öckerö kommun. Dialekten har drag av Göteborgska men även från engelskan. När man hör någon prata ömål kommer man märka att man använder bland annat D istället för T till exempel Båd istället för båt. Här nedan finns en lista på några ord på Ömål.

Bildkälla: Felicia Albo Zieme


5 snabba tips på vad du kan göra på Hönö:

1. Besöka vattentornet - Här

2. Upptäcka Hönö Klåva - Här

3. Promenera vid Ersdalen - Här

4. Besöka Fiskemuseet - Här

5. Utforska Kröckle kyrka - Här

Bildkälla: Felicia Albo Zieme


Weekend på Hönö

Om du vill upptäcka Hönö på bästa sätt då rekommenderar jag dig att boka en eller två övernattningar på hotell eller via Airbnb. Ät en god lunch vid någon av alla restauranger som Hönö eller öarna runtomkring erbjuder. Gå längs vattnet och njut av den friska saltiga luften. Ta ett uppfriskande höstdopp vid någon av Hönös alla badplatser. Unna dig god mat från till exempel fisk- och skaldjursrestaurangen Tullhuset som erbjuder en lugn och trivsam atmosfär med utsikt över Vinga fyr och en uteservering som sticker ut över havet. Självklart nyfångad fisk och skaldjur direkt från fiskeauktionen. Hyr sedan en bastu och varva bad med ångande värme och kanske något gott att dricka.


Om du har valt att stanna på Hönö längre än över dagen tycker jag att du ska passa på att gå runt mycket på ön. Hönö erbjuder som sagt många vackra promenader och under promenaden har du chansen att hitta vackra guldkorn där man kan njuta av skärgården till max!

Bildkälla: Felicia Albo Zieme


Har du fler tips på vad man kan göra på skärgården under hösten och vinterhalvåret? Kommentera gärna här nedanför eller berätta för oss på Facebook eller Instagram.


1 Comment


Amanda Englund
Amanda Englund
Oct 12, 2020

Hösten på Hönö betyder hummersäsong! Åk ut med Kastor Boat Trips på hummerfiske, ät en fyra rätters supé på Tullhuset och somna sedan gott i sköna sängar på Hotell Trubaduren.

Like
bottom of page