top of page

Ekohotell nära naturen

Vi på Hemesterguiden älskar att resa hållbart och kunna vara nära naturen. Denna vecka vill vi verkligen uppmärksamma ekohotell i Sverige där du kan bo nära natur och få en avslappnande vistelse med fantastiska vyer. Vill du läsa mer om hur du kan resa hållbart på din hemester - kolla in Sofias artikel från i måndags.


Bo som en fågel - Granö Backasin

Vakna upp i en liten koja uppe i ett träd med fönster som vätter ut mot naturen och Umeälven. Det finns 6 olika fågelnästen att välja mellan, dessa sitter uppe i det fina tallarna som växer där. Du behöver däremot inte tumma på hotellstandarden, allt finns uppe bland träden. Alla nästen är byggda i återvinningsbart material, deras isolering är som exempel gjort på gran. Läs mer om Granö Backasin här.


Sveriges mest primitiva vandrarhem - Kolarbyn Eco - Lodge

Utan varken elektricitet, duschar eller annan materiell lyx är det bara naturen kvar. Du och naturen. Vid en bäck som porlar vid en sjö, inne i granskogen väntar ett boende i Kolarkojor. Det finns 12 stycken. Alla kojor har en eldstad för värme, men du får hugga veden själv, det gäller även för bastubadet. Men om du känner att du behöver lite mer lyx finns Skogshuggarkojan, där får du sova på luftmadrass och fårskinn. Mer om Kolarbyn Eco-lodge hittar du här.


En stuga av glas - 72 Hour Cabin

Dalslands Aktiviteter bjuder en naturnära upplevelse. Här kan ni, som namnet antyder, boka en liten stuga i 72 timmar. Stugorna ligger väldigt avskilt från varandra och ca. 800 meter från receptionen på en udde vid en sjö. Nämnde vi att stugorna är i glas? Koppla av i sängen med din kärlek och titta på naturen runt om kring, ta sedan en av båtarna som tillhör stugan ut på en roddtur i sjön. Ni kan sedan avsluta dagen med att hyra bastu vid vattenmynningen. I 72 timmars paketet ingår bland annat ryggsäck med sittunderlag, besticklådor, kniv och tändstål, tändstickor, vattenflaska, pannlampa, ficklampa, första hjälpen kitt, myggstift, en korg med extra filt, ficklampa, vatten, karta samt tillgång till roddbåt och två fiskespön. Läs mer här.


Slappna av i naturen - INFOREST

Bildkälla: Per @ UponWalls från www.inforest.se

I ett "tiny house" mitt ute i skogen kan du verkligen finna frid. Jesper och Petra tror på naturturism och hållbar besöksnäring och skapade därför dessa handgjorda stugor som också är självförsörjande. De drivs av solpaneler på taken som lagrar energi i batterier, så du fortfarande har el när solen går ner. Stugorna har även inbyggda vattentankar och toaletten separerar urinen. Avfallet komposteras i biologiskt nedbrytbara påsar och gråvattnet filtreras. Huset går av sig självt och gör ett så litet miljöavtryck som bara möjligt. Du behöver inte oroa dig för din klimatpåverkan under den här vistelsen. Så slappna av och njut av omgivningen. Läs mer här.


Bildkälla: www.ramoa.se

Ensam mitt i vattnet - Ramoas Ö

Tänk dig en härlig paddeltur ut i sjön Örken. Efter 20 minuter ser ni en liten ö och på ön står ett litet lusthus. I lusthuset finns det en säng. Att bo i lusthuset inkluderar en kanot som ger dig en möjlighet att utforska mer av både sjön och omgivande natur innan du paddlar tillbaka för att gå och lägga dig. Under morgonen kan du få frukost levererad till ön. Passa på att stanna flera dagar för att verkligen få bort att stress, platsens avskildhet gör det möjligt att släppa all stress från storstäderna och bara fokusera på djuren som vaknar med dig på morgonen och den friska luften. En fantastisk naturnära upplevelse som passar den som är stressad och bara vill ta det lite lugnt. Läs mer här.


Lugn & historisk plats - Lindeborgs Eco Retreat

Vid sjö och skog lite utanför Nyköping hittar du Lindeborgs. En ostörd miljö där det finns utrymme för att ta det lugnt, gå på yoga eller kanske lära dig något nytt? Du bor mitt i en levande ekologisk gård, där de skapar ekosystem som är rika på liv. Du vandrar omkring bland ekar och dammar, bland höns och får, men också bland stora odlingar. Den 100 år gamla ladan som står stolt i mitten centrum har byggts om med hållbara och naturliga material. I ladan finns bastu och rum samt ekosviter. Intill ligger gårdsrestaurangen där kockarna jobbar från jord till bord, med ett stort hållbarhetsfokus. Läs mer här.


Har vi missat en plats som du älskar? Tipsa oss gärna här i kommentarerna eller skriv i någon av våra Facebookgrupper.

Comments


bottom of page