top of page

Din ultimata guide för semester i Sverige

Uppdaterat: 23 mars 2023

Innehållsförteckning

 

Sverige är ett rikt land med många platser att besöka och det kan vara svårt att veta var ni ska bege er på er nästa semester. Vi på Hemesterguiden har därför satt ihop denna guide med ett axplock av allt du kan se och göra i Sverige, uppdelat på Sveriges län. Spara artikeln till er nästa hemestertur!


Norrbotten

Med en area som tar upp en fjärdedel av Sveriges totala landareal är Norrbotten Sveriges största län. Här kan du avnjuta vackra landskap, nationalparker och upplevelser utöver det vanliga.


För den äventyrssugne så passar Abisko väldigt bra. Här finns det flera vandringsleder i olika svårighetsgrader som du kan vandra efter och är du ute på natten har du stor chans att få se ett norrsken.


Kiruna kyrka är inte som vilken kyrka som helst utan det är en unik kyrka som är byggd och skapad för att likna en samekåta. Det var Hjalmar Lundholm, Kirunas grundare som mellan 1909 och 1912 ville att arkitekten Gustaf Wickman skulle rita en kyrka som såg precis ut som en samekåta.


I Norrbotten hittar du även Ishotellet i Jukkasjärvi där du kan övernatta i hotellet som är helt byggt av is. I denna drömlika miljö kommer du uppleva som att du kliver in i en Disney-film fast på riktigt.


Om du blir sugen på att åka till Norrbotten på din nästa hemester så har vi flera tips i vår artikel 10 saker att göra i Norrbotten.

Abisko i Norrbotten

Västerbotten

Västerbotten är ett vackert landskap som passar att besöka oavsett vilken tid det är på året. I vår artikel 5 platser att besöka i Västerbotten nu när sommaren är över har vi delat med oss av några tips på platser som passar att besöka under hösten och vintern.


Ett tips är topprestaurangen Björk som ligger i norra Sveriges största skidort Hemavan Tärnaby. Ett besök här är något utöver det vanliga med kombinationen av nordisk design, lokala råvaror och en vidunderlig utsikt över fjällen. Till restaurangen tar du dig med Hemavan Gondol och får avnjuta utsikten på vägen upp.


I Västerbotten kan du även köra längs med konstvägen sju älvar och uppleva en konstrunda på fyra hjul som sträcker sig över 35 mil, från kusten i Holmsund i öster till Borgafjäll i Södra Lapplandsfjällen längs med väg 92.

Härjedalen och Jämtland

Gillar du mäktig natur så är det till Jämtland och Härjedalen du ska bege dig. Här kan du bland annat besöka Lofsdalen som bjuder in till både lugna dagsvandringar och äventyrliga aktiviteter som downhillcykling och fiske. Här kan du även hyra en stuga anpassad för björnspaning och spana efter björnar.


I Jämtland hittar du Hällingsåfallet som är ett 40 meter högt vattenfall som leder ner i Sveriges längsta kanjon. Upplev vattenfallet från ovan på den utsiktsramp som finns intill och se hur fallet dånar nedanför. I naturreservatet finns det vandringsleder du kan vandra längs med och grillplatser där du kan pausa och äta en bit mat.


Ett unikt sätt du kan uppleva naturen i Härjedalen och Jämtland är med hundspann. Hos the Howling Dog Farm får du vara med om en unik upplevelse och får vara delaktig i varje del av att köra ett hundspann. I upplevelsen ingår även en guide där du får lära dig mer om såväl hundarna som omgivningen ni åker genom under turen.


Fler tips på vad du kan göra i Härjedalen och Jämtland hittar du i vår artikel Hemester i Jämtland/Härjedalen.

Hellingsåfallet i Härjedalen

Västernorrland

Vana besökare på vår sida eller i våra sociala kanaler har sett vi har tipsat om Höga Kusten som ligger i Västernorrland ett flertal gånger och det är inte för intet. Höga kusten är ett fantastiskt landskap som bjuder till flertalet intressanta utflyktsmål. Ett av dessa är ön Trysunda som är Höga Kustens bäst bevarade fiskeläge från 1500-talet. Hit tar du dig med egen båt eller passagerarebåt M/F Ulvön och kan njuta av fantastisk natur, anrik historia och ett rikt fågelliv.


Ska du vara i Västernorrland över flera dagar så får du inte missa att övernatta i Islands Tree Houses. Här kan du uppleva naturen på ett nytt sätt i en stuga uppe i ett träd på en egen ö. Här kan du njuta av lugnet från morgonpigga fåglar och skvalpande vatten. Passa på att ta med fiskespöet och åk ut på sjön och fiska gädda eller abborre.


I vår artikel 7 tips på utflyktsmål i Västernorrland kan du läsa fler tips på vad du kan göra när du är där.

Trysunda i Västernorrland

Bildkälla: Länsstyrelsen Västernorrland


Gävleborg

Ska du på hemester i Gävleborg? Då har vi sex tips på vad du kan göra när du är där som du hittar i vår artikel Besök Gävleborgs Hemesterpärlor, men vi delar även några axplock från artikeln i kommande stycken.


I Gävleborg hittar du Koboltgruvan som ligger centralt i Loos. Här bland rik natur och vildmark ligger gruvan som härstammar från 1700-talets industri. Du kan gå en guidad tur ner i gruvan där du får lära dig om gruvans historia och känna hur det var att jobba i gruvan när den var verksam.


Är du sugen på att prova på dressincykling så ska du bege dig till Delsbo station där du kan hyra dressincyklar och påbörja din resa genom den fantastiska naturen där du kan stanna till vid vackra sjöar för bad och picknick.

Koboltgruvan i Gävleborg

Bildkälla: Arild Vågen


Dalarna

I Dalarna finns allt från skidbackar till vandringsleder, caféer och butiker. Till exempel finns här Pråmälven och Dalälven du kan paddla genom eller varför inte paddla över Färnebofjärdens kanotleder? Även för den äventyrslystne är en paddeltur i Dalarna passande då du kan prova på forspaddling i Falu Vildvattenpark.


Är du intresserad av konst så bjuder Borlänge på en trevlig konstvandring tack vare de många offentliga konstverk i form av statyer och målningar som finns runt om i staden. Ta med dig en termos kaffe och gå en promenad genom staden. I vår artikel 7 tips på besöksmål i Dalarna kan du hitta en länk till guiden, men också läsa om fler tips på platser att besöka när du är i Dalarna nästa gång.

Utsikt över Borlänge i Dalarna

Värmland

Stig in i Selma Lagerlöfs värld på Mårbacka, cykla eller vandra till spännande vattenfall eller hitta antika fynd i någon av loppisbutikerna, Värmland har det mesta du kan önska av ett landskap.


Varför inte ta dig upp till Tossebergsklätten? Från toppen, som når 343 meter över havet får du en fantastisk utsikt över Fryksdalen. På toppen finns även en restaurang där du kan äta en bit mat eller ta en mysig fika.


Om du är i Östra Ämtevik trakterna så är ett besök på Alma Löv Museum of Unexpected art ett givet besök. Här möts du av installationer skapade av olika konstnärer i små hus på tomten och i en stor inredd lada. Innan du åker vidare så passa på att ta en fika i denna unika miljö.


Fler tips på vad du kan hitta på i Värmland hittar du i vår artikel 9 tips på saker att göra i Värmland.


Uppsala

Uppsala, eller Östra Aros som det hette en gång i tiden är en av Sveriges äldsta städer och här finns historia, kultur och många hemesterpärlor ni kan njuta av.


Varför inte ta en tur längs en av Sveriges vackraste järnvägar? Från Uppsala Östra station kan du ta dig till Faringe med Lennakatten. Längs med vägen passerar du bland annat Fjällnora friluftsområde där du kan njuta av vacker natur eller om du vill göra något äventyrligare så finns här en äventyrsbana med 30 stationer högt uppe bland träden. Lennakatten stannar även till vid bland annat Augustus värdshus i Almunge där du kan äta en ångloksbiff.


Innan du lämnar Uppsala kan vi även rekommendera ett besök på Botaniska trädgården. Här kan du njuta av en barockträdgård och besöka ett tvåhundraårigt orangeri. Packa picknickkorgen och njut av den på någon av gräsmattorna. Vi har flera tips på hur du kan få din picknick att bli en succé i vår artikel 6 steg till en lyckad picknick.


Mer tips på vad du kan hitta på på din hemester i Uppsala hittar du i vår artikel 8 tips för hemester i Uppsala.

Lennakatten i Uppsala

Stockholm

I huvudstaden behöver du aldrig gå sysslolös. Här finns massor att se och uppleva på din hemester! Ett axplock av allt du kan göra kan du läsa om i vår artikel 7 tips i Stockholm där vi bland annat tipsar om ön Vaxholm som är ett populärt besöksmål under sommarmånaderna och erbjuder en känsla av genuin småstad. Här kan du bland annat ta en promenad och strosa runt i den idylliska miljön, hyra en cykel och upptäcka ön eller ta båten till Vaxholms fästning och kastell.


När du är på Vaxholm så ta även båten över till Restaurang Getfoten som ligger på ön med samma namn mitt i inloppet till Stockholm. På restaurangen kan du avnjuta en fantastisk meny samtidigt som du blickar ut över den vackra vyn över vattnet från bordet. Intill restaurangen ligger även en lekplats som barnen kan roa sig på och vill ni stanna längre så finns här även övernattningsmöjligheter.

Vaxholm i Stockholm

Bildkälla: Destination Vaxholm


Västmanland

Västmanland är ett län som bland annat bjuder på storslagna naturupplevelser, fartfyllda utmaningar och historia sevärdheter och passar perfekt som destination till er hemester. Här kan du utforska de djupa Bergslagsskogarna i norr eller ta en tur på Mälarens eller Hjälmarens glittrande vatten i söder.


Är du intresserad av fornnordisk historia så är det till Anunshög du ska bege dig. Detta är Sveriges största gravhög som är nio meter hög, 64 meter bred och skapad någon gång under åren 450-1050 e.Kr.


Utanför Sala ligger Sveriges största Alpackagård, Norrängen. Här kan du besöka de 100 alpackorna på gården, gå på guidade visningar eller på alpackapromenader. Vill du övernatta i sällskap av alpackorna kan du även göra det på deras glamping eller i stugor där du även får tillgång till säsongsuppvärmd pool.


I vår artikel 4 tips på hemester i Västmanland får du fler tips på vad du kan hitta på när du är på svemester i Västmanland.

Anundshög i Västmanland

Bildkälla: Gunnar Creutz/Wikimedia


Örebro

I Örebro län kan du uppleva hur historien möter nutiden i staden Wadköping. Det är ett besöksmål och friluftsmuseum uppbyggd i centrala Örebro som visar hur staden såg ut förr i tiden, med charmiga gamla trähus och smågårdar. I Wadköping finns även flera spännande museum som kommer locka nyfikenhet hos både stora och små.

Ett utflyktsmål i Örebro som passar den äventyrslystne är Kvinnersta kalkbrott. Här kan du få uppleva en annorlunda, men härlig badupplevelse i brottet som är omgivet av klippor. Badplatsen saknar strand och du tar dig istället ner till det klara vattnet med en stege eller genom att hoppa från klipporna. Är du en erfaren dykare så finns här en dykningsled som leder fram till Wojna som är en kopia av en sovjetisk atombomb.


Mellan Nora och Örebro ligger ett spännande naturreservat med urskog, klippor och grottor som fått stå orört sen urminnes tider. Många arter som inte trivs i modernt hållna skogar frodas här där de får leva ifred. Här kan du utforska någon av de 180 grottorna som finns i reservatet, klättra på klipporna, vandra längs med lederna eller övernatta på någon av de övernattningsplatserna med vindskydd och eldplats som finns i reservatet.


Men detta är inte allt som Örebro bjuder på, i vår artikel 7 härliga besöksmål i region Örebro finns fler tips på vad du kan göra när du besöker Örebro nästa gång.

Kvinnersta kalkbrott i Örebro

Bildkälla: Nerikes Allehanda


Sörmland

Sörmland passar dig som är intresserad av historia. I regionen hittar du bland annat Birka som sägs vara Sveriges största stad. Idag är den en återuppbyggd rekonstruktion av den tidigare vikingastaden och du får på ditt besök ett smakprov på hur livet var under vikingatiden.


I hjärtat av Sörmland hittar du den pampiga herrgården Julita gård. Idag är herrgården ett friluftsmuseum som du kan besöka mot en valfri avgift genom ett bidrag till Nordiska museet. Här finns bland annat en ståtlig herrgårdspark med trädgårdar, bevarade byggnader och orginalmiljöer som mejeri, brandstation och tegelbruk. Allt som en herrgård av denna storleken behöver. Här kan du njuta av de gröna picknickytorna eller övernatta på det intilliggande värdshuset Julita Wärdshus.


Ett annat tips i vår artikel 6 tips på vad du kan göra på din hemester i Sörmland är Munktellmuseet där du kan uppleva över 180 års svensk industrihistoria. Museet ligger i Munktellstaden i Esklistuna, ett gammalt industrikvarter som nu har rustats upp och innehåller allt från kultur till musik och mat.


Västra Götaland

När du är i Västra Götaland så får du inte missa den vackra naturen i skärgården. Du kan bland annat vandra längs med den 5 km långa vandringsleden som leder dig runt ön och på vägen utforska grottor, ta badpauser eller klämma dig igenom det trånga Nålsögat som är en trång gång mellan två klippblock. På toppen av ön ligger även Carlstens Fästning, där bland annat Lasse-Maja har suttit fängslad.


Gillade du filmen Göta Kanal så får du inte missa kanalen som filmen utspelar sig i med samma namn! Göta Kanal är en 190 kilometer lång kanal som sträcker sig i idylliskt vacker miljö mellan Sjötorp vid Vänern och Mem vid slätbanken. Längs med kanalen finns 87 slussar i olika storleksgrad som är fascinerande att titta på. Caféer och restauranger där du kan ta en bit mat finns också intill flera av slussarna.


I vår artikel 7 härliga utflyktsmål i Västra Götaland får du bland annat även tips om att åka till fikastaden Alingsås och besöka Havets Hus i Lysekil.


Östergötland

Östergötland är ett landskap som bjuder på vackra landskapsvyer, kultur, kullersten och en mysig skärgårdskänsla längs Vättern. I vår artikel 5 ställen att besöka i Östergötland delar vi med oss av några av våra favoriter i regionen.


En av våra favoriter är Flygvapenmuseet i Linköping. Här kan du gå runt och titta på historiska flygplan som tar dig tillbaka till tidigt 1900-tal och lära dig om militärflygplanens utveckling. Här får du även möjlighet till att testa en JAS 39 GRIPEN i deras flygsimulator och bygga egna flygplan i flyglabbet.


En annan favorit är Ågelsjön som ligger 12 km från Norrköping som bjuder på ett magiskt landskap både sommar- och vintertid. Packa med er något att grilla och slå er ner vid en av de många grillplatserna som finns runt sjön, eller ta med dig badkläderna och ta ett dopp vid någon av de gömda badplatserna som finns runt sjön.

Flygvapenmuseet i Linköping

Bildkälla: Stefan Kalm/Creative Commons


Jönköping

Är du i Jönköpings län och är intresserad av historia så får du inte missa kulturreservatet Åsens by. Här tas du tillbaka till början på 1900-talet och får uppleva hur livet i Småland var då. Vill du inte bara gå runt i den natursköna gårdsmiljön på egen hand så finns här flera aktiviteter som passar både stora och små, bland annat en leklada med trädjur, femkamp, klapphagar och mycket mer.


I den sydligare delen av länet hittar du Sveriges vackraste dagbrott, Hörnebo skiffergruva. Här bröt man skiffer under 1800-talet och idag är gruvan öppen för utforskning både på egen hand och med guide. Det är ett litet men magiskt vackert utflyktsmål.


När du är i Jönköping så får du inte missa polkagrisarnas huvudstad Gränna. Här har det tillverkats godsaker sen 1859 när den första polkagrisen tillverkades av Amalia Eriksson och idag är det en av Sveriges mest populära souvenirer. Idag finns det ett dussintals polkagrisbagerier i Gränna där du kan se ta del av hur tillverkningen går till och även provbaka själv. Vi besökte bland annat Gränna under vår resa med campingbil. I vår artikel Resa med campingbil kan du läsa mer om vår resa och de besöksmålen vi besökte då.


Fler tips på vad du kan göra när du är i Jönköping hittar du i vår artikel 7 fina besöksmål i region Jönköping.

Polkagrisar i Gränna

Bildkälla: JKPG.com


Kalmar & Öland

Sveriges näst största ö men Sveriges minsta landskap Öland bjuder på bland annat väderkvarnar, vackra stränder och vacker natur. Längst ut på Ölands norra udde hittar du Långe Erik som är 32 meter hög. Ta dig de 138 trappstegen upp till utkiksplatsen så får du njuta av en vacker omgivning och vy över Östersjön.


En annan plats på Öland som du inte får missa när du är där är Borgholms slottsruin. I denna ruin med en fängslande historia kan du strosa längs med slottets halvt nedbrunna murar precis som Karl X Gustav vandrade längs med en gång i tiden. Under sommarmånaderna arrangeras här även konserter och andra evenemang.

Om du såg sommarlovsprogrammet Salve som liten så måste du åka dit serien spelades in, vilket var runt Kalmar slott. Slottet har tack vare sin strategiska placering varit en central del i flera historiska händelser, bland annat bildandet av Kalmarunionen. Idag är slottet Sveriges bäst bevarade renässansslott och du kan uppleva det genom guidade turer eller följa med på en spökvandring i fängelsehålorna.


Fler besöksmål på Öland hittar du i vår artikel 6 platser att besöka på norra Öland men också i vår artikel 8 saker du måste se och göra i Kalmar och på Öland där du även hittar fler tips på platser att besöka i Kalmar.

Kalmar slott i Kalmar

Gotland

Sveriges största ö och ett populär resmål för många hemestrare. Gotland bjuder på mycket att se, göra och upptäcka. Här kan du bland annat besöka Russparken på Lojsta Hed där du som är hästintresserad kan se ett 80-tal hästar av den inhemska rasen Gotlandsrussen i en viltgående flock.


För den badsugen kan vi rekommendera ett besök till Norsta Aurar som enligt många är Gotlands vackraste strand. Norsta Aurar ligger på norra Gotland, närmare bestämt Fårö och är en 5 km lång strandremsa. Här kan du njuta av lugnet med sol och bad.


När du utforskat ön ett tag är ett besök på Crêperie Hablingbo väl värt. Här serveras du härliga galetter, crêpes och a la carte i en mysig fransk atmosfär. Är du mer sugen på fika så är det till Våffelmagasinet du ska bege dig. Här avnjuter du av bland annat hemlagade belgiska våfflor med valfria toppings.


Men det är inte allt som Gotland har att bjuda på. Gå in på vår artikel 7 tips för hemester i Gotland för att ta del av fler tips till din nästa semester på ön.

Norsta Aurar på Gotland

Bildkälla: Gotland.net


Halland

Med Kattegatt som närmaste granne är Halland en riktig sommaridyll. Här finns gott om vackra byggnader, fina vandringsleder, caféer och butiker som är värda ett besök på din nästa hemester. Bland annat hittar du här Sveriges första officiella cykelled, Kattegattleden. Det är en kuststräcka på 390 km och bjuder på en fantastisk utsikt över havet. Sträckan går mellan Göteborg och Helsingborg och består av 8 delsträckor.


Sverige och Västra Götaland har många gårdsbutiker där du kan handla lokalt odlade råvaror direkt från gårdarna och en del av dessa har självplock. En av dem är Tångagård där du under sommarhalvåret, kanske tillsammans med dina barn, kan plocka potatis, broccoli, bönor, morötter och mycket mer. Ett perfekt tillfälle att visa barnen var maten kommer från.


En aktivitet som har stigit i populäritet är Stand Up Paddle, eller SUP som det också kallas och givetvis finns det möjligheter att göra det även i Halland. Längs med Fylleån med början i Halmstad och avslutning i havet kan du få uppleva en paddlingstur utöver det vanliga.


Dessa och många fler tips för din nästa semester tar vi upp i vår artikel 6 spännande platser i Halland.

Rotfrukter från Tångagård i Halland

Bildkälla: Tångagård


Kronoberg

I den sydvästra delen av Småland ligger Kronoberg, ett län med mycket historia och fantastisk natur. Här kan du bland annat ta del av fejden mellan Nils Dacke och Gustav Vasa genom ett besök på Kronobergs slottsruin eller lära dig om historien om Åke på myren vars bilskrot senare blev en kultförklarad bilkyrkogård i Ryd.


I Åsnens nationalpark som ligger i södra Kronoberg upptäcker du ett vackert sjölandskap med fina skogar. Här finns många orörda öar och bjuder på många olika fågelsorter bland de mer än 1000 sjöarna. Ett perfekt resmål för dig som är fågelintresserad med andra ord! Bästa sättet att upptäcka öarna på är genom att paddla kanot. Då har du möjlighet att se mer av landskapet och kunna stiga iland på flera av öarna.


I östra Kronoberg ligger en del av det anrika Glasriket med ett flertal glasbruk och en glasindustri som varit igång sen 1700-talet. En av de minsta hyttorna i riket är Transjö hytta som ligger i utkanten av Transjö. Här har de två glasmästarna Jan-Erik Ritzman och Sven-Åke Carlsson byggt hyttan och gör diverse glaskonst som är placerad i och runt om i naturen vid hyttan. Här kan du bland annat se deras utställning och besöka butiken om du är intresserad av att köpa med dig ett stycke glaskonst hem.


Fler tips på vad du kan göra när du besöker Kronoberg finner du i vår artikel 5 mysiga besöksmål i Kronoberg.

Transjö hytta i Kronoberg

Blekinge

Blekinge kallas ofta för Sveriges trädgård och det har sina anledningar. Den vackra skärgården och de unika naturområdena lämpar sig lika bra för både utflykter med familjen och spännande paddlingsturer.


I vår artikel 6 tips för hemester i Blekinge har vi listat några förslag på platser du kan besöka och aktiviteter du kan göra när du är i Blekinge på din hemester. Ett måste på din hemestertur till Blekinge är Ronneby brunnspark som du hittar i utkanten av Ronneby. Brunnsparken är en gammal kurort vars historia löper ända tillbaka till 1705 när en faktorismed på samma plats upptäckte en surbrunn med järnhaltiga vatten. Med åren utvecklades sen Ronneby brunnspark till att bli en av Sveriges mest besökta kurorter.


Ett annat tips för din svemester i Blekinge är Eriksbergs naturreservat där du kan åka på safari med bil eller cykel genom Europas största vilthägn. Här kan du se allt från kronhjort och vildsvin till visenter och mufflonfår och besöker du naturreservatet på natten kan du även se bland annat rävar och ugglor. När din tur är klar så besök Utsikten och ta en avslutande fika. Parken är öppen mellan mars och augusti.

Direktörsvillan i Ronneby brunnspark i Blekinge

Bildkälla: Helen Simonsson


Skåne

Sveriges sydligaste landskap bjuder på öppna vidder och fantastisk natur och passar väldigt bra som destination för din nästa semester. Skånes största och Sveriges tredje största stad Malmö bjuder på en varierande kultur och flera sevärdheter. Ett av dessa är Turning Torso som var Sveriges högsta hus när det byggdes utgör nu en unik del i Malmös siluett. I vår artikel Hemesterguidens medarbetares sevärdhetstips tipsar vi förutom om Turning torso även om flera andra sevärdheter du kan besöka runtom i Sverige.


När du är i Skåne får du inte missa de skånska stränderna. Som det sydligaste landskapet i Sverige är nästan alla landskapsgränden granne med havet och regionen bjuder på många stränder du kan ta dig ett dopp i. I sydvästra hörnet av Skåne finns Höllviken och Kämpingestranden där du kan slå dig ner på den vita finkorniga sanden och avnjuta ett dopp i det blå.


I vår artikel 7 smultronställe att besöka i Skåne hittar du fler ställen att besöka när du är i Skåne och är du i Skåne på hösten så är vår artikel 5 höstiga aktiviteter i Skåne perfekt att läsa inför resan.

Utsikt över en av Skånes stränder

Bildkälla: Lina Stiller


Vilka fler tips på besöksmål i Sverige tycker du vi ska lägga till i denna guiden? Berätta i kommentarerna under vårt senaste inlägg på Facebook eller på Instagram.




bottom of page