top of page

Dekorera med is

Nu när det vankas minusgrader ett tag framöver borde alla prova på att dekorera med is och piffa till er uteplats eller balkong. Det är bara fantasin som sätter gränser när det kommer till att skapa dekorationer. Jag har provat på att göra tre olika dekorationer med is som jag kommer dela med mig av till er. Med det hoppas jag att ni blir inspirerade att prova detta själva och njuta av era nya fina dekorationer så länge som vädret tillåter!


Min inspiration kom från bilderna ovan gjorda av fantastiskt duktiga människor, tack för att jag fått använda era bilder här för att visa alla!

Vänster: abackens_lantliv / Mitt V: vita_villan / Mitt H: marg.magnusson / Höger: sodra.byvag

Användarnamn från instagram.


Sch... Jag ska dela med mig av ett knep! Genom att koka vattnet innan blir isen genomskinlig istället för grumlig. Vilket kan vara fint när man gör en tavla eller en lykta.


Jag bestämde mig för att göra tre olika dekorationer. En boll, en lykta och en tavla. Jag började med att koka vatten till tavlan och lyktan och lät sedan vattnet svalna.


En blommig tavla

Jag hittade en gammal matlåda i plast hemma som jag tyckte hade en fin form för endamålet. Jag fyllde den med det förkokta vattnet till den tjocklek jag trodde skulle bli bra. Sedan tog jag ut matlådan med vatten och funderade på vad för dekoration jag ville ha. Jag bestämde mig för att offra lite av mina blommor. Lite ljung och lite grönare blad från en buskväxt. När jag skaffat fram mina dekorationer la jag dom i vattnet som jag ville att de skulle se ut när jag tog ut den. Om man vill ha den genomskinlig rakt igenom bör man sätta ett lock på eller skydd på ovansidan under frysningen. Resultatet blev toppenbra!


En enkel boll

Genom att fylla vatten i en ballong och låta den ligga ute för att frysa kan man få en så här fin dekoration. Det går att göra många variationer på den här enkla dekorationen. Det går t.ex. att droppa i några droppar karamellfärg i ballongen innan man fyller den med vatten. Ballongen kan användas för att skapa dekorationer i många olika färger som verkligen sticker ut i snön, på uteplatsen eller balkongen. Den som vill kan också hålla lite koll och klippa upp ballongen innan den fryst rakt igenom och på så vis få en isskål. Den går att lägga dekorationer i eller ett ljus. Endast fantasin sätter gränser. Prova er fram till vad som passar!


En ljuslykta

För att göra en ljuslykta kan man använda många olika knep. Det går att göra ljuslyktan i en sockerkaksform eller som jag, improvisera. Jag tog en konservburk som jag fyllde med vatten och satte i mitten av en bunke. Efter de fyllde jag bunken med vatten. Jag gick ut till min uteplats och klippte av några grenar av mitt granris och la i vattnet runt konservburken. Sedan är det bara att vänta. När vattnet fryst plockade jag ur konservburken och plockade ut lyktan ur bunken. Men den gick i tre delar... Det är sånt som händer! Jag la dom tre delarna tillbaka i bunken och gav det några extra timmar att frysa fast och sen satt delarna ihop igen. TIPS, använd lite plastfolie eller något runt konservburken så går den lättare att ta loss eller använd något annat. Sen satte jag ett värmeljus i mitten och tände det. Här är det fina resultatet! Det går att dekorera med vad som helst eller utan något alls. Det går inte att göra fel.


Lycka till i skapandet och dela gärna med dig av dina egna tips på tillvägagångssätt och former av isdekorationer här i kommentarerna.

Comments


bottom of page