top of page

De 10 bästa julkalendrarna genom tiderna

Uppdaterat: 15 feb. 2022

Första december, 24 dagar av otålig väntan till julafton och på tv visas första avsnittet av årets julkalender. Vilken julkalender som varit den allra bästa genom tiderna råder det vitt skilda åsikter om men vi har samlat våra 10 favoriter här. För visst är det något speciellt med de lite äldre kalendrarna utan alldeles för många moderna inslag? Här är det lätt att drömma sig bort till barndomens julmagi...

Bildkälla: SVT Öppet arkiv/SVT Play


1. PELLE SVANSLÖS

Bildkälla: SVT Play


På Åsgränd i Uppsala bor ett gäng katter som är mycket för att umgås. De ställer gärna upp till med kattmästerskap, kalas, rimstugor och fester - allt som gör väntan på julafton lite kortare. En dag flyttar det in en ny katt, som saknar svans! Pelle blir snabbt en i gänget till Måns stora förtret som använder sin påhittighet till att försöka sätta dit den svanslösa nykomlingen. Pelle blir förälskad i den söta lilla Maja Gräddnos och Måns distraheras från sina bus med fina Gullan från Arkadien.


2015 anordnade SVT en tävling där det röstades om vilken som var den bästa julkalendern genom tiderna och Pelle Svanslös tog hem förstaplatsen med 26% av rösterna. Väl värd att se alltså!


Se Pelle Svanslös från 1997 HÄR.


2. JULENS HJÄLTAR

Bildkälla: SVT Öppet arkiv


Det lider mot jul och julgransprydnaderna vaknar till liv i sin låda på vinden. Väl nere i lägenheten är allting sig likt och familjen är i full gång med julbestyren. Julsakerna känner alla underbara dofter och minns. Men så inträffar något fasansfullt! Julsakslådan trillar ut genom fönstret och hamnar i soprummet där faror hotar runt varje hörn. Tillsammans beslutar de sig för att ta sig tillbaka till lägenheten, men hur då?


Se Julens hjältar från 1999 HÄR.


3. FEM MYROR ÄR FLER ÄN FYRA ELEFANTER

Bildkälla: SVT Öppet arkiv


Här får vi träffa viktigpettern Magnus Häremstam som vet och kan allt, det oförbätterliga charmshippet Brasse Brännström som har lite svårt att få grepp om alla bokstäver och siffror samt Eva Remaeus som kan vara lite svår att sätta fingret på. Sjunger schlager i lila ålskinn men också förnuftig och en klok medlerska mellan Magnus och Brasse.


2006 utsågs programmet till "bästa svenska barnprogram genom tiderna" i programmet Folktoppen med över 50 % av rösterna.


Se Fem myror är fler än fyra elefanter från 1997 inklusive de lucköppningar som aldrig sändes på tv HÄR.


4. MYSTERIET PÅ GREVEHOLM

Bildkälla: SVT Öppet arkiv


Familjen Olsson bestämmer sig för att byta ut julfirandet i den trånga lägenheten inne i stan mot en vit jul på landet. I tidningen hittar de en annons med ett stort hur som uthyres under december som de bestämmer sig för att hyra. Ett missförstånd gör dock att de förväxlar huset med slottet Greveholm och det dröjer inte länge innan barnen upptäcker att det spökar på slottet...


Se Mysteriet på Greveholm från 1996 HÄR.


5. TROLLTIDER

Bildkälla: SVT Play


Under trappen till människornas hus bor Vätten med fin utsikt över skogen och den lilla glänta där småtrollen bor som tillhör ett småfolk som inte mäter mer än 12 cm från tå till huvud. Vi får träffa systrarna Tova och Kleva, gubben Gorm som är vaktmästare i stubben, hans son Kotte och fen Dorabella och häxan Mara.


En julkalender med ett genomgående tema med att alla behövs med sina olika personligheter, styrkor och svagheter som blev så populär att den reprissändes under julen några år efter sitt premiärår.


Se Trolltider från 1979 HÄR.


6. GUMMAN SOM BLEV LITEN SOM EN TESKED

Bildkälla: SVT Öppet arkiv


Gumman bor tillsammans med sin gubbe ute på landet men så plötsligt blir Gumman liten som en tesked! Vardagliga sysslor blir genast svåra att utföra men hon lyckas alltid klara sig ur alla knepiga situationer mycket tack vare alla djur omkring henne. När Gumman blir liten kan hon nämligen tala med djuren.


Programmet lockade en stor publik och blev julkalenderns stora genombrott hos de svenska hushållen.


Se Gumman som blev liten som en tesked från 1967 HÄR.


7. HERKULES JONSSONS STORVERK

Bildkälla: SVT Öppet arkiv


Den sjuåriga pojken Herman Jonsson bor med sin pappa Olle, som är bilmekaniker , och mamma Ann-Sofi som är kontorist. En speciell trollformel gör att Herman och Olle byter plats med varandra. Herman blir den vuxne Herkules Jonsson, som kan allting, medan Olle blir den barnslige Bara Jonsson, som är som vilken sjuåring som helst.


Se Herkules Jonssons storverk från 1969 HÄR.


8. STJÄRNHUSET

Bildkälla: SVT Öppet arkiv

I det första programmet anländer Astro och Mytha till Stjärnhuset, ett observatorium som ligger högt uppe på ett berg. Där ska de tillbringa tiden fram till jul. Mytha som är kunnig inom astronomi lär Astro om olika himlafenomen som hon väver tillsammans med sagor från den grekiska mytologin. Samtidigt ägnar de sig åt klassiska jultraditioner som luciafirande och att klä granen.


Se Stjärnhuset från 1981 HÄR.


9. TURE SVENTON PRIVATDETEKTIV

Bildkälla: SVT Öppet arkiv


På ett tyst kontor i stan som ingen besöker sitter Ture Sventon, landets bästa privatdetektiv. Det tråkiga är bara den lilla detaljer att ingen vet om det, förutom han själv. När Sventon får höra att den farligaste förbrytaren i hela riket, Ville Vessla, härjar i Lingonboda köping förstår han att det här är hans livs chans! Den som sätter fast Ville Vessla kommer bli berömd.


Se Ture Sventon privatdetektiv från 1989 HÄR.


10. ALBERT OCH HERBERTS JULKALENDER

Bildkälla: SVT Öppet arkiv/SVT Play

I en gammal träkåk i Haga, den något luggslitna arbetarstadsdelen i Göteborg, bor lumphandlaren Albert Karlsson med sin vuxne son Herbert. Albert älskar julen och så fort kalendern visar första december bär han ner allt julpynt från vinden. Herbert är mer intresserad av bodybuilding och skidåkning och bestämmer därför att far och son ska fira jul på olika håll i år. Det visar sig dock snart att de två inte kan leva utan varandra men inte heller med varandra. Deras något komplicerade relation tillsammans med deras ständiga brist på pengar leder till en mängd förvirrade situationer.


Se Albert och Herberts julkalender från 1982 HÄR.


Vilken julkalender har varit din favorit genom tiderna? Kommentera gärna här nedanför i så fall eller skriv i någon av våra Facebookgrupper. Klicka HÄR för att hitta gruppen som tillhör din region!


Comentários


bottom of page